De polder in, de boer op!

Op de Polderdag fiets en wandel je langs boerderijen en kwekerijen en kun je genieten van activiteiten en muziekoptredens in de mooiste tijd van het jaar.  

Vier fietstochten en een wandeltocht

Ieder jaar met Hemelvaartsdag vindt de Polderdag plaats in het Land van Wijk en Wouden. Dit jaar is dat op 9 mei. Vier fietstochten zijn uitgezet door de dorpen Zoeterwoude, Stompwijk, Hazerswoude, Koudekerk, Voorschoten, Wassenaar, Leiderdorp en Kaag en Braassem. Je kunt ook kiezen een wandeling te maken door Hazerswoude onder leiding van een gids. Startpunten zijn open van 10.00 tot 13.00 uur.

 Word wegwijs in eigen regio

Je fietst tijdens de Polderdag langs boerderijen en kwekerijen waar allerlei activiteiten zijn georganiseerd. Vogelwerkgroepen geven uitleg over de weidevogels die je ziet en hoort. Een boer demonstreert hoe volgens eeuwenoude traditie boerenkaas wordt gemaakt. Luister naar muziek en proef lokaal gekweekt groente en fruit. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Neem samen een kijkje op het boerenerf en in de stal, of de kinderen in de hooiberg ravotten.

 Lekker naar buiten

Ervaar het voorjaar in de polder. Geniet van de bloeiende slootkanten en de landelijke geur. Hoor koeien loeien en weidevogels roepen. Een volledig overzicht van de activiteiten is te bekijken op de website van de Polderdag: www.polderdag.nl

 Fietsroutes

De vier fietstochten zijn twintig tot dertig kilometer lang. In de deelnemende dorpen en omliggende steden zijn diverse startpunten waar je je inschrijft en een routebeschrijving ontvangt. Bij de startpunten kun je terecht van 10.00-13.00 uur. De bedrijven hebben hun deuren open tot 16.00 uur.

 Wandeltocht Hazerswoude

Je kunt ook kiezen te gaan wandelen in Hazerswoude. Onder leiding van een gids ben je ongeveer vier uur onderweg. De route gaat langs boerderijen en kwekerijen en op de route krijg je uitleg over de streek. Start om 12.00 uur bij Café de Egelantier, Raadhuisplein 1, Hazerswoude-Dorp.

 Muziek onderweg

Elk jaar worden de deelnemers aan de Polderdag als intermezzo bij hun fiets- of wandeltocht getrakteerd op (muzikale) optredens. Dit jaar tref je langs de routes muziekgezelschappen aan die door de organisatie van Leids Amateurkunstfestival 2013 zijn uitgenodigd. Zij biedt de wandelaars en fietsers hiermee graag een voorproefje aan van het Leids Amateurkunstfestival dat op 29 juni in de Stadsgehoorzaal van Leiden plaatsvindt.

 

Kosten Inschrijving kost slechts € 3,– per volwassene.

Kinderen mogen gratis mee. Bij inschrijving ontvang je een routebeschrijving en programma.

 

 Organisatie De Polderdag is het initiatief van Stichting Land van Wijk en Wouden, Stichting Grote Polder Groen(e) Hart, LTO Noord afdeling Rijn- en Vlietlanden, de agrarische natuurverenigingen Wijk & Wouden, Santvoorde en VANAde. De dag is dit jaar mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank Rijnstreek en de gemeenten in Land van Wijk en Wouden en Duin, Horst & Weide.

Route Zoeterwoude/Stompwijk

 

· Café De Meester, Zuidbuurtseweg 57/58, Zoeterwoude-Dorp

 

· Brasserie Cronensteyn, Vlietweg 2, Leiden

 

Café De Oude Sluys, Sluiskant 26, Leidschendam

 

Eetcafé Aswieta, Dr. Van Noortstraat 194, Stompwijk

 

Restaurant Aa-Zicht, Strand 1, Zoetermeer

 

· De Grote Molen, Molenpad 9, Zoeterwoude

 

· Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

 

 

Voor andere startpunten kijk op de site www.polderdag.nl