Acties na wijkwandeling Stompwijk

Afgelopen najaar hebben burgemeester Van Haersma Buma en wijkwethouder Beimers met vertegenwoordigers van de Dorpsraad een wijk wandeling door de kern Stompwijk gemaakt.
De Dorpsraad had vooraf een inventarisatie gemaakt van problemen en wensen die tijdens de wandeling aan de orde konden komen; veel inwoners hebben hier punten voor aangedragen.
De ronde door het dorp had een hoog gehalte aan onderhoud van de openbare ruimte en verkeer. Voor enkele onderwerpen werd tijdens de wandeling al een oplossing gevonden of toegezegd.
Een kort overzicht van de ondernomen acties.
Dorpshuis
Omdat het kunstwerk bij het Dorpshuis nog nauwelijks zichtbaar was, heeft Wijk beheer het groen gesnoeid. Bij de voorgenomen herstructurering van dit deel van Stompwijk wordt onder andere het verzoek meegenomen de verkeersdrempel te verplaatsen naar de uitgang van de school en op de huidige locatie een zebrapad te maken. De trapconstructie met hellingbanen voor rolstoelen bij het parkeerterrein voor de kerk is vanwege geparkeerde auto´s regelmatig niet bruikbaar. Veranderen van de hellingrichting stuit op praktische bezwaren. De trap wordt in het eerste kwartaal verbeterd.
De lichtmast langs het Hazepad is rechtgezet, het pad is geveegd en het groen zal in de snoeiperiode grondig onder handen worden genomen. De dichtgegroeide sloot achter de school is schoongemaakt.
Borden
De MUPI aan het begin van de Dr. Van Noortstraat nabij de provinciale weg krijgt in januari een stadsplattegrond. Hierop zijn ook de sportvelden aangegeven, zodat extra verwijsborden overbodig zijn. De borden langs de Stompwijkseweg, bedoeld om fietsers bij het maken van een route informatie te geven over bij zondere boerderijen, tuinen en het landschap, worden begin dit jaar gerenoveerd. Ze krijgen een nieuwe verflaag en duurzame informatiepanelen.
De gemeente heeft het verzoek gekregen het zelfgemaakte bordje tegen honden overlast bij de speelweide achter Dotterbloem te vervangen door een gemeentelijk bord. Burgemeester en wethouders bespreken binnenkort de aanpak van honden overlast; hierin wordt voorgesteld om alle speelterreinen officieel aan te duiden met een bord ´speelplaats´. Ook aan het verzoek om hier een afvalbak te plaatsen wordt voldaan; er komt er een bij de zitbank aan de kant van het goaltje.
Groen en veiligheid
Bewoners hebben gevraagd het perk bij Dotterbloem 11 13 te snoeien. Volgens Wijkbeheer kunnen deze struiken slecht tegen een snoeibeurt. Als ze gesnoeid zouden worden krijgen ze een lelijke bruine bovenlaag. Volgens een bewoner van Hoefblad wordt het groen voor zijn deur niet onderhouden. Hoewel de beplanting voldoet aan de standaard, zal Wijkbeheer er in de snoeiperiode extra aandacht aan geven.
De doorsteek tussen de Meerlaan en het Hazepad is een schuin aflopend voetpad waar fietsers gebruik van maken. Voor de veiligheid van voetgangers is nu een sluisje geplaatst; fietsers en brommers moeten dan rijden via Hoefblad. Het verzoek om extra verlichting langs het fietspad naar de fietstunnel onder de provinciale weg wordt gehonoreerd. Aan de zijde van het dorp komen er in het eerste kwartaal twee lichtmasten bij.
Verkeer
De bestrating bij de ingang van de Meerhorst lag er slecht bij, maar is inmiddels opgeknapt. In de Van Santhorststraat doet zich een probleem voor met (brom) fietsers. Vanwege een aanpassing aan het trottoir rijden zij nu over de stoep. Ook rijden ze tussen geparkeerde auto´s door. Een verlaging van de stoeprand bij huisnummer 75 kan dit probleem voor een belangrijk deel verhelpen. Deze verlaging wordt binnenkort uitgevoerd.
Het fietspad langs de Dr. Van Noortstraat vanaf de aansluiting met het Oosteinde Jan Koenenweg, komt uit op de parkeerstrook voor vrachtwagens. Deze situatie wordt begin dit jaar aangepast.
Bewoners van de Dr. Van Noortstraat klagen over de overlast van het verkeer dat met hoge snelheid over de Hoge Brug rijdt. In afwachting van een definitieve oplossing voor de ontsluitingsproblematiek van Stompwijk gaat de gemeente bekijken of ze hier snelheidsremmende maatregelen kan treffen.
Meldpunt
Zoals u ziet zijn al veel zaken opgelost of verholpen en staat binnenkort nog het nodige op stapel. Niet alleen blijven zaken in beweging bij de gemeente, ook de situatie in Stompwijk blijft veranderen. Mocht u een kwestie willen aankaarten, wacht dan liever niet tot een volgende wijkwandeling. Juist kleine dingen in de openbare ruimte zijn eenvoudig zijn te verhelpen. Voor de losliggende stoeptegel, overhangend groen, een beschadigd speeltoestel of een kapotte straatlantaarn kan de gemeente vaak snel een oplossing bieden. U kunt met al uw meldingen, vragen en opmerkingen over het onderhoud van de openbare ruimte terecht bij het Meldpunt Openbare Ruimte, telefoon (070) 300 9000, keuzetoets 1. Wilt u liever een digitaal bericht sturen? Ga dan op internet naar www.meldpuntopenbareruimte.nl en vul daar het digitale meldingsformulier in. Grotere zaken kunt u uiteraard altijd aankaarten bij (leden van) de Dorpsraad.