Een betere wereld….. iedere dag Kerst?

EEN BETERE WERELD … IEDERE DAG KERST?

Kerstmis is het meest bekende en meest gevierde feest ter wereld. Veel mensen voelen met Kerst heel sterk de behoefte aan een wereld van vrede. In oorlogsgebieden wordt met Kerstfeest soms besloten tot een niet-aanvalsverdrag. Voor mensen die zijn gegijzeld of worden vermist wordt gehoopt dat ze in elk geval voor de Kerst thuis zijn. Want met Kerst moet alles weer goed zijn. 

Alleen met kerst moet alles weer goed zijn?

Met kerst denken mensen aan elkaar en ook aan de arme medemens. Eigenlijk zou dit toch altijd moeten gebeuren … en niet alleen met kerst. Of misschien moet het iedere dag kerst zijn zodat altijd alles goed is?

Net als in de rest van de wereld, wordt er in Bolivia ook uitgebreid kerst gevierd. Het is mooi om te zien dat mensen elkaar proberen te helpen. Door het geven van kadotjes, eten of iets anders. Echter Stichting Amigos is van mening dat er altijd gedacht moet worden aan de medemens, het hele jaar en niet alleen met kerst!

In Sucre Bolivia heeft Stichting Amigos gezamenlijk met Café Bar Restaurant Amsterdam verschillende projecten vooral gericht op kinderen ondersteund. Aangezien hier de scholen in februari beginnen, organiseren we in maart een schoolspullenproject voor kinderen van verschillende organisaties (mobiele school, opvanghuis, school in de bergdorpen). We verblijden de kinderen met een tas schoolspullen en iets lekkers. Fantastisch om zo´n 500 kinderen met een grote glimlach op hun mond te zien.

Halverwege het jaar hebben we goedkoop via een goede vriendin Paola uit Sucre tweedehandskleding laten komen uit Chili ´ropa americana´. De kleding voor de winter hebben we ook weer uitgedeeld aan de kinderen van verschillende organisaties.

Met kerst helpen we jaarlijks het taleninstituut FENIX met hun kerstproject, kerstkadootjes en iets lekkers voor alle mensen en kinderen die vanuit de bergdorpjes naar de stad komen. Ook gaan ze naar de bergdorpjes om daar de kinderen een warme kerst te bezorgen. Stichting Amigos heeft een mooie brief ontvangen van de schoenenpoetsers van het plein ´Brillitos´ om te helpen met iets voor hun kerstpakket. Want ja, de schoenenpoetsers zijn de Boliviaanse ZZP ers en hebben dus geen baas die iets voor kerst geeft. Collectief zamelen ze het een en ander in zodat alle schoenenpoetsers toch met kerst met iets naar huis kunnen.

Afgelopen jaar hebben we het kinderdagverblijf Ciruelitos in de buitenwijken van Sucre ondersteund met vooral voedingsmiddelen en verschillende activiteiten als de dag van de leerling en de afsluiting van het jaar.

Aan een aantal kinderen verstrekt Amigos een schoolbeurs die ze voorziet in de schoolmaterialen en andere schoolbehoefte. Ook aan een aantal jongeren wordt er een studiebeurs gegeven. Educatie is toch de bron van ontwikkeling!

In Café Bar Restaurant Amsterdam hebben we in 2013 ook niet stil gezeten. We hebben voor verschillende organisaties of gezondheidskwesties geld in gezameld met het projecteren van films, de quiz & cacho avonden etc. Geregeld komen er aanvragen voor hulp bij gezondheidsproblemen. Kinderen of jongeren die heel ziek zijn. Het gezondheidssysteem in Bolivia is nog verreweg van goed. Veel mensen zijn niet verzekerd. Alhoewel de prijzen van operaties of behandelingen niet al te hoog zijn, is het voor de arme medemens onmogelijk op dit te kunnen betalen. Zo hebben we voor de 25 jarige Luis Mamani geld ingezameld voor zijn hartoperatie. De 28 jarige Consuelo hebben we geholpen met maagoperaties (maagkanker) en de 3 jarige Mario Yamil met medicijnen tegen het Syndroom van Kawasaki.

Momenteel staat er nog steeds een blik op de bar voor de 12 jarige Ambar. We helpen haar met operaties en behandelingen van een hersentumor. Natuurlijk zijn we als Café Bar Restaurant Amsterdam, Stichting Amigos zeer dankbaar voor de verdubbeling van onze inzamelingsacties!

Een mooie terugblik naar 2013 was natuurlijk het bezoek van Lia en Petra. Drie weken in Bolivia, kort maar krachtig! Heel veel van de projecten en van het land gezien. Natuurlijk bijzonder dat Lia dan een bedankbrief krijgt met een kadootje van Kinderdagverblijf Ciruelitos. Ja, dan weet je waarvoor je je in Nederland voor Stichting Amigos het hele jaar inzet. Voor een glimlach van een kind en dankbare mensen die zonder de steun van Stichting Amigos misschien geen eten voor deze kinderen zouden hebben gehad.

Bij deze wil ik graag persoonlijk het Stichting Amigos team, – Lia, Ingrid, Adrie, Theo en alle andere vrijwilligers- bedanken voor hun belangeloze inzet van de afgelopen 10 jaar! De kerst die Stichting Amigos ieder jaar, jaarrond aan deze kinderen en jongeren geeft is toch werkelijk heel bijzonder!

Natuurlijk gaat ook mijn dank uit naar alle mensen die Stichting Amigos ondersteunen, zodat we het hele jaar kerst kunnen blijven geven in Bolivia!

Muchas gracias,  feliz Navidad & próspero año 2014!

Saludos desde Sucre, Bolivia

Linda de Jong

STICHTING AMIGOS

 

wenst u Prettige Kerstdagen

 

en een Gezond en Gelukkig 2014

 

 

 


De STATIEGELDACTIE in de COOP blijft doorgaan

Muchas Gracias!