Thom van Beek winnaar in Haarlem

thom van beek

Marathonschaatsen

Thom van Beek winnaar in Haarlem

Veel tumult bij de 1e divisie op de Haarlemse ijsbaan. Na een harde wedstrijd waarin de ontsnapping uitbleef kwam de tumultueuze massasprint om de eindzege. Thom van Beek kwam met ruime voorsprong uit de laatste bocht, maakte twee misslagen en stak voor de streep zijn armen omhoog. Helaas voor Thom flitste de schaats van Evert Hoolwerf een paar centimeter voor de schaats van Thom over de streep. Boos was Thom voor zijn 2e beginnersfout dit seizoen. Echter een opmerkelijke toeschouwer had geconstateerd dat Hoolwerff niet reglementair was gefinisht. Navraag bij de jury en terugspoelen van de beelden leverde inderdaad op dat de schaats van Hoolwerf niet op het ijs stond maar in de lucht zweefde en dat is niet volgens de regels. Inmiddels was de huldiging achter de rug. Thom won alle tussensprints zodat hij wederom is uitgelopen op zijn naaste concurrent. Christiaan Hoekstra finishte als 25e. Johan Bakker reed de wedstrijd niet uit. Bij de dames won Janneke Ensing met overmacht. Zes rijdsters hadden één ronde voorsprong op het peloton. In de finale demarreerde Ensing. Niemand kon haar bijhouden. 2e Mariska Huisman en 3e Foske Tamar van der Wal. Zoey van den Bosch reed een prima wedstrijd en finishte als 42e. Eline Bennis heeft het juiste ritme van een aantal weken geleden nog niet terug. Ze moest halverwege de wedstrijd afhaken. Bij de Topdivisie pakte vier rijders één ronde voorsprong in de eindfase van de wedstrijd. Het was spektakel omdat van verschillende rijders hun ploegmaats gingen ophalen en dat gaat niet altijd vlekkeloos. Winnaar werd Geert Plender voor Jouke Hoogeveen en Bart Mol.

Volgende wedstrijden: a.s. donderdag in Dronten en zaterdag in Eindhoven. Start voor beide wedstrijden 1e divisie 18.00 uur, dames 19.30 uur en Topdivisie om 20.30 uur.

Aad de Haas