Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag reden de A en B de rit naar De Zilk. De C reed de verrassingstocht naar Bleiswijk. Op deze mooie dag namen 55 fietsers hun kans waar en reden met zonnig weer een mooie rit.  

Ondanks Vaderdag (of dankzij?), de Burgerronde in Zoeterwoude en de harde wind, stonden er toch nog 11 man van de A1 (inclusief de twee gastrijders, Theo en Rudo) te trappelen om de rit naar de Zilk aan te vangen. Nadat Annie ons het sein had gegeven mochten we van acquit. De reservecaptain Ronald stippelde dit keer de route uit. Eerst een lusje in de omgeving, door Wilsveen en via Meijendel noordwaarts door de duinen. Daar ging het, met de wind in de rug, af en toe lekker hard. Wel verloren we hier onze eerste gastrijder (met zijn permissie overigens). Vlak voordat we bij de ‘Ruigenhoek’ aankwamen zagen we de verschillende TC Stompwijk groepen van alle kanten komen. Ook stonden er een paar stil langs de kant van het fietspad. Bij de koffiepauze bleek dat ze net met een valpartij te maken hadden gehad. Toen we net zaten werd Pascal dan ook gevraagd of hij een aanlopend achterwiel even een “klapje” kon geven, zodat-ie niet meer aanliep. Het was uiteraard wel even buffelen op de terugweg. Met name op het fietspad langs de Leidse Vaart, waar de wind vrij spel heeft, was het flink aanpoten. Maar eenmaal thuis, met zo’n 85 km op de teller en een gemiddelde van boven de 31,5 km/h, konden we allemaal terugblikken op een toch wel enerverende rit.  

Nu ik toch dit stukje schrijf wil ik iedereen van de A groepen  nog eens vragen goed te waarschuwen bij tegen- en voorliggers, paaltjes en overige obstakels en duidelijk aan te geven waar we heen gaan (zeker met gastrijders erbij). Vandaag ging het weer een paar keer net goed en hebben we (vooral bij het tunneltje onder de A4) geluk gehad. En van geluk willen we het toch niet laten afhangen of we zonder valpartijen thuiskomen of niet!!!

Patrick Delanghe

 

De B vertrok met z’n 8-en (6 mannen/ 2 vrouwen) naar De Zilk. Voor de start stond Cees van der Meer nog bij onze groep, maar hij verkoos om met de C-groep mee te rijden. Omdat ik vanuit Leiden naar de start in Stompwijk de wind het meeste van de zijkant dan wel tegen had, zou je logischerwijs verwachten dat je, van Stompwijk af rijdende naar De Zilk meer voordewind zou hebben. In werkelijkheid hadden we hem nu ook het meeste van de zijkant dan wel schuin tegen. De weinige stukken dat we 100% voordewind hadden werd dit dan ook uitgebuit: snelheden ver boven de B-limiet. Na ca. 35 km arriveerden we bij het café “De Ruigenhoek” voor de koffiestop. Als je het gepland zou hebben was het nooit gelukt, echter we arriveerden gelijktijdig met drie A-groepen. Het café is berekend op een grote schare bezoekers dus zaten we toch snel aan de koffie. Omdat we verwachtten op de terugweg ook tegenwind te zullen krijgen, koos Jaap voor een slimme route: o.a. aan de luwe kant van de A44, tussenweggetjes enz. Alles met behoud van een mooie route. Aan de buitenkant van de Merenwijk (Leiden) werd, door de harde wind, het water van de Zijl opgezweept; een pracht gezicht. Na de Merenwijk splitste ik van de groep en was zodoende al om 11.42 uur thuis met 75 km op de teller. Conclusie: de route stond vandaag haaks op de windrichting, dan heb je hem het meest vanuit de zijkant.

                                                                                         Hans Heemskerk

   

Met zijn achten reed de C1, incl. Frans die na zijn knieoperatie’s weer zachtjes aan mee gaat fietsen, naar Restaurant Meerenbos. Daar zijn we op 24 maart niet geweest, omdat het toen heel erg koud was. Nu was het goed weer, maar veel wind. Via een mooie route naar Zoetermeer, langs het Balijbos naar Pijnacker, Berkel en Bergschenhoek. Langs het traject van de TGV, wat een mooi stukje is. Met nog een laatste stukje langs de Rotte kwamen we bij de koffietent aan. Eindelijk konden we weer eens buiten zitten en genieten van de ‘vers’ gezette koffie! Voor de terugweg een nieuw stukje onderaan de dijk, waar een recreatieterrein gemaakt is, naar de tunnel en aan de andere kant van de Rotte verder. Via de Molenweg naar Zevenhuizen, Moerkapelle en uitkomend op het fietspad van het Bentwoud. Het viel ons tegen dat we ook op de terugweg nog veel wind tegen hadden. Mooi op tijd voor de eventuele Vaderdag verplichtingen, was iedereen weer thuis 12.00 uur en stond er 50 km. op de teller.  

Annie van Rijn

 Aanstaande zondag 23 juni staat voor alle groepen de rit naar Nieuwkoop op het programma. De A rijdt 90 km, de B 75 km en de C 65 km. Het vertrek is om 8.30 uur vanaf de sporthal.  

Ook staat zondag de eerste lange clubrit naar Het Gooi op de kalender. Voor de liefhebbers is dit een erg mooie route van ongeveer 150 km. Deze tocht vertrekt om 8.00 uur eveneens vanaf de sporthal.