Bijdrage GroenLinks voorjaarsnota

Leidschendam Voorburg is een rijke gemeente met een aardig duit op de spaarrekening. Vorig jaar ontving de gemeente bijvoorbeeld ruim € 300.000, rente op geld dat even niet nodig was. Dat is te wijten aan een hard bezuinigings beleid. Met een klein beetje meer geld had onze gemeente een socialer gezicht kunnen hebben. GroenLinks vindt het voor een gemeente niet iets om trots op te zijn – geld op de bank in een tijd dat de armoede ook in onze gemeente toe neemt. De stichting Buren kan helaas niet meer dan 78 voedselpakketten per week verstrekken omdat zij nog steeds moet opereren vanuit drie kelderboxen zonder goede koelingmogelijkheden. Zo’n 25 mensen, waaronder kinderen, voldoen echter wel aan de gestelde criteria en krijgen dus geen voedselpakket.

In vorige jaren heeft de gemeente telkens geld niet besteed. Ook vele investeringsplannen van de gemeente zijn niet uitgevoerd. GroenLinks vindt dat de gemeente haar beloften dit jaar waar moet maken. Het kan niet zo zijn dat mensen met een uitkering op een reïntegratieplan en inwoners op fietspaden, fietsenstallingen of op voorzieningen op scholen moeten wachten omdat de gemeente niet voldoende ambtenaren heeft om beschikbaar geld uit te geven.
GroenLinks heeft zich bij de bespreking van de Voorjaarsnota voor een aantal zaken hard gemaakt: jongeren, huisvesting en integratie.

Daarnaast heeft GroenLinks voorgesteld geld vrij te maken voor aanpak van de alcoholproblemen bij jongeren en taallessen voor iedereen die dat nodig heeft. De gemeente trekt voor dit laatste wel een beetje meer geld uit, maar GroenLinks vindt dit te belangrijk om het daar bij te laten. We willen van de gemeente een actieplan voor de komende vier jaar en dat mag best een paar centen meer kosten. Ook heeft GroenLinks voorstellen gedaan om meer geld vrij te maken voor een extra storting in het Sociaal Fonds en voor sociale woningbouw.

Namens de fractie GroenLinks
Marian Cornelissens
Tel: 071 5803354