Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stonden zo’n 35 fietsers om 9 uur klaar langs de Vliet voor een rit naar de Meije en Bleiswijk. Dat dacht althans menigeen, want pas aan het eind van de week werd duidelijk dat we niet bij de Partyboerderij in de Meije terecht konden. De bestemming voor de A en B werd dus omgezet naar Noorden. De A1 vertrok in de hoop dat de regen mee zou vallen, langs de Vliet richting Leidschendam. Daar kwamen we al snel langs de A12 te rijden en die zijn we zo’n beetje gevolgd tot voorbij Bodegraven. Meestal aan de noordkant, soms aan de zuidkant. Bijvoorbeeld doordat we bij Nootdorp door het deze week nieuw geopende fietstunneltje gingen. Nu kun je dus probleemloos onder de A12 én het spoor door. Via het Balijbos en de Balijbrug gingen weer verder. Ook bij Waddinxveen moesten we even laveren via de Coenecoopbrug om de Gouwe over te steken. Na die brug zag Ronald een mooi spoor door het gras dat veel korter was dan het fietspad. Als een ware veldrijder dook hij het talud af, hopende dat hij beneden niet in een modderpoel terecht zou komen. Dat ging goed en veel sneller dan wij zat hij weer op de route richting Reeuwijk. Voorbij Bodegraven kwamen we langs de werkzaamheden voor de verbreding van de A12. Het leek of onze weg afgesloten was. Dat stond ook op het bord dat we eigenwijs voorbij gereden waren. Maar Patrick zag dat we achter de hekken langs over de rijplaten er nog net door konden. Dat scheelde een heel stuk omrijden. Met de sterke noordoostenwind die we tot vlak voor de koffie tegen hadden waren we na bijna 60km wel toe aan een bakkie. De café-eigenaar vertelde ons dat de A2 net vertrokken was met 10 man. De A3 kwam met 2 man vlak na ons binnen.

De terugweg ging een stuk gemakkelijker, al leek het of de meewind geleidelijk wat minder werd. Na een klein ommetje via Langeraar werd de kortste weg ingezet die helaas nog onderbroken werd door een bandenwissel in de Lage Waard. Tegen 1 uur waren we terug in Stompwijk met net geen 100 km.

Van de B dit keer geen verslag. Hans heeft zich, wellicht net als vele anderen, door Buienradar.nl  er in laten luizen. Om 8.00 uur werd er na 9.30 uur een megabuiengebied voorspeld. Tot zijn spijt moest hij ’s middags constateren dat hij een mooie rit voor niks gemist had, want de straat was nog steeds kurkdroog! Waar de 4 B-rijders geweest zijn is mij niet bekend, want toen wij Noorden verlieten waren ze nog niet gesignaleerd.

Arno van Rijn

De C-groepen

Het was wel opvallend rustig bij Theo op het erf, later bleek ook wel dat er maar ± 36 leden gestart zijn!! Waarschijnlijk zijn de weersvoorspellingen daar schuldig aan. Volgens buienradar zouden we wel buien krijgen! Wij vertrokken in 2 groepen van 6 dames en 4 heren en 1 dame op weg naar Bleiswijk. Het eerste stuk reden we achter elkaar aan, via Stompwijk naar het Noord Aa. Later zijn de anderen via Hazerswoude gegaan en wij reden via het fietspad langs Oosterheem en dat sluit aan op het nieuwe fietspad door het Bentwoud. Een prachtig gebied nog in aanleg. Je moet goed kijken, maar dan zie je wel de jonge boompjes staan en hier en daar ook een bankje. Een mooi recreatiepark straks dus. Via een pad naar rechts komen we in Moerkapelle en gaan door het dorp en rijden we langs de dijk naar de Rotte. Na alle wind is het daar heerlijk fietsen voor de wind en op een prachtig breed nieuw geasfalteerd fietspad. Als eerste groep komen we bij de koffietent `t Zeeltje aan, waar tot onze verassing Leo al aan de koffie zit. Na ± een half uur komt de C2 aan. Die hadden dus een aardige omweg gemaakt en ook nog bij een boer gemeld dat er een schaap op zijn rug lag, een goede daad hoor! Na de koffie onze weg vervolgd via Bleiswijk en richting het Balijbos en door het Westerpark en dan zijn we al bijna thuis. Het laatste stukje begon het iets te spetteren, maar dat was niets vergeleken bij wat buienradar voorspeld had. Om 12.30 uur zette ik mijn fiets in de schuur met precies 50 km. De C2 rijders waren toen ook thuis, want we kwamen er een paar tegen in Stompwijk.

Annie van Rijn

Ook op Koninginnedag wordt er bij de Toerclub gefietst. De A-groepen rijden dan het jaarlijkse rondje Ringvaart. Deze keer stonden er zo’n 27 klaar voor vertrek bij de Meerlaan. Allen startten tegelijk, maar al snel ging de A1 er voorbij en vandoor. Via Leiderdorp en Rijpwetering naar Oude Wetering en dan over de brug rechtsaf. Vandaar is het helemaal makkelijk, want dan kun je gewoon de ringvaart volgen. Toch moesten we 2x keren, omdat de weg afgesloten was. Maar na een kleine omleiding waren we zo weer op het juiste pad. Eindelijk was het eens lekker zonnig. Velen hadden de hele maand april nog niet in korte broek gefietst, maar nu kon het. Bij de koffie in Cruquius gingen dan ook de meeste beenstukken uit. De bakker was tot onze teleurstelling nog niet langs geweest met de oranjegebak, dus werden het weer appelpunten en 1 aardbeiengebakje. Verder liep het rondje eigenlijk gesmeerd en na bijna 110 km waren we weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

Aanstaande zondag 6 mei is weer de jaarlijkse Elfdorpentocht. Ook vele leden worden aan de start verwacht. We wensen allen veel plezier en mooi weer.