Stichting Amigos

STICHTING AMIGOS KLAVERJASAVOND VOOR ´CENTRO EDUCATIVA ÑANTA´ zaterdag 29 oktober 2005

Aankomende zaterdag 29 oktober organiseert Stichting Amigos voor de tweede keer de AMIGOS KLAVERJASAVOND in de kantine van Stompwijk ‘92. Stichting Amigos zet zich in voor lokale initiatieven in ontwikkelingsgebieden waarin de kansarme mens, voornamelijk het kind, centraal staat. Structureel steunen wij twee organisaties te weten: Ñandé Roga en Centro Educativo Ñanta.
Ñandé Roga ondersteunt de kansarme gezinnen in de buitenwijk van Posadas in Noord Oost Argentinië. Centrum Ñanta zet zich in voor werkende straatkinderen in Sucre te Bolivia. Deze kinderen, afkomstig van arme en instabiele gezinnen, moeten geld verdienen om zichzelf en hun familie te onderhouden. Op dit moment loopt Linda de Jong stage op een school voor speciaal onderwijs te Sucre en bezoekt regelmatig het centrum. De opbrengsten van deze kaartavond zijn bestemd voor de werkende straatkinderen van Centro Educativa Ñanta.

Centro Educativa Ñanta
Het centrum werd opgericht in het jaar 1995 in La Parroquia de San Francisco, door de groep REZA, die iedere zondag brood en melk gaf aan de schoenpoetsers van het centrale plein. Later is het project verhuisd naar “La Pasoral Juvenil” waar hetzelfde initiatief werd voortgezet. In juli 2000 werd het werk geherstructureerd en werd de naam “La Calle” (vertaling: de straat) gekozen. Toen werd ook de dagelijkse maaltijd voor de prijs van 50 centavos ingesteld. In januari 2001 werd er opnieuw verhuisd, naar de huidige locatie, “La Casa de la Juventud”.
Naast het eten waren er activiteiten zoals voetbal, muziek en spelletjes. Het centrum begon met het maken van autochtone muziek en de band Ayllu Pukara werd opgericht. In juni 2002 kwam er een werkplaats voor het maken van artesanias (handwerk) en eind 2002 voor het tekenen en schilderen. In het begin van 2003 werd de organisatie geherstruc tureerd naar de huidige vorm. De naam werd veranderd in “Centro Educativo Ñanta” (vertaling: Educatief Centrum ‘De Weg’).
Het bijzondere van dit centrum is dat de kinderen worden betrokken bij de uit voering en organisatie van de activiteiten. Zélf doen, meedenken en leren; een educatief centrum in de breedste zin van het woord. Het streven is om deze kinderen een veilige en vertrouwde plek te bieden waar ze écht kind kunnen zijn.In de afgelopen twee jaar is het centrum in allerlei opzichten enorm gegroeid
30
Zo kwamen er in 2002 slechts zo´n 20 kinderen dagelijks eten, momenteel zijn dit er 80 tot 100 kinderen. Ook is het aantal activiteiten in het laatste jaar uitgebreid met huiswerkbegeleiding, capoeira, brood bakken en jam maken, sociale en medische hulp. Voor de kinderen die geen huis hebben of niet terug kunnen keren naar hun families, huurt het centrum een huis. Deze groep varieert in aantal en normaal gesproken slapen er meestal 9 personen.
Op dit moment zijn er een aantal behoeften voor de kinderen. Allereerst zijn er een aantal wensen voor educatie. Uit Frankrijk heeft Ñanta een tweedehands computer kunnen verkrijgen maar er ontbreekt nog een een beeldscherm en een computertafel. Er worden jongeren van het centrum opgeleid om computerles te geven aan de kinderen.
De jongens van de groep Ayllu Pukara spelen al een aantal jaar panfluit. Voor Kerst wil Ñanta een nieuwe CD uitbrengen. Om de jongens te blijven motiveren voor de traditionele muziek uit hun geboortestreek wil Ñanta graag nieuwe traditionele muziekinstrumenten aanschaffen.
Om de kinderen te motiveren om in hun vrije tijd ook in het centrum te blijven denkt Ñanta eraan om een voetbaltafel aan te schaffen. Want een potje voetbal spelen op de voetbaltafel is natuurlijk veel beter dan dat ze hun geld besteden aan gewelddadige spelletjes in de internetcafe´s.

Stichting Amigos wil Centrum Ñanta graag ondersteunen met het beeldscherm, de instrumenten en de voetbaltafel… u toch ook?
Kom dus allen klaverjassen op zaterdagavond 29 oktober 2005 in de kantine van Stompwijk ’92, Klaverblad 13, 2266 JK Stompwijk, tel. kantine: 071 5801117. De deur staat open om 19.30 uur voor inschrijving en wij willen om 20.15 uur beginnen met kaarten. Kom als het kan met een clubje van vier kaarters. Lees verdere informatie in de Dorpsketting van vorige week, 17 oktober 2005 op blz. 9 of u kunt ook Fried en Lia bellen, telefoon 071 5802378