Marathonschaatsen

Marathon schaatsen

Op de Vechtsebanen in Utrecht was het ijs niet optimaal afgelopen zaterdag. Grote gaten in de bochten veroorzaakten vele valpartijen. Gelukkig zonder noemenswaardige gevolgen. De wedstrijd op zich was zowel bij de dames als heren attractief. Bij de dames pakten acht rijdsters een ronde voor. In de eindfase demarreerde Mireille Reitsma en bleef haar twee achtervolgers voor. De andere keken naar elkaar maar de reactie kwam te laat. Reitsma won voor Lisanne Soemanto en Jolanda Langeland. Zoey van den Bosch presteerde het om de wedstrijd uit te rijden. Voorwaar een prestatie in haar 3e wedstrijd bij de landelijke dames. De wedstrijd bij de Topdivisie heren werd een smaakmaker mede door een superieur rijdende Joost Juffermans. Aanvankelijk hield hij zijn gemak maar kon het niet laten zich met de wedstrijd te bemoeien. Negen rijders pakte een ronde voor met spectaculaire ophaal acties van o.a. Bob de Jong. Slachtoffer werd Douwe de Vries het niet redde door toedoen van de BAM formatie. Na afsprint van het peloton was er nog 10 ronden te gaan voor de negen koplopers. Bob de Vries demarreerde, Joost Juffermans wist hem in te halen, echter toen liet de Vries het afweten. Waardoor Joost alleen het werk moest doen. De vele arbeid in de wedstrijd eiste zijn tol. In de laatste ronde werd hij ingelopen door de sprintende achtervolgers. Jorrit Bergsma won voor Christijn Ariens en Jan Maarten Heideman. Martijn van Es reed een prima wedstrijd in dienst van ploegmaat Ralph Zwitser. Zwitser moest zijn leidende positie in het klassement afstaan aan Jorritsma. Volgende wedstrijden.

A.s. vrijdag in Heerenveen NK afstanden 5 km vanaf 16.00 uur met Joost Juffermans  Zondag a.s. in het begin van de middag nog een lid van de Stompwijkse IJsclub n.l. Thom van Beek op de 1500 meter. Thom staat 1e reserve voor de 1000meter. A.s. zaterdag in Eindhoven de marathon.

Start 18.00 uur 1e divisie, 19.30 dames en 20.30 uur Topdivisie. Voor de agenda zaterdag 12 november landelijke marathon op de Haagse Uithof.

Aad de Haas