Wel of geen bus door ons dorp?

 

Enkele weken terug werden wij als Adviesraad onaangenaam verrast over de voornemens van busmaatschappij Arriva. Deze maatschappij gaat  vanaf medio december  de verbinding tussen Leiden en Zoetermeer v.v. onderhouden. Het is de bedoeling dat de lijnen 32 en 206 worden gecombineerd tot één lijn. Hierbij zal er tijdens de spits iedere 5 minuten een bus rijden en buiten de spits iedere 10 of 15 minuten. In tegenstelling tot eerdere berichten zal deze bus wel stoppen bij Stompwijk, maar alleen bij een halte langs de N206 (einde van de Meerlaan). Hiervoor zullen twee nieuwe halteplaatsen worden ingericht. Op zich levert dit voor een aantal mensen een verbetering op van de vervoersmogelijkheden. Maar, tegelijkertijd is dit volgens ons  ook een forse verschraling van de mogelijkheden. Met name voor de (oudere) mensen die minder mobiel zijn kan een wandeling naar de 206 een forse opgave zijn. Maar ook voor jongeren/kinderen (of hun ouders) is het volgens ons niet even plezierig als zij ’s avonds langs de N 206 moeten uitstappen en dan nog via de fietstunnel terug naar het dorp moeten fietsen of wandelen. Uitstappen op de Meerlaan geeft toch een ander gevoel van veiligheid. Daarom hebben wij vanuit de Adviesraad direct actie ondernomen en (tezamen met de gemeente) zowel met de provincie als met Arriva gesprekken hierover gevoerd. Mede op basis daarvan is verdere actie ondernomen door de gemeente richting deze partijen en Haaglanden. Onze inzet is dat er naast de bussen die langs de N206 stoppen ook nog ieder uur een bus door het dorp rijdt, waardoor mensen ook op de Meerlaan kunnen in- of uitstappen. Een soortgelijke afspraak is ook overeen gekomen met de gemeente Zoeterwoude. Voor ouderen zou dit betekenen dat men dan ook een redelijke verbinding heeft met Huize Emmaus.

Maar, helaas is dit nog niet geregeld. Er zal de komende weken nog een forse inzet nodig zijn van alle betrokkenen om dit tot een goed einde te brengen en het openbaar vervoer voor iedereen goed toegankelijk te houden. Wordt vervolgd!

 

Namens de Adviesraad,

Aad Janson

Koos van Wissen