Onderzoek naar Kulturhus

Onderzoek naar Kulturhus Stompwijk vordert

Het onderzoek naar de mogelijkheden van een Kulturhus in Stompwijk,
(het ‘Stomphus’) vordert. Woningcorporatie Vidomes heeft samen met de gemeente Leidschendam Voorburg, de dorpsraad van Stompwijk en zorgsinstelling Florence hier vorig jaar opdracht toe gegeven. De provincie Zuid Holland ondersteunt het project Stomphus met een bijdrage van € 37.900, .

Het Kulturhus, een begrip van Scandinavische oorsprong, is een algemene aanduiding voor een combinatie van maatschappelijke voorzieningen, informatie en (zakelijke) dienstverlening onder één dak en onder één management. Het kan gaan om cultuur, welzijn, informatie, een zorgsteunpunt, educatie en algemene dienstverlening, zowel non profit en overheid als zakelijk. Tot deze combinatie behoort vaak de bibliotheek als exponent van brede dienstverlening op het terrein van informatie, educatie en cultuur. Dit concept is een antwoord op de constatering dat het voorzieningenniveau in kleine kernen daalt. Winkels sluiten de deuren, postkantoren en banken verdwijnen en zorgvoorzieningen verplaatsen zich naar de steden. Dit gebeurt ook in Stompwijk.

Inventarisatie afgesloten
Het projectbureau Kulturhus, dat het onderzoek namens de samenwerkende partijen uitvoert, heeft de inventarisatiefase van het onderzoek afgesloten. Het bureau heeft interviews gehouden met een groot aantal Stompwijkse –of overige voor Stompwijk belangrijke partijen om hen te bevragen over hun behoeften en wensen. Op dit moment worden nog een aantal cruciale succesfactoren op haalbaarheid onderzocht. Zo vinden Vidomes en Florence de combinatie van woningbouw voor senioren met het Kulturhus noodzakelijk voor het draagvlak van een zorgsteunpunt. Zij willen graag 50 tot 60 moderne woningen realiseren. Ten tweede onderzoeken Vidomes en de gemeente de mogelijkheden om te kunnen en mogen bouwen in Stompwijk. Hierbij wordt gedacht aan locaties rond de kerk, het Dorpshuis of het Wit gele kruisgebouw. Als laatste onderzoekt de gemeente de financiële mogelijkheden voor een bibliotheek en andere welzijnsfuncties.

Informatieavond
Eind 2005 organiseren de partijen een informatiebijeenkomst in Stompwijk. Hier wordt het onderzoeksrapport over de inventarisatiefase gepresenteerd en de uitkomsten van bovenstaande cruciale succesfactoren. Centraal uitgangspunt van de initiatiefnemers is onverminderd te komen tot één echt Kulturhus op één locatie, dat minimaal fungeert als centrum voor culturele activiteiten en dienstverlening, inclusief zorgsteunpunt, ontmoetingscentrum, woonservicepunt, informatiepunt en bibliotheek