Plannen voor Stompwijk en het buitengebied
Tijdens de vergadering van de Dorpsraad donderdag 1 december 2005 stonden er twee onderwerpen op de agenda die van belang zijn voor de toekomstige ontwikkeling van Stompwijk en het buitengebied: De Structuurvisie van de Gemeente Leidschendam Voorburg 2020 en het inrichtingsplan van de nieuwe Driemanspolder. Ambtenaren van de Gemeente Leidschendam Voorburg gaven een uitgebreide presentatie van de plannen. Daarna was er zowel voor de aanwezigen als voor de Dorpsraad gelegenheid om hier nader op in te gaan.
De Structuurvisie Leidschendam Voorburg 2020
Ruimte voor wensen is de titel van het ontwerp van de Structuurvisie Leidschendam Voorburg. In deze concept toekomstvisie heeft de Gemeente vastgelegd wat ze wil realiseren in de periode tot het jaar 2020. In deze visie heeft de Gemeente Leidschendam Voorburg geschreven dat zij een aantrekkelijke groene woonstad wil zijn met een evenwichtige bevolkingsopbouw. Er is een samenhangend plan gemaakt voor de gehele gemeente waarbij volgens de opstellers rekening is gehouden met kansen en ambities. Ook regionale ontwikkelingen zijn in dit plan meegenomen. Enkele punten uit deze nota die nadrukkelijk consequenties hebben voor Stompwijk zijn hieronder toegelicht.
· Voor een evenwichtige bevolkingsopbouw vindt de Gemeente het noodzakelijk dat er in de periode 2010 en 2020 zo’n 4.500 huizen in de Gemeente worden gebouwd. De helft van deze huizen zou gebouwd moeten worden in het buitengebied. In het buitengebied zijn er twee zoeklocaties aangegeven: In Leidschendammerhout (aansluitend op de Star) en in aansluiting op de kern van Stompwijk (in concreto de Westeinderpolder). Het was wat onbevredigend dat door de vertegenwoordigers van de Gemeente niet kon worden aangegeven wat de consequenties hiervan zijn voor Stompwijk t.a.v. het aantal geplande woningen. Positief daarentegen is dat in de structuurvisie is aangegeven dat het vanuit het oogpunt van gewenste sociale samenhang en dorpscultuur belangrijk is dat de bevolking van Stompwijk niet te snel groeit. Men spreekt over een organische groei van het dorp met de landschappelijk kwaliteit als uitgangspunt. Op zich dus positief, maar naar aanleiding van de discussie werd door wethouder Beimers wel aangegeven dat er enige spanning zit tussen de lopende discussie met de provincie over bouwen in de Westeinderpolder en de uitgangspunten in de Structuurvisie. Kortom, positieve uitgangspunten in de visie maar nog onduidelijk hoe dit in de komende periode daadwerkelijk vertaald zal gaan worden in aanvaardbare plannen voor Stompwijk. De Dorpsraad zal hier de vinger aan de pols houden.
· In de structuurvisie is verder aangegeven dat de Stompwijkseweg en Dr. Van Noortstraat veel overlast hebben van vrachtverkeer. In de visie wordt aangegeven dat voor het glastuinbouwgebied een ontsluitingsweg dient te worden aangelegd. In eerste instantie is er een ontsluitingsweg gepland via de Westeinderpolder richting de N206. Op lange termijn wordt ook gedacht aan een verdere ontsluiting richting Leidschendam (en mogelijk ook Leiden) via een parallelstructuur, de zogenaamde regiobanen langs of als onderdeel van de A4 waardoor ook de A4 kan worden ontlast van het regionale verkeer.
· De Dorpsraad is het met de Gemeente eens dat het belangrijk is dat het authentieke groene karakter van het buitengebied, waaronder de dorpskern Stompwijk, behouden blijft. Het agrarische landschap wordt aantrekkelijk gevonden voor bezoekers. De Gemeente wil het buitengebied voor bezoekers versterken door de aanleg van meer fiets en wandelpaden. Een deel van de agrarische bedrijven zal zich naar verwachting meer gaan richten op recreatieve activiteiten. Hierbij denkt de Gemeente aan paardenhouderijen, logies bij de boer e.d..
De structuurvisie ligt tot eind januari voor iedereen ter inzage. De Dorpsraad zal mede op basis van de oriënterende discussie van afgelopen donderdag een schriftelijke reactie op de Structuurvisie opstellen en deze aan de Gemeente zenden. Deze reactie zal te zijner tijd in de Dorpsketting worden gepubliceerd. Het is de bedoeling dat op basis van de ontvangen reacties de al dan niet aangepaste Structuurvisie in het voorjaar 2006 in de Gemeenteraad wordt besproken en vastgesteld. Voor Stompwijk zal nog een wijk of dorpsontwikkelingsplan worden opgesteld, waarin een en ander nader wordt uitgewerkt.
De Nieuwe Driemanspolder
Voor de ontwikkeling van de nieuwe Driemanspolder is een inrichtingsplan gemaakt. De Nieuwe Driemanspolder is gelegen tussen Wilsveen, de Voorweg en het Westerpark. De polder ligt tegen de nieuwbouwwijk Leidschenveen. De huidige agrarische functie van deze polder zal plaats maken voor natuur, recreatie en vooral waterberging. Door de inrichting van dit gebied zal er tevens een buffer ontstaan tegen de oprukkende steden. Daarnaast biedt het de mogelijkheden om er te fietsen, te varen en te wandelen. De belangrijkste rol is echter om overtollig water op te vangen en in droge periodes andere gebieden van water te voorzien. Er is berekend dat van een dergelijke noodberging van water eens in de 5 tot 15 jaar gebruik gemaakt zal moeten worden. In dat geval kan er 2 miljoen m3 water in de polder geloosd worden. Er ligt een plan om de toevoer van het water via de Stompwijkse Ringvaart en de Limietsloot te laten lopen. Als deze plannen doorgaan zal de Ringvaart tot ongeveer 25 meter verbreed moeten worden.
Enkele aandachtspunten bij de bespreking waren:
· Aandacht voor de verkeersdruk in Stompwijk bij het verkeersluw maken van Voorweg en Wilsveen
· De wens om bij de inrichting van het gebied ook ‘menpaden’ aan te leggen, zodat het gebied toegankelijk wordt voor de combinatie paard en wagen.
· Het nagaan van de mogelijkheid dat door de extra bergingscapaciteit van de Ringvaart de Stompwijksevaart iets smaller kan worden (dus de beschoeiing iets opschuiven) bij de geplande reconstructie van de Dr. van Noortstraat zodat er ruimte ontstaat voor een trottoir aan de zuidkant.
De Dorpsraad zal ook over dit onderwerp nog een schriftelijke reactie sturen aan de gemeente.
Namens de Dorpsraad,
Aad Janson en Koos van Wissen