Toernieuws toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Dankwoord van de voorzitter aan Theo van der Meer

Vandaag, zondag 30 september, sloot Toerclub Stompwijk haar fietsseizoen 2012 af. In de eerst- volgende jaarvergadering wordt het voorstel gedaan om te gaan vertrekken vanaf het  parkeerterrein van de sporthal “De Meerhorst”. Dit kan betekenen dat we vandaag voor de laatste keer vertrokken vanaf het erf van Theo. We sluiten dan een episode af die we niet ongemerkt wilden laten passeren. Omdat Theo niet tussen de renners was te vinden werd er maar even aangebeld. En jawel daar kwam Theo (nog een beetje slaperig, hij had gisteravond een feest gehad). De voorzitter, Marco, bedankte Theo voor het gedurende vele jaren ongedwongen welkom en de gezellige sfeer. Hierna ging Theo weer naar binnen en konden de groepen vertrekken. Overigens moet de a.s. jaarvergadering inzake het “verhuizen” naar het parkeerterrein bij de Sporthal nog het definitieve besluit nemen. Volgende week is het vertrek voor de “vrije” ritten vanaf het parkeerterrein bij de Sporthal om 09.00 uur.

Ook aan het slot van het zomerseizoen is de opkomst bij de clubritten nog prima. Deze keer stonden zo’n 55 fietsers klaar voor de rit naar Weteringbrug. Zij troffen een stevige zuidwestenwind en een frisse temperatuur. Gelukkig was er wel een lekker zonnetje bij.

De B vertrok met ’n 8 man sterke groep naar Weteringbrug. Op de heenweg hadden we voordewind. De route, o.a. langs de schitterende boorden van de Braassemermeer was mooi maar ook een beetje kort. Maar wie maalt daar om op de laatste routedag. Al voor tienen arriveerden we (met ca. 25 km op de teller) als eerste bij het café “IJs de Jong” aan de Ringvaart. In het gezellige bruine café posteerden we ons aan de grote tafel voor de koffie met appelgebak. Op de terugweg werd een slinger(tje) aan de mooie route toegevoegd. Om 11.45 uur weer thuis in Leiden met toch nog 70 km op de teller.

Hans Heemskerk

Voor de A-groepen was het de eerste keer dat we naar de koffietent in Weteringbrug gingen. Bij de start was er dan ook al even captainoverleg waar we precies moesten zijn. Met 9 man van de A1 reden ook wij langs de Wijde Aa en de Braassemermeer en kwamen na zo’n 25km bij de brug van Weteringbrug. Van rechts komt de koffiegeur je dan al bijna tegemoet, maar wij gingen links en reden nog een heel stuk langs de Ringvaart. Na een tijdje begonnen de anderen zich toch wel af te vragen hoe ver het eigenlijk nog was en of we misschien de hele ringvaart rond gingen. Dat leek me wat ver, dus bij Beinsdorp sloegen we rechtsaf en reden dwars door de Haarlemmermeerpolder naar de andere kant. Het waren een aantal mooie rustige wegen en fietspaden, behalve bij Hoofddorp, waar een hond het fietspad dreigde op te lopen. De voorsten weken wat uit zodat er achterin 2 in het gras terecht kwamen. Gelukkig konden we zonder problemen verder. Aan de overkant aangekomen was daar meteen de koffietent. Op de terugweg volgden we nog de mooie route naar Bilderdam om vervolgens zo kort mogelijk naar Stompwijk te rijden. De sterke wind kostte ons een hoop kracht maar na 95km arriveerden we daar toch.

Arno van Rijn

LEST BEST

Op onze laatste clubrit troffen we het nog goed, hoewel het wel fris was, toen eenmaal de zon te voorschijn kwam was het best lekker fietsweer. Ook de andere 55 fietsliefhebbers hadden er nog zin in. Na een afscheids-woordje van de voorzitter voor “onze Theo”, waar we al die jaren gestart zijn, konden de 6 groepen één voor één vertrekken. Wij (alleen dames) waren met 6, de C2 ook met 6, reden naar de Stierenbrug en langs de Zijl naar Oud Ade. Doordat we lekker voor de wind hadden ging het fietsen super vlot. Wel viel het ons op dat er vele mede weggebruikers op pad gegaan waren om allemaal nog van het goede weer te genieten. Bij Rijpwetering het mooie molen-pad door de polder en bij Nieuwe Wetering hoopten we het pontje te nemen, die daar tijdelijk ligt omdat er een nieuwe brug komt. We waren 15 minuten te vroeg, dus zijn we maar door gereden naar de volgende brug en dan komt de koffietent van IJs de Jong al in het zicht. Op deze laatste tocht komen alle groepen daar en wij waren gelukkig op tijd zodat er nog plek genoeg was in dit bruine café. Een paar van ons waren er nog nooit geweest, dus dat was wel leuk. Na de vlotte koffie-bediening met een voordelig prijsje reden we even terug naar de brug om via Oude Wetering de mooie route langs de Braassem te nemen. Viel de tegenwind eerst nog mee, daarna kwamen er pittige stukjes zoals de Aderweg en langs de A4 bij Hoogmade. De brug over de Does was open en daar ontmoette we een stel lange-afstand lopers uit Overijssel die een route liepen van af de Duitse grens naar Den Haag in verschillende etappes en waren erg enthousiast over de mooie omgeving. Ze hadden een foto van ons genomen terwijl we aan kwamen rijden met op de achtergrond een lange rij motoren. Via Groenwegh en Mattekade kwamen we in Koudekerk en reden naar Heineken, waar de eerste 2 afhaakten. Dan over het Molenpad en Zuidbuurt en weer gingen er 2 de andere kant op. Om 12.15u waren wij in Stompwijk met ruim 55 km.

Een aantal van de C willen zondags nog wel fietsen zolang het mooi weer is en staan dan voortaan bij de Sporthal te wachten om 9 uur.

Annie van Rijn

Ook alle andere groepen gaan in het naseizoen nog vele zondagritten rijden. De afstanden worden geleidelijk wat korter, maar de ritten zijn nog steeds mooi. Vertrek is dus vanaf de parkeerplaats bij de sporthal, voorlopig om 9.00u. Route en richting worden steeds bij de start bepaald.

Bijna aan het eind van het seizoen, is het ook weer tijd voor ons clubblad “Op de Pedalen”.

Hebt u mooie, ontroerende of gewone verhalen met foto’s of alleen foto’s over het fietsseizoen?

E-mail het naar de redactie: clubblad@toerclubstompwijk.nl