Toernieuws

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Op een mooie Pinksterdag, samen in de zon, reden de verschillende groepen van Toerclub Stompwijk de clubrit naar Maasdijk en Katwijk. Waar je ook keek was een blauwe lucht te zien, dus hadden vele fietsers zich gemeld.

De A1 vertrok met Zoey weer terug in de gelederen en Rombout die bij de A2 z’n vorm al op peil had gebracht. Via de Vlietlanden en Delftse Hout reden we richting Wateringen terwijl we onderweg een paar keer de broers v.d. Meer tegenkwamen. Die weten ook overal een kortere route te vinden. Het fietspad van de Uithof naar Monster is een stuk hobbeliger geworden sinds de vorige keer. Je moet daar goed uitkijken dat je spullen niet uit je shirt springen of je bidon uit de houder. In de duinen tussen Monster en ’s Gravenzande haalden we al 2 groepen in die even later dus ook aanschoven op het terras in Maasdijk. De uitbaatster was duidelijk voorbereid op onze komst, want we zaten net en toen kwam ze al met een blad vol koffiekopjes. Op de terugweg kon je duidelijk merken dat inmiddels veel meer mensen op de fiets gestapt waren. Overal werd het drukker op de fietspaden en moesten we regelmatig even inhouden om te kunnen passeren. Toch reden we een lekkere rit via o.a. de Broekpolder en Oude Leede. Na bijna 95 km waren we terug in Stompwijk, al waren we toen nog maar met 2 over. De meesten waren eerder al afgeslagen richting huis.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 12-en (10 mannen/2 vrouwen) naar Maasland. Eindelijk een weekend dat je niet over het weer, dus ook niet over de fietskleding hoefde te twijfelen, zowel de lange broek als de jasjes konden diep de kast in. Het complete peloton was in zomerkleding. In de groep reden weer twee herintreders mee: Theo van der Meer en Wim Loomans. In de A3 groep ontwaarde ik ook Elly van Veen. Nu is het wachten nog op de terugkomst van Jaap de Jong. Deze week zijn de bouten uit z’n enkel gehaald zodat Jaap de krukken in de hoek heeft kunnen gooien! Jaap denkt zich over ca. 3 á 4 weken weer in het peloton te melden. Zowel heen als terug een schitterende route gereden door prachtige landschappen. In een van de natuurgebieden, reden we zelfs ’n paar kilometer over een schelpenpad! Om iedereen lekker te laten rijden was in de groep een automatisch werkende snelheidsbegrenzing (ingesteld op de B-limiet) ingebouwd. Met voordewind, arriveerden we na ca. 40 km op het buitenterras van het café “Rust Wat” in Maasdijk voor de koffie. Opnieuw een vol terras in de Stompwijkse TC-kleuren. De route naar Maasdijk is een van de hoogtepunten uit het seizoen. Om 12.45 uur weer thuis in Leiden met 85 km op de teller.

Hans Heemskerk

Aanstaande zondag 3 juni staat opnieuw een prachtige route naar Vlist op het programma voor de A (90 km) en B (80 km). De C gaat dezelfde richting uit en heeft Haastrecht als koffiestop gepland (60 km). Vertrek is weer om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.op een mooie

Op een mooie Pinksterdag naar Katwijk

In verband met het ontbreken van de captain bij de C1 zijn we gezamenlijk op pad gegaan. Een stralende zondagochtend, dus korte broek en alleen het shirtje, dat vest kan wel thuis blijven. We gaan langs de Vliet en slaan bij de blauwe brug linksaf Voorschoten in en steken daar over richting Wassenaar. We genieten deze keer van de schaduw van deze lommerrijke route.  Via Valkenburg en Rijnsburg komen we in Katwijk.  Het lijkt wel of er ergens brand is want grote ‘wolken’ drijven over en de wind is er ‘n stuk frisser. Er blijkt mist uit zee te zijn. Het is bijna niet te geloven, vallen overal de mussen van het dak, in Katwijk niet, het is er eigenlijk hartstikke koud. Strandgasten liggen verborgen achter halve tentjes om op temperatuur te blijven. De mist was om half tien ineens komen opzetten en binnen een paar minuten was vanaf het strandpaviljoen de zee niet meer te zien. We zoeken binnen een grote tafel uit en bestellen een bakkie en krijgen er een borrelglaasje met koffielikeur en slagroom bij. Jammie!

Na de pauze hervatten we de route en zijn blij als we weer in de zon kunnen fietsen want de armen en benen waren al flink afgekoeld, toch een beetje spijt van dat vestje! Flexibel als de groep is wordt de terugweg via Voorschoten en Leiden langs de Vliet weer terug gefietst. Het barst er van de boten, fietsers en wandelaars. Ook wandelaars uit Stompwijk van onze zustervereniging Nut en Vermaak komen we tegen in het Westeinde in Zoeterwoude. Bij de koek en zopie zie ik mijn mannetje zitten en ik haak daar af. Ik denk dat we pakweg 45 kilometer gefietst hebben.

Volgende week fietsen we naar Haastrecht (65). Op bijgaande foto is de zee totaal niet in beeld.

Petra