Bijzondere ontmoeting met de Koninklijke familie

beatrixBijzondere ontmoeting met de Koninklijke familie?

Koninginnedag zal dit jaar een zeer bijzondere dag worden waarop koningin Beatrix troonsafstand doet en koning Willem-Alexander samen met Maxima haar taken over neemt. In de aanloop naar deze dag zouden wij graag een aantal verhalen willen verzamelen van Stompwijkers die een speciale herinnering hebben aan een ontmoeting met een lid van de koninklijke familie. Namens de Oranjevereniging willen wij graag deze mensen oproepen om hun ervaring op papier te zetten en te delen met de lezers van de Dorpsketting. Wij hopen dat er zo veel bijzondere verhalen boven tafel komen die iedereen met plezier zal lezen. Wij zullen zelf deze week starten met onze speciale herinnering uit 1996 die wellicht wel de aanleiding is geweest voor ons om enkele jaren later plaats te nemen in het bestuur van de Oranjevereniging.

U kunt uw verhaal uiteraard mailen naar de Dorpsketting (redactie@dorpsketting.nl), indien u echter niet over deze moderne middelen beschikt dan kunt u ook bellen met onderstaand telefoonnummer en dan komen wij bij u langs om uw verhaal op te schrijven. Schroom dus niet en laten we er samen voor zorgen dat iedereen klaar is voor Koninginnedag 2013!

Stichting Oranjefeesten Stompwijk  (071-5803461)

Onverwachte ontmoeting in het Mauritshuis

In februari 1996 werd er in het Mauritshuis een bijzondere tentoonstelling geopend met vele topstukken van Vermeer. Ik weet nog dat er in de Dorpsketting toen stond te lezen dat Ingrid van ‘De Passie’ de bloemstukken voor deze tentoonstelling had gemaakt. Op de Hof vijver was voor deze gelegenheid een groot drijvend ponton met ontvangstruimte geplaatst dat als ingang diende voor de vele bezoekers voor het Mauritshuis. Vanaf het begin werd de Vermeer tentoonstelling erg goed bezocht en al snel bleek het moeilijk te zijn om toegangskaartjes hiervoor te krijgen omdat het steeds was uitverkocht. Totdat Yvonne ineens belde om mij te vertellen dat zij met haar schoonouders hier naar toe ging en zij een kaartje voor mij had weten te regelen. Maar dan moest ik wel meteen klaarstaan want zij gingen direct weg. Deze kans liet ik uiteraard niet aan mij voorbij gaan en even later werd ik opgehaald en gingen we samen op weg naar Den Haag. De Vermeer tentoonstelling was inderdaad bijzonder maar wat ons van dit bezoek nog het meest is bij gebleven, is dat Yvonne en ik ineens oog in oog stonden met de Koningin. Vlak voor ons werd namelijk heel onopvallend door de beveiliging de kleine zaal ontruimd die wij net wilden betreden. De reden hiervoor werd al snel duidelijk want niet veel later  kwamen koningin Beatrix samen koning Juan Carlos van Spanje, zijn vrouw Sophia en de curator van het Mauritshuis de zaal binnen. Heel ontspannen bekeken zij onder andere het schilderij ‘Het meisje met de parel’ en kregen zij extra uitleg over de speciale schildertechniek die Vermeer gebruikt had in dit beroemde schilderij.

Wij waren zeer onder de indruk van dit moment en stonden met grote ogen te kijken naar onze koningin die zomaar ineens vlak voor onze neus opdook. Toen enkele jaren later in 2003, Yvonne en ik gevraagd werden door Hans Schuyt om plaats te nemen in het bestuur van de Stichting Oranjefeesten Stompwijk hebben wij niet lang hoeven twijfelen. Door deze bijzondere ontmoeting wilden wij graag ons steentje bijdragen en genieten wij ieder jaar weer van de vele vrolijke en glunderende kindergezichten op Koninginnedag.

Anja en Yvonne van Boheemen