Toernieuws Toerclub Stompwijk

Deze week stond er voor de A en B een nieuwe bestemming op de kalender. Restaurant Lekzicht bij de pont van Bergambacht. Als captain van de A1 moest ik meteen de route al wat aanpassen, want we moesten via Leidschenveen om Ronald op de pikken. Die was even teruggegaan om z’n bidon te halen. Ik had Leidschen veen eigenlijk willen omzeilen om niet bij de hobbelige spoorwegovergang in de Roeleveen uit te komen. Blijken ze daar onlangs een mooie fietstunnel onder het spoor door gemaakt te hebben. Dat was een hele verbetering. Via de Rottemeren en Nieuwerkerk reden we naar de dijk langs de Hollandse IJssel. Bij Moordrecht moesten we even wachten op het pontje en vroeg men zich af of Bergambacht dan aan de andere kant van het water ligt. Wel van dit water ja. Het blijft lastig met al die rivieren. We moesten namelijk nog dwars door de polder naar de Lek om dan van Lekkerkerk naar Bergambacht over de dijk te rijden. Daar waren we als eerste en mochten niet aan de reeds gedekte tafels in de serre plaatsnemen. Die waren gereserveerd en kennelijk niet voor ons. Maar waar dan? Het terras leek wat fris en de bar was wel erg klein. Bleken ze achterin nog een grote zaal te hebben. Hier kwamen later ook de B en enkele A2 rijders zitten. De rest van de A2 zat wel op het terras, waar inmiddels de zon was gaan schijnen. Op de terugweg stuitten we in Stolwijk op een kermis. Daar was geen passeren mogelijk, dus maar een alternatieve route gezocht. Die kwam uit in Haastrecht en via de Reeuwijkse Plassen en Boskoop kwamen we na 98 km alsnog in Stompwijk aan. Wederom hadden we op de terugweg vooral tegenwind, maar toch konden de meesten er op de Slootweg nog wel een sprintje uitpersen. Arno van Rijn

Na de uitputtingsslag van de B van vorige week, nu maar 7 leden bij de start. Via de Rottemeren, onder de Brienenoordbrug door, brug bij Krimpen a/d IJssel. En dan alsmaar de dijk volgen tot Bergambacht. Op de dijk werd het gat tussen ons en Leo steeds groter. Maar voordat ons eerste bakje koffie ingeschonken werd, schoof Leo al weer aan. Met 57 km werd het ook wel tijd voor een bakkie. Voor de terugweg wilden we de kortste weg. Onze vaste wegcaptain was er niet, want die had zeker de kortste weg geweten. We wilden via Gouda. Maar we hadden een bord gemist. We kwamen er al gauw achter dat we fout gingen, want het ging lekker voor de wind. En eens moesten we tegen wind krijgen. Bij een lekke band bezeerde Wim zijn knie. Daar had hij de terugweg behoorlijk last van. Ondertussen reed Leo op zijn eigen tempo ons voorbij. We hebben hem niet meer gezien. Eindelijk vonden we een bord Moordrecht. We hebben een prachtige route gereden. Maar dat was zeker niet de kortste. Met 102 km waren we weer thuis.
Marianne de Mos

