Uit de Knipselkrant van het Ministerie van VROM – 26 maart 2007
“Niet bouwen buiten de rode contouren Groene Hart”, daar begint het artikel mee afkomstig van Cobouw 23 maart 2007. Ik citeer: Het Rijk zal niet toestaan dat projectontwikkelaars in het Groene Hart gaan bouwen op mooie groene plekjes buiten de rode contouren. De ontwikkelaars zijn wel welkom bij de herontwikkeling van rommelige bedrijventerreinen.
Met deze boodschap heeft Minister Verburg (landbouw) gisteren tijdens een grote Groene Hart manifestatie van de Neprom en diverse maatschappelijke organisaties in Leiden duidelijk gemaakt dat de plannen van de ontwikkelaars in het Groene Hart niet op sympathie van het Kabinet kunnen rekenen. De Minister benadrukte dat tot 2020 36.000 nieuwe woningen mogen bijkomen. (volgens het woningbehoeftenonderzoek van het ministerie van VROM blijkt de werkelijke vraag tot 2020 slechts 26.000 woningen te zijn). Minister Tineke Verburg pleitte: “wat we nu aan groen hebben, moeten we houden. Witte schimmels zijn er al genoeg”. (noot van Leo: met verbazing las ik deze uitspraak, “witte schimmels” blijkt in landbouwtermen een begrip te zijn!).
De Neprom lanceerde kortgeleden een visie waarbij 13.000 duurdere woningen een budget konden opleveren voor een bedrag van 500 800 miljoen euro, wat dan ten goede kon komen aan het Groene Hart. Verburg roept ontwikkelaars op zich in te zetten voor het opknappen van oude bedrijventerreinen en woningbouw binnen de rode contouren. “En dan niet alleen maar voor rijke mensen, maar voor iedereen die een woning nodig heeft”. De landbouwminister verklaarde dat zij een vinger aan de pols houdt bij alle plannen van de betrokken provincies en gemeenten in dit gebied. KPN topman Ad Scheepbouwer vindt dat de tijd is aangebroken dat het Rijk moet ingrijpen en alle regie naar zich toe moet trekken. “De problemen in deze polder los je niet op met gepolder. Het Groene Hart is zwaar geschut waard”, zo betoogde de KPN topman.
Het is niet niks wat hierboven vermeld wordt door Kabinet en topmensen van grote bedrijven. Eindelijk wordt onderkend hoe kwetsbaar het Groene Hart wel niet is en hoe doordacht hiermee omgegaan dient te worden om in de nabije toekomst dit Groene Hart een uitvalsbasis te laten zijn voor 6 miljoen mensen uit de randstad, die hier hun recreatie, schonere lucht en vertier kunnen vinden in de nabije toekomst. Ook vanuit educatief opzicht is het van belang onze kinderen en die van anderen te kunnen laten ervaren dat naast steden ook platteland ligt waar de Nederlandse economie op draait.
Wanneer je bovengeschreven in ogenschouw neemt, ligt er nog een grote taak weggelegd voor het Werkteam Gebiedsvisie Stompwijk, om met dit gebied voorzichtig om te gaan en plannen goed in te laten dalen, voordat er besluiten worden genomen. Met de nodige draagvlak, onderbouwing en begrip van alle afgevaardigden vertegenwoordigd in de Werkteam Gebiedsvisie Stompwijk moet dit lukken.
Actiecomité Vrienden van Stompwijk,
Namens deze…., Leo Wijnhoven