Toneel op de deel
Vanochtend is de week goed van start gegaan met een toneelstuk op de boerderij. Plaats van handeling: Boerderij Akkerlust, van Peter en Coby van Boheemen, waar een cursus ‘Hoe word ik boer ‘ werd gegeven.
Het zonnetje schijnt en groep 3 van de Maerten van den Veldeschool is er helemaal klaar voor. Ze zitten op strobalen vol spanning af te wachten. Boer Berend en zijn bazige vrouw boerin Johanna gaan namelijk naar Australië en nu zoeken ze een plaatsvervanger, die hun bedrijf kan overnemen. Ze eten hun stamppot andijvie en praten over hun reisplannen, de boer stinkt naar stront en Johanna wast uitbundig zijn mond met zeep en spoelt ruim na met een emmer water. Hun eigen boerenknecht is veel te lui om de taken over te nemen en er is maar één sollicitant. Ja en dat is zo’n stadse dame op naaldhakken! Ze moet allerlei moeilijke vragen beantwoorden, zoals: ‘Wat is het verschil tussen een koe en een varken?´ Dat weet ze wel, want ze heeft tenslotte in een echte film meegespeeld. De een is van plastic en de ander van hout! Nou ja, dat wordt natuurlijk niets.
Dan denkt boer Berend hard na en kijkt eens goed in het rond en pas dan ziet hij eigenlijk genoeg sollicitanten voor zich in het publiek zitten. Allemaal mogelijke boeren en boerinnen.
En dan gaat de strijd beginnen, de kinderen worden getest met de vraag: ‘De kleur van een koelkast is?’ De kleur van een koelkast is? en nogmaals ´De kleur van een koelkast is?´Het antwoord luidt steeds harder: WIT.
En koeien drinken……….. en in koor roepen ze: ‘Melk.’
Fout zegt boer Berend: ‘Water!’
De theorie is niks, dan de praktijk maar proberen. Degene die de liefste woordjes voor de koe weten mogen haar melken. Ze wordt geprezen om haar melk, haar mooie oorbellen en haar vlekken. Boer Berend is de jury en hij bepaalt wie vandaag de X Tractor heeft. Er zijn vier gelukkigen en zij mogen de nepkoe melken. Dan krijgen ze boerentaalles om het boeren accent goed te leren. Ze leren oma toe te spreken, want oma mag niet mee naar Australië, da’s te ver weg. Voor de uitspraak zijn ze allemaal geslaagd. De tractor les volgt vlakbij de echte koeien, voor Stompwijkse kinderen natuurlijk een vertrouwd beeld, maar voor vele andere kinderen die met hun school de boerderij komen bezoeken niet.
Ze leren het op het droge, instappen, zitten en brrrrroem geluiden, ze hebben er allemaal dik plezier in. Schakelen, zingen en vooral leren remmen.
Op naar het volgende onderdeel. Boer Peter wordt regelmatig gesignaleerd, met de hond op zijn hielen, hij rijdt de tractor en voert tussentijds de koeien, want het werk moet natuurlijk wel doorgaan.
De leerlingen worden aan het werk gezet achter de ´kruwaogen´ en er volgt een echte race tussen de jongens en de meisjes en ze zijn er zeer behendig in. De jongens lijken met het overslaan van een onderdeel te winnen, maar Johanna op haar beurt verspert de weg en ze wordt opgepakt en uit de weg gezet. Boze buurman Gerrit loopt met een chemische tank op zijn rug de boel onveilig te maken. De boer en boerin kennen inmiddels zijn zwakke plek. Ze weten een manier om hem te verdrijven, namelijk met natte sponzen, dat is kaassie.
Om te testen of ze wel alles goed hebben begrepen volgt er nog een boeren-cito-toets. De film wordt teruggespoeld en het tafereel herhaalt zich vanaf het begin, maar nu met allerlei vragen. Over de verschillen tussen hooi en stro, de manier van het wegjagen van de boze buurman en dat koeien natuurlijk water drinken.
Het toneel is georganiseerd door de Boerderijenstichting Zuid Holland in samenwerking met het Land van Wijk en Wouden en is het slot van de 2e verlichte boerderijenroute, waar toen aandacht is gevraagd voor de gebouwen zelf, maar nu ook voor het erf en het werk dat hierbij komt kijken.
Een leerzame dag, die vooral door de vormgeving van toneelbedrijf Adorabel uit Nijmegen zo leuk is geworden. Ze improviseren ter plekke alles aan elkaar, spelen in op situaties en opmerkingen van de leerlingen. Met z´n drieën wisten ze een complete familie neer te zetten. Echt geweldig leuk.
Petra Oliehoek -van Es