Met 11 man/vrouw sterk stond de C1 aan de Oostvlietweg 30 opgelijnd voor de verrassingstocht. Even was er paniek, onze wegcaptain was er niet, wat nu. Gelukkig bracht Lia uitkomst. Zij had via de Buijze Pers vernomen waar de verrassingstocht heen zou gaan. De koffiestop zou zijn bij Avifauna, inderdaad een verrassing, normaal staat deze stop niet op de kalender. Daar eerst het stuur van Elly Lelieveld nog wat versteld moest worden, ging de C2 eerder weg. Maakt niet uit, die halen we toch wel weer in, werd er gemompeld. Dit bleek dus niet juist te zijn. Nadat Elly het stuur goed had bevonden, gingen we van start. Langs de Vliet richting Stierenbrug dachten wij, de eerste verrassing was al gauw daar. Rechtsaf door Cronesteijn, als dat maar goed gaat. De laatste keer hebben we hier ook in een rondje gereden, waren we nog net voor donker thuis. Bij Heineken kregen we weer wat zelfvertrouwen, langs de Oude rijn alsmaar rechtdoor, zitten we zo in Alphen. Effe jammer, gaan ze bij Koudekerk de brug over. Nou ja, aan de andere kant van de Oude rijn is het ook mooi fietsen, om kort te gaan we hebben de Oude Rijn niet gezien, ja bij Alphen pas.
We gaan tweemaal linksaf en fietsen over een prachtige beschutte polderweg. En ja hoor, daar is de volgende verrassing, komt ons op tegenkoers de C 2 tegemoet. Verwarring aldaar, die voorrijders hebben toch geen feestje gehad gisteren? We hopen maar van niet. Na de C 2 hartelijk gegroet te hebben gaan wij verder. Ze zullen wel gedacht hebben, die zijn het spoor bijster. De volgende verrassing is bij de molen, de weg naar Alphen is rechtsaf, u snapt het al, wij gaan links. Bij de volgende kruising is er wederom verwarring, een gedeelte wil terug via het tunneltje, de ander rechtsaf, de voorrijder kiest voor rechtdoor, dat is toch richting Leiden? Even verderop gaat het rechtsaf, het gemompel in de groep verstompt, die voorrijder is toch zo lijp nog niet. Een prachtig stukje natuurschoon wordt ons getoond via deze mooie weg langs de Wijde Aa. En al niet minder is Woubrugge, het dorpje wat we doorkruisen. Na wat gedraai om de kerk en de brug, komen we aan de andere kant van de Woudwetering. Door een smal tunneltje waar wij het bestaan niet van wisten komen we toch op de goede route richting Alphen Noord. Vandaar is het een eitje. Binnen tien minuten zitten we aan de koffie.
De terugtocht naar huis, gaat via het industrie terrein, (de laatste verrassing) waar Willem even de weg kwijt is, maar gelukkig helpt Ria Berg hem uit de nood. Zij neemt kordaat het voortouw en breng ons op sublieme wijze in Stompwijk. Alwaar onze wegen zich scheiden.
Uw Reporter, Willem van Heeringen

Aanstaande zondag staat er weer een clubrit op het programma. Voor de A en B is het Haarzuilens voor een rit van ongeveer 100km. De C gaat naar Noordwijk voor 50km. Vertrek weer om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30.

Al op vrijdagochtend vertrekt er weer een flinke groep voor een driedaagse fietstocht. Dit keer gaan ze naar Katwoude. We wensen hen een gezellig weekend met uiteraard mooi weer.

De C2 vertrok met 5 fietsers voor de verrassingstocht. Gekozen was voor Avifauna, dus ging onze rit via Vlietland, de Stierenbrug, de Ruigekade en de Lagewaard door Koudekerk naar Alphen a/d Rijn. Onderweg zijn we veel fietsers en wandelaars tegengekomen. De sterrit van Zoeterwoude werd gereden en die kwamen we al in Vlietland tegen. In onder andere Koudekerk en Hazerswoude kon je starten voor wandel en fietstochten van “De omloop van het Groene Hart”. Groot was de hilariteit toen wij op de Mattekade in Koudekerk de C1 tegenkwamen. Eenmaal in Avifauna aangekomen lieten wij ons de koffie goed smaken. Met een lekker gebakje erbij. De terugweg verliep prima. Via het Spookverlaat, alsmaar langs het spoor richting de Weipoort. Toen wij de Zuidbuurt opreden, zagen wij achter ons de C1 ook al naderen. Er stond toch nog wel een pittig windje. Op de terugweg hadden we meestal zij en of voor de wind. Lekker gefietst dus en met bijna 45 km rond de klok van 12.00 uur weer in Stompwijk.

Fietsgroetjes van Lia