Marathon schaatsen

Twee keer FlevOnice afgelopen week. Eén keer voor de KPN Super Prestige die tevens meetelt voor de KPN Cup en één keer voor de KPN Natuurijs Grand Prix 1. Dit zijn vier wedstrijden op natuurijs. Twee wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee en één wedstrijd in Zweden. Donderdag reden 11 man weg en namen een voorsprong van dik een minuut op het peloton. Sjoerd Huisman, de winnaar van de cup van vorig jaar, laat zich eindelijk zien en won de eindsprint voor Ralph Zwitser en Good Old René Ruitenberg. Joost Juffermans, ook in de kopgroep, werd keurig 5e. Zondag de eerste wedstrijd voor de internationale natuurijs Grand Prix. Een massa sprint. Rob Hadders was de snelste voor Gary Heckman en alweer Sjoerd Huisman. Hier werd Joost Juffermans 9e.

Met de kanttekening dat Joost samen met Douwe de Vries (4e) in de laatste ronde een knappe voorsprong hadden opgebouwd. Joost reed zo hard dat De Vries hem nauwelijks kon volgen. Helaas, het mocht niet lukken om weg te blijven. Wellicht hadden de koplopers het peloton onderschat. Martijn van Es is in de wedstrijden zeer actief. De vorm is er, nu de uitslagen nog. Ik verwacht toch wel iets bijzonders van Martijn de komende wedstrijden. Donderdag was hij 27e en zondag 17e. Jaap Smit (ploegmaat van Martijn) is ook in goede vorm en daar kan wel eens iets spectaculairs uitkomen op de Oostenrijkse Weissensee. Donderdag 23e en zondag 40e.

Bij de dames won donderdag de zus van Sjoerd Huisman, Mariska, voor Bekkering en Reitsma. Zondag in de kopgroep van 5 met minuten voor. De 1.50 meter kleine Yvonne Spigt won voor Margot van de Werve en Marjon Spijkerman.

Agenda komende wedstrijden: A.s. zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee de Aart Koopmans Memoriaal  over 100 km, woensdag de Open Nederlandse Kampioenschappen en de zaterdag daarop de Alternatieve Elfsteden tocht over 200 km. Aad de Haas