Uit de Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester

Uit de Nieuwjaarstoespraak 2 januari 2006

Uitgesproken door Burgemeester M.A.P. van Haersma Buma

Allereerst een gezond en voorspoedig jaar gewenst. Mijn dank spreek ik uit naar
allen, brandweer, politie, Avalex, wijkbeheer en andere medewerkers die de jaarwisseling weer in goede banen hebben geleid. Wethouder Beimers verving mij tijdens de jaarwisseling. Samen met onze politiecommandant Wim Helsdingen bezocht hij de hotspots in de gemeente.
….Collegeleden trokken regelmatig de wijken in om met inwoners te overleggen. Interactieve beleidsvoorbereiding vond meer en meer plaats. Zelf introduceerde ik de wijkwandeling. Ik maakte inmiddels veertig wandelingen die varieerden van circa 1.5 uur tot 3.5 uur. Met veel mensen werd gesproken. Dit jaar wandelde de wijkwethouder ook mee. Het spanningsveld tussen wat je op straat tegenkomt en wat wel of niet binnen het vastgestelde beleidskader uitgevoerd kan worden, werd regelmatig zichtbaar. Veel onderwerpen zijn dankzij deze contacten hoger op de agenda gekomen.Er is een budget voor nieuwe initiatieven door de raad beschikbaar gesteld. In 2006 ga ik weer aan de wandel…
..Het financieel perspectief van de nieuwe gemeente was gezien het financiële tekort – veroorzaakt door het wegvallen van Leidschenveen – somber. Dit werd verergerd door de rijksbezuinigingen. Wethouder Beimers zette een beleid neer waardoor binnen vier jaar de begroting met meerjarenperspectief weer in evenwicht zou komen….
..Stompwijk vroeg veel aandacht van raad en college. Bij mijn nieuwjaars toespraak in januari 2004 in Stompwijk heb ik gezegd dat wij moesten stoppen met het ad hoc beleid maar een structurele aanpak moesten voorstaan. De gemoederen zijn in 2005 behoorlijk opgelopen. Zo zelfs dat de ME tijdens de jaarwisseling moest worden ingezet. Ik heb inmiddels afgesproken dat ik binnenkort een avond in Stompwijk gewoon kom praten. Niet om conclusies te trekken maar om naar elkaars argumenten te luisteren en informatie uit te wisselen…
..Nog twee maanden en dan gaan wij naar de stembus. Nieuwe gemeente raadsverkiezingen vinden plaats op 7 maart as. Alle geregistreerde inwoners hebben het recht om te stemmen. Nu zijn er inwoners die zeggen: wat maakt mijn stem nu uit. Ze doen toch niet wat ik wil. Ik vind dat een negatieve insteek. Wij leven in een mooi en fantastisch land. Een land waar wij vrijwel alles kunnen en mogen zeggen en doen. Wij hebben het democratische recht om te stemmen. Er zijn maar heel weinig landen waar dat kan. Je stem uitbrengen in volmaakte vrijheid. Stemmen is een democratisch recht en door te gaan stemmen geef je ook aan dat je met elkaar wel een verschil kunt maken in de samenstelling van de raad.
Ik zal met ingang van vandaag de campagne om te gaan stemmen starten…