Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Het was afgelopen zondag goed fietsweer en dat zag je ook bij Theo op het erf. Zo`n 60 liefhebbers gingen op weg voor de gezamenlijke rit naar Nieuwveen.

Met onze groep van 7 personen reed de C1 via Stompwijk naar Zoetermeer, Benthuizen en het fietspad langs de HSL naar Hazerswoude-dorp. Toen ik de Burg. Smitweg opging werd er al gedacht dat ik naar klein Giethoorn ging maar die lieten we links liggen. Bij het Rietveldsepad werd Elly gestoken door vermoedelijk een daas en was er even oponthoud. Bij de nabijgelegen benzinepomp iets kouds gekocht om de zwelling te laten slinken. Bij de hefbrug de weg overgestoken en bij de volgende brug er onder door om daarna het kanaal te volgen.

Bij Ter Aar de brug over en aan de andere kant onze weg vervolgd. We dachten er bijna te zijn, maar we kregen nog 2 bruggen voor dat de sluizen behorend bij het café in het zicht kwamen. Daar was het al behoorlijk druk en ook de C2 ( 6) zaten al aan de koffie. Bij ons duurde het erg lang voor we aan de beurt waren. De twee broers Uijtewaal doen wel erg hun best maar het blijft behelpen. Na 3 kwartier weer op weg over de sluizen naar Bilderdam, over het smalle paadje waar je echt afstappen moet als je iemand tegen komt! Het oude bruggetje over net voordat de brugwachter de bomen wilde laten zakken en verder over de Vriezekoop. Naar Rijnsaterwoude en langs Woubrugge, een rondje om de kerk en langs de Heimanswetering naar Koudekerk. Inmiddels kregen we het behoorlijk warm. De temperatuur gaf 23° aan, de wind was stevig tegen en het tempo moest aangepast worden! Bij de Nieuweweg kozen 2 Ellie`s de kortste weg naar huis en wij gingen via de Weipoort. Ook al lonkten de heerlijke boerenijsjes wel, we wilden naar huis, want we waren het aardig zat. Thuis aangekomen om even over 13.00 uur met ruim 70 km. ( Een hele mooie route, maar het was iets te lang)

Annie van Rijn

De B vertrok met z’n 7-en voor de Ronde Venentocht. Jaap de Jong was vandaag afwezig. Gelukkig was Wim Loomans van de partij. Wim had de route naar de koffiestop bij de sluisjes perfect in z’n hoofd. Aan het tweede wiel rijdende gaf hij de route door aan de twee dames op kop. Omdat Margriet en Lydia aldus geen zorgen over de route hadden, konden zij al hun power in het fietsen steken, waardoor het, bij tegenwind, af en toe te hard ging voor enkele(n) in de groep. Maar we kwamen na een schitterende route van ca. 38 km toch met z’n allen al om 10.00 uur, als eerste, aan bij “Café Tolhuis”. Lekkere koffie in grote kommen met, voor de verandering, een gevulde koek! De terugweg naar Stompwijk ging eveneens over een mooie route, nu met wisselende koprijders/-sters. Bijna was het een vlekkeloze rit geworden, maar vlak voor huis, in de Geer, ging het toch nog fout. Onze jeugdkampioen kwam te vallen toen hij over een scherpe hobbel op het asfalt reed en het stuur uit z’n handen sloeg. Gelukkig viel het mee en kon hij, na van de schrik bekomen te zijn, de rit vervolgen. Dus hebben we vandaag (opnieuw) geleerd:  HET STUUR CONTINU STEVIG VASTHOUDEN. De kwaliteit van de fietspaden holt namelijk achteruit. Om 12.15 uur weer thuis in Leiden met 85 km op de teller. Volgende week de Koninginnenrit naar Kinderdijk, komt u allen.

Hans Heemskerk

De A1 vertrok met 11 man ook naar Nieuwveen, maar wij mogen er wat langer over doen. Omdat er bij ons 100 km op de kalender stond reden we een ruime ronde via Woerden en Woerdense Verlaat. Daarna probeerden we bij Noordse Dorp het fietspaadje langs de dijk te vinden. Dat viel even niet mee, want als er een bord ‘doodlopende weg’ staat dan rijdt je daar niet in. Het pad ernaast liep echt dood op het terrein van een kwekerij. Aan het eind van de doodlopende weg bleken we toch de dijk op te kunnen en begon het mooie slingerende pad langs de zuidkant van de Kromme Mijdrecht. Het is daar schitterend fietsen met links weilanden en oude boerderijen en rechts de rivier met hoge rietkragen. Wel oppassen bij een paar onoverzichtelijke bochten, maar omdat het voor overig verkeer doodloopt is het er erg rustig. Het laatste stuk naar de koffie ging weer over brede wegen.

Op de terugweg gingen wij ook langs Bilderdam en vanaf Leimuiden een stukje langs de Ringvaart. De draaibrug bij Nieuwe Wetering ging bij aankomst net weer dicht. Daar moet je een beetje geluk mee hebben. De A3 was na de koffie wat eerder vertrokken, maar stond hier nog te wachten. Ze waren hun 10 minuten voorsprong daar dus in 1 klap weer kwijtgeraakt. Daarna reden we een bekende route via Rijpwetering en Koudekerk waarna we na 99km terug in Stompwijk waren.

Arno van Rijn

Aanstaande zondag rijden de A en B-groepen de Wiekentocht naar de molens bij Kinderdijk. Voor de A is dat een rit van zo’n 105 km. De B houdt het wat korter en probeert met 90km weer terug te zijn. Voor de C zijn de molens langs de Rotte de bestemming met een rit van 55 km. Vertrek is weer om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.

Fietskleding

Nadat we dit voorjaar succesvol met onze nieuwe fietskleding zijn gestart heeft de vereniging enkele maanden geleden een tweede bestelling geplaatst bij de leverancier.

De afgelopen week zijn de nieuwe kledingstukken afgeleverd.

De leden die kleding besteld hebben worden uitgenodigd om deze kleding donderdagavond tussen 19.30 uur en 20.30 af te halen bij de werkplaats van Marco Faas aan het Klaverblad. Degenen die niets besteld hebben maar toch hun garderobe willen uitbreiden zijn ook van harte welkom.

Jaap de Jong