Stompwijkse paardendagen 2013

 

 Het is weer gebeurd. We kunnen terugkijken op 4 fantastische dagen feest en paardensport.  

Zoals gehoopt had Pluvius zijn vakantie gepland en Ra heeft heel wat overuren moeten maken. Gezegend door een misschien wel wat overvloed van zon hebben alle activiteiten kunnen plaatsvinden. Een record aantal aanspanningen in de optocht door het dorp bracht heel wat mensen op de been. Op het veld werd daarna verhit strijd geleverd met het ringsteken. Zaterdagmiddag met het springconcours werd alweer een record gebroken: 30 combinaties vochten om de Cor Jansen Wisseltrofee. Deze is gewonnen door Manon van de Kraan op Urose.  

Hierna de bromfietsrace. Zoals altijd heeft dit onderdeel van het programma een grote aftrek bij het publiek. De tribune was bommetje vol met mensen die vol verwachting zaten te wachten op glijpartijen en modderbaden. En daar werden ze niet in teleurgesteld!

De baggersloot werd grondig geïnspecteerd tot groot vermaak van hen. Toch wel wat cru dat diegene met het natste pak en het zwartste hoofd op het meeste applaus kan rekenen! 

Lekker opgewarmd doken de toeschouwers de feesttent in om zich lekker uit te leven op de muziek van Jan Groeneweg en DJ Nozem. Een fenomeen dat niet meer is weg te denken op de Stompwijkse kermis. 

Tot in de late uurtjes vloeide het bier rijkelijk en de sfeer was dan ook top.  

Van oudsher is de dag van de ponyrennen een gezellig weerzien.

Lekker in het zonnetje al of niet onder de parasol de kinderen aanmoedigen die toch een ware topsport bedrijven. 

 

Deze keer kunnen we de race ook vanuit een ander hoek bekijken want Lynn van Viegen – één van de deelnemers – reed haar ritten met een camera op haar cap zodat men een indruk kan krijgen hoe het voelt om op je pony over de heilige gras van Stompwijk te denderen. 

De film kan bekeken worden door op www.youtube.com te zoeken naar: UO7AP7myZIU   

Het Trickriding team “The Future Guys” nam in de pauze de demonstatie voor zijn rekening met een weergaloze en wervelende show van zes jongelui met speciaal daarvoor getrainde westernpaarden. Op zijn kop, binnenstebuiten, achterstevoren – niks was ze te gek en dat met een enorme snelheid. Een unieke demonstratie van vertrouwen tussen ruiter en paard.  

Daarna maakte de band ”Joost mag het weten” hun missie – het dak moet eraf – meer dan waar. 

Was er tijdens de ponyrennen al menig zweetdruppel gevallen. Zij lieten de rest van het luie zweet stromen met een spetterend optreden!

 Het hoogtepunt van deze dagen blijft toch de kortebaandraverij. 

Een extra dimensie was voor de Stompwijkers de inschrijving van Höwings Kumpel gereden door Wim van Buytene.  

Het “Stompwijks syndicaat” bestaande uit 9 eigenaren plukte deze ruin nog geen maand geleden uit het weiland met als doel hem uit te brengen op de Stompwijkse kortebaan. En dat lukte. 

Gebukt onder een verzengende hitte ging de honderd en derde kortebaan van start.  

De eerste omloop werd gebruikt om het kaf van het koren te scheiden maar gaande weg werd het hoe langer hoe spannender met mooie snelle ritten en het feit dat Howlings Kumpel nog steeds in de race lag!   

Ook onze trots Wim van der Mespel met Capital C deed nog steeds mee. Je voelde het chauvinisme en enthousiasme groeien langs de baan.  

Hoewel een windgod voor wat verkoeling zorgde werden de gemoederen bij eigenaren en fans steeds meer verhit. Eén eigenaar bij wie het stoom zowat uit de oren kwam deed de belofte om bij winst van Höwlings Kumpel een duik in de baggersloot te nemen!  

In de vierde omloop maakte Höwlings Kumpel korte metten met Ziyi.  

De finalerit werd een aangelegenheid tussen Ton Jeu en Höwlings Kumpel.   

En wat een finale!  

De eerste rit klopte Höwings Kumpel Ton Jeu met een neusje. De tweede rit had Ton Jeu een iets langere neus.   

Maar in de derde (kamp) rit gaf Höwlings Kumpel na een geweldige start de winst niet meer uit handen.   

Heel Stompwijk stond op zijn kop! Na 1925 was dit weer de eerste Stompwijkse winnaar. 

Belofte maakt schuld en de duik in de sloot werd genomen waarna de huldiging plaats vond en het feest los barste.   

Met een mooi vuurwerk dat enorm veel bezoekers trok zijn de Stompwijkse Paardendagen naar volle tevredenheid afgesloten.  

Namens Nooit Gedacht    

Conny Oliehoek