Grote klasse kaas

Grote klasse kaas

Afgelopen weekend is er dik feest gevierd. Redenen genoeg: Jos de Groot is 25 jaar getrouwd met Jacqueline Groen in ’t Woud, hij is 50 geworden en het bedrijf is nu 25 jaar gevestigd op het toen nieuwe bedrijventerrein aan de Huysitterweg.

Van vader op zoon op zoon
Het bedrijf zelf is al bijna 100 jaar oud. Opa Leen de Groot ging als een van de vele boterboeren die Stompwijk toen rijk was met paard en wagen op pad, om zijn waren aan de man te brengen. Opa overlijdt in 1934 als de oudste zoon Henk pas 18 jaar is. Hij wordt van de ene op de andere dag kostwinner en zal de kost moeten verdienen voor zijn moeder en zijn 5 jongere broers en zusjes. Een hele verantwoording. Toen leverden ze ook nog lijnkoeken als veevoeder materiaal. Het zijn vooral in de winter barre tijden als je met min 10 graden op de bok zit en door storm en sneeuw je handel aan de man moet brengen en nergens gelegenheid om even op te kunnen warmen. De voorraad lag opgeslagen op een platte kar met een zeil eroverheen gespannen. Als vader Henk dan verkouden werd had hij aan een zakdoek niet genoeg en nam hij een kussensloop mee om zijn neus in te snuiten. Iedere boter kaas en eierenboer had zijn eigen wijk.
In 1971 komt Jos op 15 jarige leeftijd bij zijn vader in dienst. Het bedrijf is dan gevestigd aan de Dr. Van Noortstraat 80 waar ook de kaasopslag is. In 1976 komt er een nieuw pakhuis achter het huis. Vijf jaar later waren ze ook daar uit hun jasje gegroeid en is het bedrijf verhuisd naar de Huyssitterweg. Ze hebben hier alle ruimte, het woonhuis en bedrijf zijn de laatste in de straat en dat biedt veel voordelen als het gaat om parkeerterrein en de weidse uitzichten over het alom groene landschap.
De kazen lijken hierdoor in hun eigen natuurlijke omgeving te rijpen en sommige blijven hier meer dan 2 jaar liggen, dan heb je wel overjarige kaas. De oude kaas heeft ruimte gehuurd voor een jaar en de allerjongste kazen blijven een week of 4. Elk jaar dat ze langer liggen, leveren de kazen vocht in ruil voor nog meer smaak. Het vochtverlies kan oplopen van 1 kilo in 4 maanden tot ruim 2 kilo per jaar oplopen en dat is veel voor een kaas van pakweg 12 kilo. De opslag biedt ruimte aan 100 ton kaas. De ruimte wordt op constante temperatuur gehouden met een vaste luchtvochtigheid. Met deze warme dagen is het heerlijk toeven in de opslagruimte, als je nog meer verkoeling zoekt biedt de koelcel oplossing, maar met een graad of 5 wil je daar niet echt lang blijven.

Van alle markten thuis
Hij krijgt de kazen aangeleverd van de boer of de fabriek waar speciaal de ‘Drie Molen kaas’ receptuur is toegepast. De kazen worden op houten planken uitgezet en regelmatig gekeerd, de oude 1 maal per week en de jonge 2 maal per week. Ze worden geplastificeerd en van etiketten voorzien en zo nodig voorverpakt. Er zijn ook allerlei buitenlandse kazen. Hij schat dat hij wel 1000 soorten heeft van de Griekse feta tot Danisch Blue en de eigen Stompwijkse Oldtimer. Hiermee heeft hij een breed assortiment te bieden.
Jos levert met twee vrachtwagens aan de winkeldetailhandel, supermarkten, markten, ambulante handelaren. Uit vierkante kazen worden de kant en klare hotelblokken kaas aan de horeca afgeleverd. Hij levert de overjarige kaas aan Maison Kelder die hier hun overheerlijk kaaskoekjes mee bakken. Hij heeft adressen in Amsterdam, Rotterdam, Utecht, Den Haag, maar ook in Brabant en Zeeland. Hij zit zelf gemiddeld 3 dagen per week op de weg. Hij onderhoudt hiermee zijn contacten en doet zo aan klantenbinding. Met zeven personeelsleden krijgt hij het voor elkaar om het motto: vandaag besteld, morgen in huis na te komen. Dat maakt het geheel klasse, qua kaas én service.

Petra Oliehoek van Es