Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond er voor de A en B groepen weer een mooie rit naar Harmelen op de kalender. Aan de start verschenen 41 fietsers voor deze rit. De 42e kwam niet langs de start maar wist zelf de weg. Ook vertrokken er 15 C-fietsers voor de rit naar Meijendel.

De A1 vertrok met slechts 6 man via Stompwijk en de Bovenmeerweg. Aan het eind bij het gemaal moesten we plotseling vol in de remmen. Meteen na de bocht lag een koppel zwarte schapen midden op het fietspad. Ze waren niet van plan op te stappen, maar we konden er wel tussendoor laveren. Ik was van plan om voor de koffie een mooi stuk route langs Haastrecht, Oudewater, Linschoten en Montfoort te rijden. Je rijdt dan door prachtige gebieden en over rustige weggetjes. Het viel trouwens op dat het sowieso erg rustig was onderweg. Zowel auto’s als fietsers zag je nauwelijks. Om toch de kilometers te beperken sneden we in het begin zoveel mogelijk stukken af. Na de fietspaden langs de Benthuizerplas en de nieuwe Benthuizer sportvelden reden we via Moerkapelle naar Gouda. Na een korte demarrage à la Gilbert over het snelwegviaduct reden we na 60km Harmelen binnen. Er was weliswaar nog geen zon, maar het was windstil, dus we gingen toch op het terras zitten. Het kon net. We waren nog bezig wat stoelen bij te schuiven toen de koffie al werd gebracht. Dat is wel heel snel. Ook de cola en appelpunten stonden direct op tafel. Dat bleek dus te danken aan het telefoontje vooraf dat we zouden komen. Toen we na de koffie weer opstapten kwam er nog een groep van A2/A3 aanrijden. Zouden ze zo veel kilometers hebben gehad, of misschien oponthoud? Het leek wel of het inmiddels nog frisser geworden was. Ik twijfelde zelfs of ik de mouwtjes alsnog aan zou doen. Gelukkig reden we onszelf wel warm en kwam op het laatst zelfs de zon af en toe in beeld. Na precies 100km waren we weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B ging met z’n 11-en naar Harmelen. Onder gunstige omstandigheden, windstil en soms een sprankje zon, reden we naar de koffiestop. Omdat we, met de lange rit voor de boeg, toch weer op tijd thuis wilden zijn werd er vandaag met een strak tempo gereden. Kopman Jaap toverde ook voor deze route weer mooie landelijke weggetjes uit de hoge hoed. Echter we hebben ook een stukje langs de A12 gereden om de automobilisten aldaar te laten zien dat je ook groen (=fietsend) richting Utrecht kunt rijden. We zagen, door Harmelen fietsend, geen huis met het opschrift “hier woonde de Rattenvanger”. We arriveerden gelijk met een van de A-groepen bij ’t Wapen van Harmelen. Sjaak van Santen kwam even later solo aan rijden. Na inneming van de nodige brandstof (koffie met prima appelgebak) konden we de route terug naar Stompwijk weer aan. Om kortere ritten fluitend aan te kunnen is het af en toe rijden van een lange(re) rit absoluut nuttig. O ja, de rattenvanger kwam niet uit Harmelen maar uit Hamelen. Wat ‘n “r” in een plaatsnaam een verschil kan maken. Om 13.15u weer thuis in Leiden met 120 km op de teller.

Hans Heemskerk

De C-groepen

Met frisse moed (16°) op weg naar de start aan de Vliet, met gelukkig gunstige weersvoorspellingen! Al die regen zijn we allang zat! Onze bestemming is Boerderij Meijendel. In 2 groepen van 8 en 7 rijden we via het Duinwaterpad om wat extra aan de kilometers te komen. Over de Gammabrug naar de brug over de Vliet, een stukje Voorburg en langs de Sytwende tunnel. Langs Mariahoeve en het mooie parkje Marlot. Ook bij Duyndigt zijn de paarden al wakker en rijden we via de Waalsdorpervlakte naar het duinengebied van Meyendel. Het is nog rustig als we bij de boerderij aankomen, de C2 arriveren vlak na ons. Het is goed te doen op het terras, maar het is oppassen voor de wespen! Voor de terugweg vervolgen we de rit door de duinen naar Katwijk en via de Wassenaarseweg en de golfvelden komen we in Wassenaar. Dan de Papeweg en door Voorschoten, stukje Vlietland naar Zoeterwoude. Om 12.00u stalde ik mijn fiets met 55 km. Inmiddels kwam ook het zonnetje af en toe te voorschijn.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag staat de 2e extra lange clubrit van het seizoen op de kalender. Voor de 3e keer rijden we weer de Biesboschtocht van ongeveer 160km. Vertrek is om 8.00u vanaf de parkeerplaats bij de Meerlaan.

Voor alle anderen is er ook een gewone clubtocht vanaf de Oostvlietweg. De A(85km) en B (80km) gaan naar ’s-Gravenzande. De C gaat naar De Gekroonde Brasem in Oude Wetering voor een rit van 50km. Vertrek van deze ritten is om 8.30u.

Een week later rijden we op zaterdag 13 augustus weer de Mergellandroute. Jaarlijks staat deze rit op de kalender en is er weer een groep enthousiaste fietsers present. We verzamelen om 6.00u bij de Meerlaan en vertrekken dan met de auto naar Limburg. Vanaf hotel Stein/Urmond pikken we de route op van in totaal ongeveer 145km.

Voor het inventariseren van beschikbare auto’s is het fijn als je even bij Arno (06-45488919 of arnovanrijn@wanadoo.nl) meldt als je mee wilt.

Inmiddels is ook de datum voor de jaarlijkse feestavond vastgelegd. We sluiten dit jaar het seizoen af op vrijdag 14 oktober, wederom in Het Blesse Paard. De uitnodiging volgt nog, maar hou de datum alvast vrij in je agenda.