Verslag vergadering Adviesraad Stompwijk donderdag 22 mei 2007
gebiedsvisie Stompwijk centraal
Ongeveer zeventig personen zijn op de vergadering aanwezig waaronder wethouder E. Beimers, enkele ambtenaren en de leden van de Adviesraad. De voorzitter (Koos van Wissen) opent de vergadering en geeft aan verheugd te zijn met de grote opkomst. Evenals de drie vorige vergaderingen staat deze bijeenkomst voornamelijk in het teken van het ontwikkelen van een gebiedsvisie voor Stompwijk.
Spreekrecht
De heer Halverhout spreekt zijn ongenoegen uit over het slechte wegdek van de Stompwijkseweg. Hij geeft aan dat wethouder Zwartepoorte 2 jaar geleden heeft toegezegd dat bij hem voor zijn huis (begin Stompwijkseweg) bestraat zou worden. Nu zijn ze wederom verderop begonnen. De voorzitter zegt toe dat hij dit probleem aan de wijkmanager zal voorleggen.
Gebiedsvisie Stompwijk
Het woord is aan Frank van Vliet, projectleider voor de gebiedsvisie. Frank zegt dat dit de vierde en laatste informatieavond is over de gebiedsvisie. Verder zegt hij het prettig te vinden dat hij weer vele nieuwe gezichten ziet. Het is de bedoeling dat een gebiedsvisie wordt gemaakt met een zo breed mogelijk draagvlak onder de Stompwijkse bevolking en andere belanghebbenden. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid. Het is de bedoeling dat de gebiedsvisie in de gemeenteraadsvergadering van 2 oktober aanstaande wordt besproken..
De afgelopen weken zijn het werkteam en het meedenkteam weer bijeen geweest om de concept gebiedsvisie te bespreken. Verder is gesproken over de inrichting van de Dr.v.Noortstraat, de Kleine Westeinderpolder en de recreatieve knooppunten.
Frank wil deze avond graag benutten voor informatie en discussie. Hij wil de plannen toetsen, aanvullen en waar nodig aanscherpen. Bij het samenstellen van de gebiedsvisie is men uitgegaan van twee pijlers, te weten een vitale kern en de kwaliteit van het groene hart.
Beheerders van het landschap
In het werkteam is besloten dat de landschappelijke kwaliteiten van Stompwijk belangrijk zijn en behouden moeten blijven. De boeren worden gezien als de beheerders van het landschap.
Zowel Stompwijkers als niet Stompwijkers moeten kunnen genieten van de recreatieve elementen van het landschap. Er wordt gedacht om nieuwe fiets en wandelpaden aan te leggen. Verder zal er o.a. door de aanleg van de aanvoerroute naar de Nieuwe Driemanspolder meer waterrecreatie komen. Paarden moeten de ruimte krijgen in Stompwijk. De mogelijkheden hiervoor zullen worden uitgewerkt in de nota ‘paardenbeleid’ die de gemeente nu aan het opstellen is.
Recreatie
Ruimte en rust is belangrijk voor een kern met groene hart kwaliteiten. Het is niet de bedoeling dat een toenemend aantal auto’s van recreanten door het dorp gaat rijden. In de bijeenkomst van het werkteam is voorgesteld om twee recreatieknooppunten met een informatiecentrum te maken waar men auto’s kan parkeren en men van daaruit verder kan gaan te voet, per fiets of per boot. Frank zegt dat men aan een knooppunt denkt bij het tunneltje bij de A4 en aan een locatie bij de Jan Koenenweg. Wellicht is het mogelijk om dit laatste knooppunt ook gedeeltelijk in te richten voor sporten zoals skeeleren en in de winter schaatsen. Ook wordt daarbij gedacht aan een horecagelegenheid. De Stompwijkseweg zal op termijn een recreatieve route moeten worden zonder bedrijven die veel en zwaar transport veroorzaken.
Bedrijvigheid en kassen
In het werkteam en het meedenkteam is uitgebreid gesproken over de toekomst van het kassengebeid. Men is uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat de kassen passen bij de vitale kern en daarnaast ook werkgelegenheid bieden voor velen. De provincie heeft bepaald dat het een duurzaam glastuinbouwgebied moet worden en dat het verspreid liggende glas gesaneerd moet worden. Het saneren kan plaatsvinden in het kader van de Ruimte voor Ruimteregeling. Het werkteam is van mening dat in het kassengebied ook beperkt ruimte moet zijn voor bedrijven. Men denkt er aan om het bedrijventerrein aan de Huyssitterweg uit te breiden aan de overzijde van de weg. In de bijeenkomst met Stompwijkse ondernemers is gebleken dat hiervoor veel belangstelling is.
