Stompwijk moet niet uit- maar inbreiden

In het Dorpshuis is afgelopen donderdag het eerste ‘atelier’ in het kader van het ontwikkelingsplan voor Stompwijk gehouden. Een zeer geslaagde avond. Een ‘werkteam’ en een ‘meedenkteam’, in totaal een stuk of 30 (!) organisaties, hebben met elkaar een enorme hoeveelheid ideeën op tafel gelegd. De sfeer is goed en het is op zo’n bijeenkomst nog heel gezellig ook. Projectleider APPM verdient een pluim voor de creatieve opzet van het proces.
Toch zijn er twee zaken die reden tot zorg geven. Van vele kanten wordt gepleit voor de bouw van meer woningen, meer winkels, meer voorzieningen, meer ruimte voor bedrijven, waarbij de zaken zo worden voorgesteld dat het in Stompwijk wel heel erg onleefbaar zal worden als er op deze punten geen uitbreiding komt. In de ruimtelijke vertaling van deze wensen ligt ook weer veel ‘meer’ besloten. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan ‘een rondweg’, die echter in feite neerkomt op meer dan één weg, zoals uit de voorlopige schetsen blijkt, en dus tot meer asfalt zal leiden. Het is mij een raadsel hoe men bij al dat ‘meer’ denkt binnen de rode contouren te kunnen blijven die de provincie om Stompwijk heeft getrokken. Men lijkt zich daar vooralsnog weinig van aan te trekken. Uit drie van de 4 scenario’s spreekt een denkrichting waarbij ervan wordt uitgegaan dat uitbreiding toch mogelijk zal worden bijvoorbeeld in de Westeinderpolder kassen te bouwen in combinatie met huizenbouw en de aanplant van een zoombos. Het is te hopen dat de provincie daar niet in trapt. Kassen zijn uiteraard ook huizen, zij het van glas.
In het verlengde hiervan ligt mijn tweede bedenking: het ‘werkteam’, dat sturing aan het proces geeft, is eenzijdig samengesteld. LTO, MKB, de gemeente, het Stadsgewest Haaglanden en de bedrijfsvereniging Klaverblad zijn organisaties die met een bedrijfsmatige blik naar Stompwijk kijken. Waarom moet een projectontwikkelaar (Blauwhoed Eurowoningen) al in dit stadium erbij betrokken worden? Dat geldt ook voor Vidomes; een woningcorporatie is tegenwoordig ook een soort projectontwikkelaar. Dat zich onder deze deelnemers niet één vrouw bevindt, vind ik ook al veelzeggend. De ‘consultants’ van APPM treden als coördinator van het proces op. Aardige mensen, maar gespecialiseerd in het creëren van onherbergzame oorden als de Luchthaven Schiphol, Zuidas en Zuidtangent in Amsterdam, Betuweroute en Technopolis Delft. Bij het Aalmarktproject in Leiden veroorzaakte APPM veel onrust bij bewoners die probeerden de sloop van enkele historische panden te voorkomen. Bij het maken van een ontwikkelingsplan voor Stompwijk moeten we niet denken in termen van geld, asfalt en beton, waarmee zeker in de Randstad al zoveel lelijkheid is gecreëerd. Gelukkig maken ook de Robin Hoods van de Vrienden van Stompwijk deel uit van dit team. Maar om de zaak meer in evenwicht te trekken dient ook het Platform Duurzaam er deel van uit te maken. Duurzaamheid is, met verwijzing naar Al Gore’s ongemakkelijke boodschap, verreweg de belangrijkste invalshoek waarmee wij naar de toekomst moeten leren kijken.
Iedereen is het er wel over eens dat in Stompwijk het een en ander moet verbeteren. Maar daarvoor hebben we geen duur ontwikkelingsplan nodig. Te denken valt aan het uitkopen van die paar transportbedrijven op de Stompwijkseweg en het wegsaneren van het kassengebied
Al tientallen jaren wordt gedaan alsof de kassen voor Stompwijk zo belangrijk zijn, terwijl ze in feite als een smerige witte schimmel om het dorp liggen, veel overlast en milieuvervuiling veroorzakend. Waarom accepteren we toch dat de kassen ons met al dat licht ’s nachts uit onze slaap houden en de vrachtwagens die ze aantrekken ons ’s morgens om 6 uur uit bed beuken en onze huizen beschadigen? Als we ook de grondbedrijven zouden uitkopen, zouden we ook van die ellendige tractoren verlost zijn. We zouden dat mooi kunnen betalen uit de pot met 20 miljoen die de gemeente heeft gereserveerd om de weg vrachtwagenbestendig te maken. Maak van de Dr. van Noortstraat een 30 kilometerzone, bouw een Kulturhus en hier een daar een paar huizen en zet weer een mooi hek rond de kerk. Met deze ideeën zouden we Stompwijk niet uit maar inbreiden en veel meer kwaliteit binnen de rode contouren halen. Gelukkig zijn ook al deze suggesties donderdag op tafel gekomen. We zullen zien wat APPM ermee doet. Een beter Stompwijk kan echt voor veel minder geld.
Jos Teunissen