Energieke Startbijeenkomst

Energieke Startbijeenkomst voor gebiedsvisie Stompwijk

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook voor het maken van een gebiedsvisie voor Stompwijk en het buitengebied. Op donderdag 14 december j.l. waren we met zo’n 45 à 50 personen bijeen om een eerste start te maken met de gebiedsvisie onder leiding van Frank van Vliet (procesmanager). Deelnemers aan deze bijeenkomst waren vertegenwoordigers van organisaties die vanuit zeer diverse invalshoeken betrokken zijn bij Stompwijk: diverse verenigingen, bedrijfsleven, horeca, onderwijs, maatschappelijke organisaties, gemeente, adviesraad, agrarische natuurvereniging, gebiedscommissie Wijk en Wouden, etc.

De aftrap van de bijeenkomst werd gegeven door de procesmanager. Na een kort welkomstwoord gaf hij aan dat er in de afgelopen weken door het projectteam verschillende interviews zijn gehouden met diverse betrokkenen binnen en buiten Stompwijk om een indruk te krijgen van de verschillende beelden en standpunten over Stompwijk. Ten aanzien van de betrokkenheid van de politiek met dit traject gaf hij aan dat er op 13 februari a.s. een Open Raadhuisbijeenkomst zal worden georganiseerd voor de gemeenteraadsleden en andere belangstellenden.

Na deze inleiding zijn we aan de slag gegaan. De opdracht die we kregen bestond uit vier vragen die we op een afzonderlijk kaartje moesten aangegeven. Hieronder is per onderwerp aangeven wat de opdracht was en de belangrijkste punten die daarbij naar voren kwamen.
Allereerst moesten we aangeven wat de belangrijkste ergernis uit de afgelopen periode was. Een periode waarin vele plannen voor Stompwijk zijn gemaakt, maar waarvan weinig is gerealiseerd. Enkele voorbeelden uit de reacties: plannen maken zonder burgers erbij te betrekken, veel praten en weinig realiseren, beslis sneller en doe wat!, te weinig woningen voor starters en ouderen, te weinig ruimte voor ondernemers, verrommeling van het landschap.
Vervolgens was de vraag om aan te geven wat volgens eenieder de mooiste plek is in Stompwijk (inclusief buitengebied). De antwoorden hierop konden bij een aanwezige stedebouwkundige worden ingeleverd, die dit direct op een grote kaart van het gebied in beeld bracht. Dit gaf vele leuke reacties: opmerkelijk was bijvoorbeeld de plek met het bankje aan het begin/eind van het ‘nieuwe’ fietspad bij de aansluiting op de Meer en Geerweg, maar ook de kerk, de open polders, de Hoge brug, de drie molens, etc.
Hierna kwam de vraag aan de orde wat het belangrijkste knelpunt is in Stompwijk. Ook dit werd direct op een kaart aangegeven. Enkele van de genoemde knelpunten: sluipverkeer, vrachtverkeer door het dorp, bereikbaarheid van Stompwijk, de (beperkte) ontwikkelingsmogelijkheden van de glastuinbouw, etc.
Tot slot mochten we allemaal een ambitie of wensbeeld voor Stompwijk formuleren.
De ambities waren zeer uiteenlopend: een vitaal dorp, een parel in het groene landschap, een dorp met woningen voor jong en oud èn voorzieningen voor jong en oud, ruimte voor ondernemers die zich verder willen ontwikkelen, gereguleerde groei van het dorp, de realisatie van een kulturhus etc.

Na deze eerste ronde werd nog een nadere toelichting op het verdere proces in de komende maanden gegeven door Frank van Vliet. Daarin gaf hij aan dat er nog vele momenten zullen volgen waarbij iedereen de mogelijkheid geboden zal worden om zijn of haar mening te geven over de voorstellen die (gezamenlijk) ontwikkeld zullen worden.

Hierna volgde de tweede ronde waarbij eenieder door middel van groene stickers kon aangeven waar hij of zij het mee eens was. Deze stickers konden geplakt worden bij de verschillende uitspraken of locaties die op de kaarten waren aangegeven. De leverde soms zeer kleurrijke plaatjes op. Er was veel instemming bij het knelpunt vrachtverkeer door het dorp, de noodzaak van bouwen voor ouderen en jongeren (Stompwijk niet op slot!). Ook ontstond er een discussie over de uitbreidingsmogelijkheden van het glastuinbouwgebied.
De procesmanager sloot de avond af met de constatering dat er een duidelijk beeld is ontstaan van de mooie plekjes in Stompwijk die we willen koesteren en wellicht verder moeten ontwikkelen, dat we de belangrijkste knelpunten en ontwikkelingspunten in beeld hebben en duidelijke suggesties hebben geoogst wat de ambitie van Stompwijk zou moeten zijn. In een volgende slag zal getracht worden om, na een ordening van deze resultaten, de belangrijkste punten verder uit te werken. Dit gaat gebeuren in ateliers waarin verschillende partijen gaan samenwerken aan verschillende mogelijke toekomstbeelden. Na elk atelier wordt er een openbare bijeenkomst georganiseerd waarin de (tussen)resultaten gepresenteerd zullen worden en waarbij iedereen zijn reactie kan geven. In juni moet de gebiedsvisie gereed zijn.
Kortom, we gaan een actief jaar tegemoet waarin we gezamenlijk de toekomst van ons dorp gaan bepalen. Als Adviesraad wensen wij iedereen dan ook een jaar toe met veel inspiratie, voorspoed, gezondheid en geluk.

Namens de Adviesraad Stompwijk,

Koos van Wissen