OOK SNELLERE TIJDEN DAN IN 2005

MEERHORSTLOOP VERPULVERT OUDE DEELNEMERSRECORD: VAN 261 NAAR 360!
De Meerhorstloop, dé nieuwjaarswedstrijd van Stompwijk, heeft afgelopen zondag werkelijk alle verwachtingen overtroffen. De 23e editie van het door omni verening Stompwijk ’92 georganiseerde hardloopfestijn vestigde met maar liefst 360 deelnemers. Het oude record stond al enige jaren op bij elkaar 261 atleten op de 2, 5, 10 en 21 kilometer.
Richard Suyten, verantwoordelijk voor de PR van de Meerhorstloop, kon zijn geluk dan ook niet op. “Vooraf had ik wel op een record gehoopt. Maar dat er zoveel mensen aan de start zouden verschijnen, had ik niet voor mogelijk gehouden. Op dezelfde dag vonden er ook nog wedstrijden plaats in Nootdorp en Lisse en Egmond”. Suyten schreef het daverende succes vooral toe aan de uitgebreide PR van de organisatie. “We hebben diverse atletiekverenigingen in de regio, maar ook willekeurige mensen aangesproken. Bovendien trokken we veel lopers door mond op mondreclame. De deelnemers van vorig jaar waren vaak vol lof over de organisatie en de parcourswijzigingen op de 10 en 21 kilometer” , vertelde de voormalig wereldkampioen shorttrack van 1988 die daarbij het voorbeeld van ABN AMRO noemde. Deze bank vaardigde maar liefst 63 lopers af naar Stompwijk. “Diverse mensen van ABN AMRO vertelden mij al dat ze deze routes leuker vonden dan drie jaar geleden, toen ze voor het laatst aan de Meerhorstloop deelnamen”. Maar ook de weersomstandigheden zaten de organisatie enorm mee. Waar de lopers in de voorgaande twee edities tegen de forse zuidwestenwind moest opboksen, hield de wind zich nu met kracht 3 redelijk gedeisd. Bovendien scheen er een waterig zonnetje, waardoor het goed toeven was in de polders rondom het dorp. Door deze prettige condities waren de tijden van veel deelnemers op de vier afstanden ook beter dan in 2005. Zo was Zoey van den Bosch uit Stompwijk met haar winnende tijd van 8.28 op de 2 kilometer ruim dertig seconden sneller dan Amerens Koster (10), winnares in 2005 bij de meisjes en dit jaar goed voor brons op deze afstand. Lisanne Zweers completeerde het podium met haar tijd van 8.40. Bij de jongens junioren was Zoetermeerder Erik de Groot (7.42) veruit de snelste op het stratenparcours door het dorp. Ook de winnende tijd op de 5 kilometer door de Meer en Geerpolder lag ruim een minuut onder die van 2005. Leidschendammer Herman de Beer (19.19) troefde plaatsgenoot Martijn Flaman (19.38) uiteindelijk af. Jolanda van Beelen uit Katwijk pakte de titel bij de dames. Op de dubbele afstand, die onder andere langs de Noord Aa en Boerderij ’t Geertje ging, vochten Bas van Zijp en Arjan van Vliet een verbeten strijd uit. Van Vliet schoot furieus uit de startblokken door de leiding te pakken, maar halverwege de race werd de Hagenaar voorbijgestoken door de latere winnaar. “Ik kon hem simpelweg niet meer bijbenen”. Een jaar geleden had was zijn tijd op de 10 kilometer ruimschoots voldoende geweest voor de zege. Toen zegevierde Robert Rottier in slechts 39.33.
Toch was de supertijd van Bas van Zijp niet de meest opmerkelijke gebeurtenis op deze afstand. Zo maakte een dame, Sandra van der Deyl geheten, in een wheeler, een soort van rolstoelen met drie wielen, haar debuut in de Meerhorstloop. De Stompwijkse kampt namelijk met een spierziekte die haar regulier atletiek bedrijven onmogelijk maakt. Wel kan ze normaal lopen. “En ik wilde per se aan deze wedstrijd meedoen, vandaar deze oplossing”, vertelde de Van der Deyl die slechts 54 minuten nodig had voor haar beproeving. “Zo kun je dat wel noemen. Halverwege de race had ik echt het gevoel dat ik het niet zou redden. Zo zwaar was het. Dit beschouw ik echt als een overwinning op mezelf. En van deze tijd had ik alleen maar durven dromen”, vertelde de hevige geëmotioneerde Stompwijkse. Direct na haar binnenkomst bij de sporthal werd Van der Deyl door haar eveneens ontroerde fans met de nodige bossen bloemen overladen. Opa van den Brink, een andere kleurrijke deelnemer uit Stompwijk, kwam kort na haar over de streep. Hij was met zijn 73 jaar niet alleen de oudste deelnemer in Stompwijk maar mogelijk ook degene met de meeste deelnames. “Bij alle edities was ik van de partij”.
Ook Peter Schrader (34) schreef zondagmiddag geschiedenis door als eerste Stompwijker ooit de halve marathon bij de mannen op zijn naam te schrijven. Met zijn tijd van 1.20.17 bleef hij naaste belager Frans van Haastert uit Zoetermeer (1.23.53) duidelijk de baas. Saillant detail, Schrader voetbalde tot en met juni 2003 in de hoofdmacht van Stompwijk ’92. Sindsdien heeft hij zich op het hardlopen, zijn tweede grote liefde, gestort. Met een uitgekiend loop en voedingsprogramma wil de Stompwijker zich helemaal op de lange afstanden storten. “Ik neem de halve marathon in Stompwijk van 2007 zeker in mijn programma op”. Als het aan Richard Suyten ligt, mag Schrader ook meedoen aan de 15 kilometer. “Mogelijk verschijnt deze afstand dan ook op het programma. Daarmee probeer we langzaamaan richting de 600 deelnemers uit te groeien”. door Hans Beukema