Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor de A en B de rit naar ’s-Gravenzande op het programma. De C ging naar Oude Wetering. Er was goed weer voorspeld dus een goede opkomst bij de start. Zeker 60 fietsers stonden klaar toen vanuit het zuiden een donkere wolk over trok. Voor de verandering vertrok Paul met een A2-groep van 8 deze keer als eerste. De A1 stond nog op buienradar te kijken waar het het eerst droog zou worden. Misschien konden we de naderende bui wel omzeilen. We besloten met z’n 10-en eerst naar Meijendel te rijden en vandaar door de duinen naar het zuiden. We waren de Vliet nog niet over of het begon al harder te regenen en bij de Horsten reden we door een aardige stortbui terwijl we de A2 inhaalden. Toch werd het al snel weer droog en dan hebben de klinkertjes in de duinen als voordeel dat de weg snel droog is. Verderop waren de wegen wel nat en met het vele zand wordt dan alles erg vies. Niet zo fijn bij een lekke band. We hadden er zelfs 2 kort na elkaar. Bij de eerste (van mij) was het gelukkig droog, maar even later spetterde het weer. Toch waren we alweer enigszins droog gewaaid toen we bij de koffie kwamen. De A2 was ons bij de lekke band voorbij gereden, maar tot onze verbazing zagen we ze hier niet. De B en de rest van de A2/A3 kwam later wel binnendruppelen.

We reden nog een stuk verder naar Hoek van Holland en langs de Nieuwe Waterweg. Eindelijk hadden we de harde zuidwestenwind in de rug, maar omdat het hier nog maar net geregend had zag je een gordijn van water van de achterwielen opspatten. Wij bleven van regen verder bespaard en gaandeweg werd het ook steeds zonniger. Zo fietsten we door Midden Delfland en via Oude Leede. Eigenlijk was het gewoon een heerlijke fietsochtend geworden. Na ruim 85km waren we weer terug in Stompwijk en was de fiets klaar voor een flinke poetsbeurt.

Arno van Rijn

Het erf van Theo leek vandaag wel ’n vliegveld. Om half negen stond het vertrekbord naar ‘s-Gravenzande, vanwege de regen, op delay. Tientallen dames en heren stonden te schuilen onder de brede regengoot van het huis dan wel in de schuur. Alleen de A1 en gedeeltelijk de A3 vertrokken. Om 08.50 uur was de bui overgetrokken en ging voor de overige groepen het vertrekbord op groen. De B-groep vertrok met z’n 13-en aangevuld met ’n man of 13 van de A3. Ook Tinus van Veen reed in de groep mee, zijn knieklachten zijn gelukkig verdwenen als sneeuw voor de zon. Het zou ’n tocht worden met twee gezichten. Heen harde tegenwind, veel regen en iedereen in regenkleding. (Halverwege de route werden we ingehaald door de A3 waarbij de gastrijders zich aansloten). Wat waren we blij toen we na ca. 40 km bij het café de “Oase” naar binnen konden voor de warme koffie en warme(!) appelgebak. Terug voordewind en droog onder een stralende zon. Het zou nog mooier worden toen we, door het Westland rijdende, getuige waren van het varende corso. Op één van de prachtig uitgedoste boten stonden Caribische dames (in minimale kledij) te dansen op muziek. De jongedames op de boot konden de oooooo’s van de mensen langs de kant en uit het peloton wel waarderen. Bij  Delft waren we nog getuige van een toertocht van mooie antieke auto’s (wel ’n grote overgang na het corso). De stemming in de groep werd steeds uitgelatener. Voor we het wisten waren we in Stompwijk. Om 12.45u weer thuis in Leiden met 95 km op de teller.

Hans Heemskerk

Na regen komt zonneschijn!

Met goede zin en zon reden we naar de start aan de Vliet. Groot was dan ook ieders verbazing dat het ging regenen! De A1 en A 2 besloten het toch maar te gokken en vertrokken al om half 9. De rest stond te schuilen onder afdakjes of in de schuur. Na ruim 15 minuten gingen we alsnog op weg naar Oude Wetering. Met zijn 7-en richting Leiden waar het al bij Rest. Cronestein weer ging regenen en we schuilden onder het viaduct daar. 3 Hielden het toen voor gezien en gingen naar huis, wij reden naar Heineken, Koudekerkse brug en via Mattekade met windje mee naar Ofwegen, waar het wat miezerde. Langs het mooie Weide A gebied naar Woubrugge en naar het pontje aan het einde. De “schipper” was in geen velden of wegen te bekennen, maar na 5 minuten kwam er een mevrouw die ons ging overvaren. Haar zoon liet ons eerst nog schrikken dat ze vandaag niet zouden varen vanwege het weer, maar gelukkig bleek al gauw dat hij een grap maakte! Onze weg vervolgd en kwamen we aan bij de “Gekroonde Brasem”. De 6 van de C2 zaten al aan de koffie op het terras, want de zon liet zich geregeld zien nu. Het is een heerlijk rustig plekje aan het water. De vriendelijke eigenaar bracht de koffie met lekkere warme afgebakken appeltaart. Terug nog langs de Brasem gefietst, waar we aan de overkant de C2 zagen fietsen. Zij reden onze route ongeveer tegengesteld. Er stond een pittige tegenwind op de Aderweg en Hoogmadeseweg en daarom ging het tempo even wat lager. Daarna via Hoogmade en Leiderdorp, langs het ziekenhuis aan de achterkant waar een mooi fietspad ligt. Dan naar de Besjeslaan en de Weipoort naar huis waar het inmiddels 12.45u was en er weer 60 km bij geteld konden worden.

Annie van Rijn.

Aanstaande zaterdag 13 augustus rijden we weer de Mergellandroute. Jaarlijks staat deze rit op de kalender en is er weer een groep enthousiaste fietsers present. Ook nu zijn de eerste aanmeldingen al binnen. We verzamelen om 6.00u bij de Meerlaan en vertrekken dan met de auto naar Limburg. Vanaf hotel Stein/Urmond pikken we de route op van in totaal ongeveer 145km. Als de animo groot genoeg is zullen we de groep wel splitsen. Voor het inventariseren van beschikbare auto’s is het fijn als je ruim op tijd even bij Arno (06-45488919 of arnovanrijn@wanadoo.nl) meldt als je mee wilt.

Op zondag staat dan er voor alle groepen weer een clubtocht op het programma. De A gaat naar Vinkeveen (100km). De B (80km) en de C (55km) gaan naar het Wapen van Reeuwijk. Vertrek is om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30.