Infrastructuur
Frank zegt dat er uitgebreid en lang gesproken is over de infrastructuur. Dit bleek een van de moeilijkste en kostbaarste problemen te zijn waar veel andere ontwikkelingen van afhankelijk zijn. Zowel binnen het werkteam als het meedenkteam is men overwegend van mening dat er te veel en te zwaar verkeer gebruik maakt van de Dr.v.Noortstraat. Het glastuinbouwgebeid en het bedrijventerrein aan de Huysitterweg dienen op een andere manier ontsloten te worden. Een ontsluiting van dit terrein op een parallelweg langs de A4 vindt men de beste oplossing. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de aanleg van deze weg maar het is onzeker of en wanneer dit zal plaatsvinden zegt Frank. Het is belangrijk dat de gemeente bij Rijkswaterstaat blijft aandringen op de aanleg van deze weg met een afslag voor Stompwijk. Naast de aanleg van een parallelweg is door het werkteam voorgesteld om een ontsluitings /omleidingsweg vanuit het glastuinbouwgebeid naar de N206 aan te leggen. Deze weg kan ook gebruikt worden om de Dr.v.Noortstraat verder te ontlasten. Het werkteam stelt voor om op de Dr.v.Noorstraat een trottoir aan te leggen en er op termijn een eenrichtingsverkeersweg van te maken. De ontsluitingsweg, met diverse ‘doorsteekjes’ naar de Dr.v.Noortstraat, biedt hiervoor een mogelijkheid.Verder is voorgesteld het parkeren van auto’s op de Dr.v.Noortstraat zoveel mogelijk te verbieden. Hiervoor moet er natuurlijk wel voldoende andere parkeergelegenheid beschikbaar zijn! Het werkteam is van mening dat de leef en verblijfskwaliteit van het dorp door deze voorstellen aanzienlijk verbeterd wordt.
De aanwezigen op de vergadering van de Adviesraad hebben vele vragen en opmerkingen over de plannen van de inrichting van de Dr.v.Noortstraat. Na de nodige discussie geeft Frank aan dat deze plannen nog verder moeten worden uitgewerkt, maar dat het streefbeeld duidelijk is.
Kleine Westeinderpolder
Frank vertelt dat in het werkteam uitgebreid gesproken is om in de kleine Westeinderpolder geen grootschalige woningbouw te realiseren. Mede door de plannen voor de aanleg van een ontsluitingsweg is dit een gevaar. In het werkteam heeft men voorgesteld om dit gebied in te richten als landgoederenzone. De grond komt dan in particulier eigendom en er mag zéér beperkt gebouwd worden, maar men is verplicht om ongeveer 80% van de grond openbaar toegankelijk te maken. Het is belangrijk dat het een open gebied blijft en dat de beeldbepalende zichtlijnen gehandhaafd blijven.
Wonen
In de gebiedsvisie zal worden opgenomen dat het wenselijk is dat er in Stompwijk voor ouderen en jongeren woningen gebouwd worden. De provincie zal naar verwachting geen toestemming gegeven dat er gebouwd wordt buiten de z.g. rode contouren. Op diverse plekken binnen de rode contouren is nog ruimte voor 120 tot 150 woningen. Dit is voldoende om de komende 20 jaar het aantal inwoners stabiel te houden. Omdat de gemeente in Stompwijk weinig grond in eigendom heeft, is men sterk afhankelijk van de medewerking van de diverse eigenaren.
Voorzieningen
Om het voorzieningenniveau zoveel mogelijk op peil te houden vindt men het wenselijk dat er een kulturhus komt. In een kulturhus zouden de bibliotheek, de peuterspeelzaal, zorginstellingen, de school e.d. een onderkomen kunnen krijgen. Verder zou vanuit het kulturhus 24 uurs zorg verleend kunnen worden. Frank zegt dat in het werkteam drie locaties bekeken zijn. Twee locaties zijn geschikt gevonden. Dit zijn de terreinen van en rondom het dorpshuis en de school.
Financiering
Frank geeft aan dat de uitvoering van de plannen aanzienlijke kosten met zich zullen meebrengen maar dat de leef en verblijfskwaliteit hierdoor aanzienlijk verbeterd zal worden. Hij is van mening, dat het belangrijk is dat er ook andere financiers dan de Gemeente Leidschendam Voorburg gevonden worden. Bovendien is fasering van de uitvoering van de plannen noodzakelijk.
Vervolgprocedure
in juni concept rapportage
12 juni 2007 presentatie van de plannen in de Open Raadhuis avond
21 juni 2007 Openbare vergadering Adviesraad Stompwijk
juli definitieve rapportage
september bespreking in het college
2 oktober 2007 besluitvorming door de gemeenteraad.
Rondvraag en Sluiting
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt. Koos dankt Frank voor het vele werk dat hij heeft verricht en zegt verder dat alle informatie over de gebiedvisie te vinden is op www.gebiedvisiestompwijk.nl
Namens de Adviesraad
Aad Janson, secretaris