Cursussen weidevogelbescherming

Help mee de weidevogels te beschermen!
Landschapsbeheer Zuid Holland organiseert komende winter drie cursussen Weidevogelbescherming: o.a.in Zoeterwoude op do. 19 januari, do. 26 januari en do. 9 februari 2006. De cursussen bestaan uit drie avonden en een excursie. De cursus is bedoeld voor zowel (aankomende) vrijwilligers als veehouders uit de provincie Zuid Holland die geïnteresseerd zijn in weidevogels en mee willen helpen deze vogels te beschermen.
Vrijwillige weidevogelbescherming
Zuid Holland is een weidevogelrijke provincie met soorten als kievit, grutto en tureluur. Zo n 80 % van alle weidevogels in Zuid Holland broedt op gewoon boerenland. Zij worden o.a. bedreigd door de verdergaande verstedelijking en de voorjaarswerkzaamheden van boeren.
Veel veehouders willen wel rekening houden met weidevogels, maar hebben vaak de kennis of de tijd niet om de nesten op te sporen. Vrijwilligers kunnen hen daarbij helpen: zij zoeken de nesten op en markeren deze, zodat de veehouder er omheen kan maaien, of ze plaatsen nestbeschermers als het vee de wei in gaat. Met deze samenwerking tussen vrijwilliger en boer kunnen veel nesten en dus weidevogels gespaard worden!
Inhoud van de cursus
In de cursus wordt ingegaan op de verschillende soorten weidevogels, hun gedrag en de nesten en wordt aandacht besteed aan de agrarische werkzaamheden die van invloed zijn op de weidevogelstand. Ook de maatregelen die boeren kunnen nemen om nesten van weidevogels te sparen en het werk van vrijwillige weidevogelwachten komt aan de orde. Op de excursie in april kunnen de deelnemers de praktijk van de weidevogelbescherming zien: weidevogels, hun nesten en de nestbescherming. In het voorjaar kunnen de deelnemers, eventueel samen met ervaren weidevogelbeschermers, zelf aan de slag met weidevogelbescherming via de 25 lokale weidevogelgroepen. Het beschermingswerk vraagt vier uur per week aan tijd (of meer) in de periode van eind maart tot half juni.
Kosten en meer informatie
De cursuskosten bedragen € 24,50 inclusief koffie en cursuspakket. Meer informatie over de cursussen Weidevogelbescherming en een cursusfolder met aanmeldingsformulier is verkrijgbaar via de website: www.landschapsbeheerzuidholland.nl of bij Landschapsbeheer Zuid Holland
Blekerssingel 56, 2806 AC GOUDA tel.: 0182 – 683 670 of e mail : info@zh.landschapsbeheer.nl