Wat een gezelligheid! Terwijl de regen de droge, zeer droge keeltjes smeert van al het groen om ons heen, zit ik de week te overdenken onder het genot van een lekker bakkie en een prettig muziekje op de achtergrond. Je ziet het groen de grond uit schieten en tegelijkertijd besef ik dat ik weer de tuin in zal moeten voor het onkruid. Eén voordeel: vandaag de dag weet ik wat onkruid is dus als ik aan het wieden ben dan zullen de echte planten gespaard blijven…Maar dan de week. Voetballiefhebbers onder ons konden hun hart ophalen na de onbeschrijflijke ontknoping in de Eredivisie. Op die laatste competitiedag was ik in Stompwijk. Effe wat rommelen aan een auto onder het genot van radio Langs de Lijn. Wat was het spannend! De radioverslaggevers moesten op hun tenen lopen maar zetten een topprestatie neer en ze lieten maar weer eens zien (horen) dat radio soms gewoon veel leuker is dan televisie. Tot de laatste minuut! Vervolgens waren en dan nog wat wedstrijden op Europees niveau en zondagavond kregen we nog een toetje, de finale in de Amstelcup..euh…Gatorade cup. Als Ajaxfan ben ik natuurlijk wel blij maar ik had het AZ iets meer gegund omdat ze mij in het afgelopen seizoen prachtig voetbal hebben laten zien. Ik ga dus geen feestje vieren en hoef daarom niet uren de keuken in. De keuken in? Ja, want zodra wij hier thuis wat te vieren hebben maak ik het een en ander voor de inwendige mens en onze gasten weten inmiddels wel wat het dan te wachten staat. Ik sta namelijk onder andere bekend om mijn hete ballen. Of misschien eerder berucht. Berucht omdat er nogal heftig veel knoflook in gaat en twee soorten sambal (elk jaar doe ik er een schep extra bij zodat men langzaam kan wennen). Ooit ben ik ze gaan maken voor een verjaardag en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken. Ik maak ze meestal een dag van tevoren en serveer ze vlak voordat de visite weer naar huis gaat, zeg maar als een soort oprotballen… Het recept hou ik voor me want ik wil ze nog eens op de markt brengen. Wel kan ik verklappen dat er ook nog allerlei Indische kruiden in zitten, een stuk of acht soorten en een fijn gesneden uitje. Heel fijn. Voorheen maakte ik ze met het keukenraam open maar sinds een aantal buren ook weten hoe lekker ze zijn, moet ik het stiekum doen want anders komen ze op de geur af. Wanneer ik bezig ben met het maken van de ballen, weten de kinderen dat hen weer een feestje te wachten staat. Dat vinden ze leuk. Dan worden ze lekker druk. Dan kunnen ze de avond ervoor heel slecht in slaap komen. Wij weten inmiddels niet beter. Het regent nog steeds en straks mag ik het kroost uit school halen. De vakantie is weer voorbij en dat betekent dat ik weer aan de slag moet met werkstukken en spreekbeurten. Sven heeft een spreekbeurt in juni en Youri moet zijn derde werkstuk bijna gaan inleveren. Youri wil het hebben over Michiel de Ruijter en hij wil tot mijn grote verbazing daarvoor zelfs naar een lezing. Dan moet ik wel weer mee natuurlijk maar ik doe het graag. Want een lezing is immers een feestje voor het brein. Feestje? Ja. Ik ga direct de keuken in, ballen maken! Wat een gezelligheid!
Arjen Veldhuizen