EINDELIJK WINST VOOR STOMPWIJK 92

RON DE ROODE: “DE KOPPIES STONDEN GOED VANDAAG TEGEN ONA”

Stompwijk ’92 heeft in de derde speelronde eindelijk de eerste punten binnengehaald. De hekkensluiter in de derde klasse gaf het eveneens slecht gestarte ONA in een niet al te beste confrontatie met 3*2 klop. Twee messcherpe counters voor rust werden de degradant uit Gouda fataal.
door Hans Beukema

Er viel dan ook een loden last van de Stompwijkse schouders af. Na de zeperd tegen DONK (1*6) was het zelfvertrouwen bij de promovendus toch enigszins aangetast. Winst tegen ONA was vereist om niet direct in zwaar weer te komen. “Daarom hebben de strijdwijze ook enigszins veranderd. We lieten ONA bewust komen om snel uit te breken”, vertelde Ron de Roode. En deze strijdwijze betaalde zich duidelijk uit, want de Goudse defensie kreeg maar geen vat op de razendsnelle uitbraken van Toby van Marwijk over de linkerflank. In de 12e minuut kon de spits na een splijtende pass van Joris Disseldorp nog niet optimaal profiteren van een gapend gat bij ONA achterin. Zes minuten later liet de Stompwijker wel zijn vierde treffer van het seizoen aantekenen. De Goudse rechtsback verkeek zich weer op een splijtende pass van Joris Disseldorp op Timo van Marwijk. Deze fysiek sterke spits passte de bal direct op zijn vogelvrij staande broer die daarop simpel 1*0 kon scoren. Toch was de voorsprong niet helemaal verdiend, omdat ONA vanaf het fluitsignaal al een overwicht had. De Gouwenaren combineerden vooral veel sneller en beter dan Stompwijk ’92 dat het gebrek aan voetballend vermogen met een flinke dosis strijdlust combineerde. Het is dat Danny Mooyman in een blakende vorm stak, anders hadden de roodwitten halverwege de eerste helft wel op een 2*1 voorsprong gestaan. In de 21e minuut kon de doelman een door de wind gedragen afstandschot van Ali Abel van veertig meter afstand maar ternauwernood over de lat tikken. Een minuut later was ONA via Chris Langeveld nog veel dichter bij een treffer. De meeste keepers hadden waarschijnlijk geen antwoord had gehad op deze halve omhaal. De 1*1 leek dus een kwestie van tijd, omdat de Gouwenaren het middenveld volledig in handen hadden.
Maar zoals wel vaker, slaat de tegenstander dan toe uit een razendsnelle counter. Het stevig voetballende Stompwijk ’92 kwam op slag van rust op 2*0. En net als in de 18e minuut had de familie Van Marwijk ook ditmaal een groot aandeel in de tweede treffer. Timo van Marwijk kon op aangeven van zijn broer recht op doelman Ernst aflopen. De buitenspelval werkte namelijk van geen kanten bij ONA. Van Marwijk stuitte in eerste instantie nog op de keeper, maar in de rebound knalde de spits de bal droog in de kruising. In de 57e minuut leek het duel helemaal beslist. Tim van Rijn krulde de bal vanuit een vrije trap ijskoud langs de muur in het doel. De tegenstander leek op dat moment rijp voor de sloop. Werkelijk alles ging mis bij de roodwitten. Zelfs een terugspeelbal op de keeper was regelmatig een riskante onderneming zoals in de 63e minuut. Toby van Marwijk kreeg de bal toen pardoes in zijn voeten aangespeeld door een verdediger. Het is dat de spits te lang wachtte, waardoor dezelfde speler nog redding kon brengen in het strafschopgebied. Vijf minuten later trapte de doelman de bal volledig verkeerd weg, maar ook dit keer wist Van Marwijk niet te profiteren. De Stompwijker lobte de bal op het dak van het doel. “We hadden toen zeker op 4*0 of 5*0 moeten staan. Dan was het helemaal beslist geweest”, baalde Ron de Roode achteraf.
In plaats daarvan keerde de spanning in de 76e minuut weer volledig terug. Tunçer Turgut kon de bal vanuit buitenspelpositie zomaar in het doel koppen. De Stompwijkers waren helemaal van slag door deze 3*1. ONA drukte de grijszwarten helemaal terug op eigen helft, waardoor de trainer wel noodgedwongen een spits moest opofferen. Zelfs de zo sterk keepende Danny Mooyman gingen fouten maken. Zo legde de doelman Karim Oulad volledig onnodig neer. Fred Van ’t Veld schoot de penalty in de 86e minuut daarop onberispelijk raak. Eerder trof dezelfde speler vanuit een vrije trap de paal. In de 88e minuut had Van ’t Veld Stompwijk ’92 helemaal in rouw kunnen dompelen, maar de middenvelder wist zich geen raad met de freekick vlak buiten het strafschopgebied. De bal verdween in de muur. De grijszwarten sleepten de zege tegen deze zwak presterende ploeg dus voor de poorten van de hel weg. Komende zondag kan het elftal nog meer afstand nemen van de onderste plaatsen. De Stompwijkers treden in Bodegraven namelijk aan tegen het nog puntloze ESTO.