Marathonschaatsen

Marathon Schaatsen

Afgelopen zaterdag werd op de IJsbaan de Meent in Alkmaar de 10e wedstrijd om de KPN cup verreden. Thom van Beek staat redelijk comfortabel aan de leiding van het klassement. Zaterdag liep hij mede door de tussensprint 19 punten uit op naaste concurrent Evert Hoolwerf. Thom werd 4e in de wedstrijd. 1e werd Mark Ooievaar voor Martin van de Pol, beiden hadden één ronde voorsprong op het peloton. Evert Hoolwerf werd 3e. Met nog 5 wedstrijden voor de boeg ziet het er voor Thom goed uit om de cup te winnen. Johan Bakker werd 53e en Christiaan Hoekstra werd door een val uitgeschakeld. Bij de dames won Sharon Hendriks haar eerste marathon. De 20 jarige Friezin won de sprint van 11 rijdsters die één ronde voor hadden op het peloton. 2e werd Lisa van der Geest (Warmond) en Rixt Meijer werd 3e.

Zoey van den Bosch weet haar wedstrijden goed uit te rijden. Zoey werd 34e. Eline Bennis is gestopt met marathon schaatsen. De eerste wedstrijden kon ze goed uitrijden maar daarna is het niet meer gelukt om aan de finish te komen. De motivatie om door te gaan is niet meer aanwezig.

Bij de Topdivisie won de Belg Bart Swings. Deze was zaterdag op duurtraining in Alkmaar voor de Olympisch spelen. Zeker een geduchte concurrent voor Sven Kramer en Jorrit Bergsma. 2e werd Jan Maarten Heideman voor Ingmar Berga. In deze aantrekkelijke wedstrijd, hadden 12 rijders één ronde voor op het peloton.

De volgende wedstrijd is zaterdag 21 december in Breda. Start 1e divisie 18.00 uur, Dames om 19.30 uur en Topdivisie om 20.30 uur.

A.s. zondag in Rotterdam het kampioenschap van Kralingen op een mobiele 400 meter ijsbaan overdekt door een tunneltent. Start dames om 10.15 uur en Topdivisie om 11.30 uur. Deze wedstrijd telt niet mee voor de cup.

Het Nederlands Kampioenschap marathon is op zondag 5 januari in Dronten.