Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Met weer mooi weer voor de boeg verzamelden 47 fietsers afgelopen zondag voor de rit naar Oudewater of Langevelderslag. Het was bij de start nog wat fris door de vochtige lucht, maar al snel warmde de zon ons op.

De A1 vertrok met z’n 11en richting Zoetermeer en de Rotte. Direct na de sluizen van Gouda gingen we over een nieuwe brug over de IJssel. Dat is erg gemakkelijk, want dan hoef je niet meer langs het drukke centrum en een verkeerslicht waar je vaak lang staat te wachten. Aan de overkant was een rustige ventweg en vervolgens de oude dijkweg naar Stolwijkersluis. Helaas konden we bij de rotonde niet rechtdoor naar Haastrecht en Oudewater, dus werd het toch de langere route via Stolwijk. Die route is eigenlijk wel mooier, dus zo erg was het niet. We reden namelijk door de polder naar Vlist en daarna de mooie oude kaarsrechte boerenweg naar Polsbroek en Polsbroekerdam. Links en rechts zagen we vele oude boerderijen en uitgestrekte weilanden. Het was al weer heel wat jaren geleden dat we daar geweest waren. Daarna was het nog een klein stukje naar Oudewater en onze nieuwe koffiestop Jillhouse. Jill was er zelf niet, maar de serveersters, waaronder een andere Jill, hadden het wel goed voor elkaar. De tafeltjes waren voor ons gereserveerd en we hadden snel ons drinken. Omdat we al aan 67 km zaten kozen we terug voor een korte route, ondanks waarschuwingen voor opbrekingen ook via Reeuwijk-dorp. Over de rijplaten konden we er gemakkelijk langs en ook een wegslippend achterwiel werd beheerst onder controle gebracht. Ondanks dat we na zo’n 103 km pas terug in Stompwijk waren, waren we toch nog mooi op tijd thuis.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 7-en (6 man/1 vrouw) naar Oudewater. Een klein groepje, terwijl alle ingrediënten aanwezig waren voor een fantastische fietsochtend: zonnig, aangename temperatuur en weinig wind. Jaap had ook een fantastische Groene Hartroute uitgestippeld.

Sterker nog, hij had hem op zaterdag voorgereden. We reden uitsluitend door groene landschappen en ook langs de schitterende Reeuwijkse plassen. Vlak voor Oudewater ook nog dwars door een weiland met een verhard pad van nauwelijks 1 meter breed. Ja, dan vergeet je voor een ochtend de kredietcrisis en voel je je rijk op de fiets. Een route met 0 stoplichten tussen Stompwijk (vanaf de Vliet) en Oudewater, het bestaat echt!! De teller stond op 45 km toen we bij de koffiestop “Jill House” arriveerden. Een gezellig terras, op het zonnige plein, waar de A2 al aan de koffie zat. Na ons arriveerde ook de A1. De A3 hebben we niet gezien. We deden zoveel indrukken op dat we vergaten om bij de koffie appelgebak te bestellen, dus moest de krentenbol er maar aan geloven. Zoals elk jaar ging het onder de koffie o.a. over de huizen op de gracht met de naar voren hellende voorgevels op vlucht bouwen“. De terugreis was ook mooi en ging o.a. via Hekendorp, Haastrecht en Gouda. Om 13.00 uur weer thuis in Leiden met 108 km op de teller. Ik had naar het einde van de rit een toenemend dubbel gevoel, want ik evenaarde met 50280 km de door Daan Hulsbos afgelegde clubkilometers. Trots dat ik dit heb bereikt, maar verdrietig dat het Daan niet gegeven was meer kilometers te maken.  

                                                                             Hans Heemskerk

De Laatste mooie zondag-rit??

Met nog steeds goede weersvoorspellingen voor een zonnige en warme dag viel het me tegen dat er maar 47 fietsers gestart zijn! Ook onze groep was klein, maar 4, inclusief Jan v.d Vegt van de B-groep (begon met fietsen bij onze C1) die het hele seizoen al last had van een blessure en nu weer een keer met ons mee ging. Zodoende werd besloten er één groep van te maken met de C2 (7). Met Fried en Henk op kop reden we richting Voorschoten, waar we vermoedelijk een buizerd hebben gespot. Daarna fietsten we langs de Korte Vliet en Rhijnhof begraafplaats naar Katwijk en Noordwijk. De mannen kozen voor een mooie binnendoor-route en niet voor de duinen. Bij Noordwijkerhout zagen we net een zweefvliegtuig omhoog gaan, aangetrokken door een lier, waarna de lier weer naar beneden komt aan een parachute als het vliegtuigje de goede hoogte bereikt heeft. Dat was wel even een stop waard! Dan nog een klein stukje, waar wij al fietsend de hele rij auto`s voorbij gingen die allemaal in de file stonden om naar het strand te gaan! Even later konden we aanschuiven op het terras bij “Ome Jan”! De eigenaresse heeft alles goed onder controle ondanks de drukte en binnen korte tijd stond de koffie en eventuele appelpunten op tafel. Terug bepaalden Jan en Henk de route grotendeels. Nu wel een mooi stukje duinen gepakt en hielden we daarna de richting Voorhout en Warmond aan, waarna we uitkomen bij de Leidse singels. Dat was echt een leuke route! Via de Kanaalweg gingen we naar het Cronesteinpark en Zoeterwoude, waar de temperatuur 28° aangaf! Ik was om ongeveer 12.30 uur thuis en mijn teller stond precies op 65.65 km. dat is mooi toch?!

Annie van Rijn

Aanstaande zondag 16 september gaan alle groepen naar Klein Giethoorn. Hopelijk hebben we dan weer goed weer en kunnen we met z’n allen op het terras terecht. De A en B rijden ongeveer 80 km en de C 50 km. Vertrek is nog steeds om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.