29e Meerhorstloop, genieten onderweg en aan de finish

meerhosrtloop 129e Meerhorstloop, genieten onderweg en aan de finish

De Meerhorstloop in Stompwijk, traditioneel de eerste week van het nieuwe jaar, heeft veel gezichten. Een paar jaar terug nog met sneeuw, venijnige oostelijke wind, beijzelde wegen en  – onvermijdelijk – een afgelasting. Zondag jl. tijdens de 29e editie was het bijna windstil en een heerlijk zonnetje. Het temperatuurverschil was minimaal vijftien graden, het leek wel voorjaar…Leuk voor de deelnemers, leuk voor de organisatoren en ook leuk voor het publiek, niet alleen onderweg maar zeker ook aan de finish.

Meedoen aan dit soort prestatielopen is een individuele aangelegenheid, je moet de afstand  immers wel zélf  lopen. Aan de andere kant doen mensen mee in familieverband, met vrienden, met bedrijven (Nationale Nederlanden komt elk jaar met een flinke groep) en bekenden uit de buurt. Er zijn ook vaste setjes, van start naar finish. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten.

Kortom, de Meerhorstloop was zondag jl. een feest. In totaal kwamen ruim driehonderd deelnemers, groot en klein, aan de start.

Ze lieten zich ‘wegschieten’ door de toekomstige prins en page, Ramon van Santen en Zoey Granneman, gevolgd door de enige echte Prins Adrie de eerste en zijn page Sascha. Adrie was niet van z’n stuk te krijgen, ook toen het startpistool ’n keer weigerde….meerhorstloop2

Vermeldenswaard is nog de barre tocht van de nieuwe burgemeester van Stompwijk, Marcel Zuidgeest. Hij was een weddenschap aangegaan met zijn nichtje Leonie. Het krachtsverschil was aanzienlijk : Leonie drukte een tijd af van 34.47 terwijl Marcel er precies 45 minuten en 12 seconden over deed. Stompwijks eerst burger was allerminst uit het veld geslagen: “Ik liep op een schema van 45 minuten precies, maar kon dat nét niet volhouden. Ik heb voortdurend gedacht dat mijn nicht achter me zat, maar dat bleek later een vergissing. Volgend jaar kom ik sterker terug.”

Wij zagen aan de finish alleen maar blije gezichten, want op zo’n mooie zondag een tochtje maken door de polder, da’s genieten. Voor jong en oud: van 4 jaar (Lynn van Santen) tot en met 80 jaar (Leo v.d. Brink). Het was geweldig om te zien hoe laatstgenoemde zij aan zij met kinderen en kleinkinderen aan de finish arriveerde.

Opzienbarend waren de prestaties van plaatselijke favorieten Marc Lelieveld en Pascal Hooijmans op ‘de tien’, van Freek Bennis bij de jeugd en van Zoeterwoudenaar Gian Leliveld op ‘de vijftien’. Op de laatste afstand kwam Treinlid Adrie Kerkvliet goed voor de dag. Hij werd door de plaatselijke jeugd binnengehaald als ‘de nieuwe held’.

De Meerhorstloop telt om en nabij veertig vrijwilligers die er ook zondag jl. weer voor zorgden dat het liep als ‘een Trein’ Dus een groot compliment voor het team van Jan Kenemans, Wybo leliveld, Richard en Esther Suyten en al degenen die hebben meegeholpen.

Als ze na afloop de ‘huisgemaakte’ erwtensoep hebben geproefd, zijn ze er volgend jaar állemaal wéér bij.

Uitslagen

1,8 km. 1 Denise Bosch (07,30), 2 Rick Hoiting (07, 37) en 3 Jonas Schutte (07.41)

5,6 km. 1 Sander Eijs (21,20),  2 Robert Belt (21,55)  en 3 Jordi Snelders (22,14) 

10  km. 1 Willem Boon (37,03), 2 Marc Lelieveld  (40,57) en 3 Pascal Hooijmans (41,07)

15 km.  1 Richard v.d. Klis (58,24), 2 Gian Lelieveld (1.02,06) en 3 Hessel de Boer (1.03.16)

Voor de overige uitslagen: zie www.stompwijk92.nl

Jack en Frans Luiten