Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag op de Haagse Uithof presenteerde de mannen van de lange adem een bijzonder spectaculaire wedstrijd. De vlam sloeg gelijk na de start in de pan en ging er eigenlijk niet meer uit. Steeds probeerde rijders en groepjes rijders weg te rijden wat de wedstrijd bijzonder levendig maakte. Het lukte drie man om een rondje voorsprong te nemen. Ralf Zwitser, Kurt Wubben en Bob de Vries. Een eerste jaars A rijder. Later namen ruim veertig rijders ook een ronde op het gehavende naar adem happende peloton. De drie koplopers kregen hierdoor 2 ronden voor sprong. Ralf Zwitser uit Katwijk werd de verrassende maar verdiende winnaar. In het sprint klassement (groende pak) verstevigde Zwitser eveneens zijn positie, Martijn van Es reed een sterke wedstrijd. Natuurlijk werd ploegmaat Zwitser door Martijn geholpen in de sprints maar ook opvang achter in het peloton werd volgens het boekje uitgevoerd. Martijn finishte als 28e met een ronde voorsprong. Joost Juffermans lukte het maar niet, en velen met hem, om weg te komen. Steeds was hij voorin zijn kansen inschattend. Een goede eindsprint bracht hem naar de 11e plaats met een ronde voorsprong.
Bij de gewestelijke wedstrijden reed Mariska Scholtes naar een keurige 12e plaats en staat nu 10e in het klassement.
Vrijdag a.s. de Van Vlietcup om 22.15 uur. Zaterdag zijn de landelijke rijders in Utercht voor Dames A en B rijders start om 19.30 uur en maandag de 8e de gewestelijke wedstrijden op de Uithof, start om 21.15 uur.

Aad de Haas