Stompwijk en Indië

In februari van dit jaar werd in de Ondermeer een gedachtenisplaat onthuld. Op de plaat de namen van de personen die sneuvelden toen zij in de buurt van een neergestort vliegtuig aan het rondkijken waren. Anderen verrichtten daar toen hand en spandiensten, veelal met toch wel enig risico, want sommigen waren eigenlijk ondergedoken. Hoe zouden de Duitsers reageren? Zouden de zwaargewonden het overleven? Gezien de Stompwijkse slachtoffers en direct betrokkenen uit Stompwijk een spannend en aangrijpend stukje Stompwijkse geschiedenis. We schrijven 1945.

In de vijf jaren daarna krabbelde Nederland stukje bij beetje weer uit de oorlogsmisère. Sommigen Nederlanders echter belandden in die vijf jaren weer in ander oorlogsleed, hetzij direct actief als soldaat en weer andere militairen werkten in de verzorging en de logistiek. Grote groepen Nederlandse mannen vertrokken in die periode naar Nederlands Indië om daar de Nederlandse belangen veilig te stellen. Zo ook Stompwijkers.
Wat ik mij nooit heb gerealiseerd is dat er zoveel Stompwijkers in ‘ons Indië’ hebben gediend. De teller staat op dit moment op 14, misschien 15 jonge mannen. Er zijn zelfs Stompwijkse jongens in Indië gesneuveld. Voor familie, naasten en buren, misschien voor de hele dorpsgemeenschap een ingrijpende gebeurtenis.

Ik zou het mooi vinden als ik samen met betrokkenen de Indische belevenissen eens aan het papier kan toevertrouwen. Een korte schets van de ervaringen in Indië, natuurlijk voorzien van foto’s en ander geschikt materiaal als brieven, ansichten en noem maar op. Op deze wijze kan dan een nu nog wat verstopt stukje Stompwijkse geschiedenis worden belicht en vastgelegd.
Ook de achterblijvers zullen ongetwijfeld nog wel iets te berde kunnen brengen over de angst en twijfel en de opluchting als zoonlief weer heelhuids terugkeerde. Zo weet ik dat familie en buren soms een erepoort plaatsten als de Indiëganger thuiskwam. Kruideniers gaven bij die gelegenheid vaak traktaties aan de familie.
In mijn wiki, te vinden op het internet: (www.seedwiki.com/wiki/stompwijk_voor_1950/stompwijk_voor_1950.cfm, klik op page directory, en kies vervolgens voor Stompwijk en Indië) heb ik op dit moment samen met L. de Bruin al een aardige verzameling foto’s aangelegd. Maar er kan zeker weten nog veel meer bij! Voor diegenen die niet weten hoe zij hun bijdrage (foto, brief, herinnering) aan het verhaal op het internet kunnen toe voegen, ben ik natuurlijk altijd bereid dat werk uit handen te nemen. Als ik het maar hoor.
Aad Janson, Hoefblad 6.