Marathonschaatsen

marathonschaatsen

Marathon schaatsen

Afgelopen woensdag was het bar weer in de Flevopolder. Regen en wind teisterden de rijders maar vooral ook de schaarse supporters. Een keiharde wedstrijd waarin het peloton in korte tijd geheel verbrokkeld was. Zes koplopers wisten uit de greep van de veertien achtervolgers te blijven. Daarachter kwam het grote peloton of wat daar nog van over was. De helft stapte voortijdig af. Peter van der Pol (ploegmaat van Martijn van Es) won de wedstrijd voor Bob de Vries en Ruud Aerts (ploegmaat Martijn van Es). Bij de dames won Wieteke Kramer met een kleine voorsprong op Foske Tamar van der Wal en Anniek ter Haar.

Zaterdag in Groningen werd de finale van de KPNcup seizoen 2011/2012 verreden. Negentien man pakten al vroeg in de wedstrijd één ronde voorsprong waaronder Joost Juffermans. Door een valpartij in de finale schakelde de BAM formatie zich uit. Karlo Timmerman won op zijn thuisbaan voor Ingmar Berga en Ariens. Ariens won de cup voor Rob Hadders en Ingmar Berga. Bij de dames won wederom Foske Tamar van der Wal voor Irene Schouten en Wieteke Kramer. Mariska Huisman won de cup voor Van der Wal en Soemanta.

Martijn van Es lijkt zijn vorm weer terug te hebben voor de natuurijswedstrijden. Op FlevOnice was het resultaat nog niet optimaal maar in Groningen kon hij zich weer met de wedstrijd bemoeien en dan moet je goede benen hebben. Joost Jufffermans gaat na zijn warme training elke wedstrijd beter rijden. Twee keer 10e de afgelopen week.

Onzeker is of Zoey van den Bosch zich kan handhaven op natuurijs. Een vervelende blessure speelde afgelopen week weer op. Wellicht gaat het op de Weissensee beter omdat daar rechtdoor geschaatst kan worden.

Volgende wedstrijden: Op de Oostenrijkse Weissensee zaterdag 28 januari de Aart Koopmans Memoriaal en tevens de eerste wedstrijd om de KPN Natuurijs Grandprix over 100 km.

Woensdag 1 februari Open Nederlands Kampioenschap 100 km.

Zaterdag 4 februari 2e KPN Grandprix Alternatieve Elfstedentocht 200 km.

Zaterdag 11 februari 3e KPN Grandprix op de Italiaanse Rechensee 150 km. En tot slot zaterdag 18 februari de finale KPN Natuurijs Grandprix in Zweden  150 km.

Aad de Haas