Marathon schaatsen

MARATHON SCHAATSEN

Afgelopen zaterdag op IJsbaan de Westfries in Hoorn kreeg het publiek waar voor hun entree geld. In de 1e divisie baalde Thom van Beek omdat hij niet naar de kopgroep mocht springen van ploegleider Juffermans. Logisch natuurlijk als twee ploegmaats de kopgroep vertegenwoordigen, dan moet je afstoppen in plaats van jagen. Thom won alle tussensprints en werd 17e in de wedstrijd. Hij liep daardoor 24 punten uit op zijn naaste concurrent Evert Hoolwerf. 15 man hadden één ronde voor. Johan Bakker werd 58e en Christiaan Hoekstra 59e. De wedstrijd werd gewonnen door Niels Mesu voor Gerwin Smit en de Belg Maarten Swings.

Bij de dames werd de massa sprint gewonnen door Irene Schouten op haar thuisbaan voor Janneke Ensing en Mariska Huisman. Zoey van den Bosch werd 42e.

Bij de Topdivisie reed de Uithofploeg zich in het beeld. Al vroeg in de wedstrijd pakten twaalf rijders één ronde voorsprong. Daarna reed Eric-Jan Kooiman aanvankelijk met ploegmaat Tino Verkaaik ook naar één ronde voorsprong. Een voortreffelijk staaltje ploegenspel toen Leander van der Geest (Warmond) zich af liet zakken om Kooiman op te halen. Dit tot groot genoegen, met een daverend applaus, van de vele bezoekers. Winnaar werd Frank Vreugdenhil voor de Italiaan Fabio Francolini en Rob Hadders.

Afgelopen zaterdag is FlevOnice in Biddinghuizen heropend. De baan is ingekort van 5 naar 3 km en energie besparende investeringen moeten de baan rendabeler maken. Afgelopen zondag werd daar een marathon verreden. Voor de heren 75 km en de dames 40 km. Gary Hekman won voor Cristpijn Ariens en Sjoerd Huisman. Bij de dames won Lisa van der Geest (Warmond) voor Foske Tamar van der Wal en Yvonne Spigt. De Stompwijkse marathon schaatsers bleven thuis.

De volgende wedstrijden zijn a.s. zaterdag in Assen.

Aad de Haas