Toernieuws

TOERNIEUWS TOERCLUB STOMPWIJK

De A- en B-groepen gingen vandaag naar Oudewater. De C-groepen naar Noordwijk.

De B vertrok met z’n 10-en naar Oudewater. Het was vandaag een gedenkwaardige dag: 11 september 2011, 10 jaar geleden was de aanval op het WTC in New York. Echter de weerconditie (felle zij-/tegenwind) verhinderden ons zowel letterlijk als figuurlijk stil te staan bij het drama van 9/11. Er werd flink afgezien in de groep. Pet af voor Jaap en Lydia die aan de kop van de groep de wind trotseerden. Achteraf hadden we het rustiger aan kunnen doen, want toen we, na een mooie route van ca. 50 km, om 10.19 uur bij de koffiestop “Café Joia” arriveerden was het deftige etablissement nog potdicht. Dus stonden er zo’n 50 man/vrouw voor de deur naar Jaap te kijken “wat doen we?”. De overburen, een pizzeria, waren al volop bezig met de tafels met stoelen buiten op de brug te zetten. In het woordenboek van de A-1 groep komt “wachten” absoluut niet voor, dus die stapten al snel op om verder op de route koffie te drinken. Om effe half 11 vond Jaap het genoeg, en stapten we de pizzeria binnen. De bediening, 3 man, voorzag ons in record tijd van koffie met appelgebak. Om ca. 10.42 uur zagen we door het raam dat “Café Joia” pas open ging. Ja, dat werkt anno 2011 niet meer, tijd is tijd in een wielerpeloton! Zij hoorden ongetwijfeld dat we bij de overburen zaten, want het was in de kleine ruimte een gigantische herrie door de overschreeuwende gesprekken. Ook ging het onder de koffie nog even over de huizen op de gracht met de naar voren hellende voorgevels. Zie voor de explicatie hiervan mijn omschrijving “op vlucht bouwen” in de Dorpsketting van maandag 16 juli 2007. Gesterkt door de Italiaanse koffie stapten we weer op de fiets voor de terugreis, die qua windrichting even zwaar was als heen, alleen konden we er nu beter tegen. Om 13.00 uur weer thuis in Leiden met 105 km op de teller.  ‘s Middags heb ik op TV naar de zeer indrukwekkende plechtigheden, die op Ground Zero plaatsvonden, gekeken en werd het toch nog een echte 9/11 dag.                                                                 Hans Heemskerk

Onderstaand nog het verslag van de tocht naar Noorden van vorige week.

De B vertrok met z’n 9-en voor de Noorden-tocht. De weergoden hadden vandaag ook zin om te fietsen. Met stijgend genoegen hebben ze, weliswaar onzichtbaar, met ons de Groene Hartroute++ meegereden. Uit dankbaarheid namen zij de onweersvoorspellers van de TV-weersverwachtingen in het ooitje: in plaats van de voorspelde storm en regen hielden ze het droog! De heenweg, voordewind, werd met een strak tempo gereden. 1 keer ging het de weergoden waarschijnlijk even te snel, want toen creëerden ze, uit het niets, een lekke band bij Nico. Na een schitterende route van ca. 45 km kwamen we als tweede aan bij Café “De Noordse Plassen”. De A-1 zat al aan de koffie en cola. Na ons kwamen de A-2- en de A-3 groepen binnen. In record tijd zaten we ook aan de koffie met appelgebak. Het was nog betaalbaar ook. De terugweg naar Stompwijk ging eveneens over een mooie route. De weergoden namen, nabij Zoeterwoude, met een kortstondige zonnestraal afscheid van ons. Hopelijk zijn ze de laatste drie clubtochten ook op onze hand! Om 12.15 uur weer thuis in Leiden met 85 km op de teller.

Hans Heemskerk

De C-groepen,

Een van de laatste ritten van het seizoen gaan we naar Noordwijk. In één groep ( 8 en 3) reden we over de Knipbrug en moesten een noodstop maken want mijn banaan viel uit mijn tasje! Langs het spoor gingen we verder naar de Stevenshof, onderwijl genoten we van het mooie vernieuwde en brede “snel”fietspad. Langs de begraafplaats Rijnhof en in Katwijk even een andere weg genomen wat me niet in dank afgenomen werd vanwege de 4 hekjes! Kris kras door het centrum om later uit te komen bij de boulevard. Dan gaan er nog een paar jasjes uit want door het bijkomende zonnetje werd het een lekkere temperatuur. We hadden de wind mee en binnen korte tijd lagen ook de duinen al weer achter ons. Het terras was nog vrij dus konden we lekker buiten zitten. Na de koffie, met toeristische prijzen, met Fried doorgenomen hoe we terug gingen, nog even de boulevard van Noordwijk bezichtigd en dan richting Voorhout. Het waaide soms flink en Elly nam daar het kopwerk van mij over en loosde ons door naar Leiden en kwamen we bij de singels uit. Leo koos toen voor een eigen route en wij volgde daarna het kanaal naar de Vrouwenweg, waar Elly afhaakte. Dan nog een klein stukje Miening en via de Zuidbuurt naar huis waar precies de klok 12 sloeg! Met ruim 50 km. op de teller hebben we weer een mooie route gefietst.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag 18 september staat voor alle groepen de rit naar het pittoreske Klein Giethoorn op het programma. De A en B rijden 80km, de C 50km. Vertrek is weer om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30