30e Meerhorstloop trekt ruim 300 deelnemers

30e Meerhorstloop trekt ruim 300 deelnemers

Waarschijnlijk nog nooit gebeurd: een persoon die het startschot mag geven van een prestatieloop en vervolgens zelf mee gaat lopen! En ook nog eens wint. Dit huzarenstukje leverde afgelopen zondag Mariska Scholtes, dochter van Bram en Anja, tijdens de jaarlijkse Meerhorstloop.

Dat ze lang en hard kan lopen, bewees ze onlangs in Eindhoven. Ze liep daar de marathon (42,2 km) in 2 uur, 52 min. en 41 seconden. Een puike tijd. Zondag jl. gaf Mariska in haar geboorteplaats Stompwijk andermaal haar visitekaartje af: ze raffelde de 10 km af in 37.30. Dus andermaal petje af voor een kleine dame met grote prestaties achter haar naam.

Trouwens, er waren tijdens de 30e Meerhortsloop meer opmerkelijke prestaties van (oud)plaatgenoten. Wat te denken van Marc Lelieveld, die 36. 22 noteerde op de 10 km. Leo van den Brink (81jaar!) liep de 5 km. in een tijd van 43.18. Hoed af, dus. En de burgemeester van Stompwijk, Marcel Zuidgeest noteerde over dezelfde afstand 41. 52 Hij was dik tevreden: ten opzichte van vorig jaar is de progressie aanzienlijk (8% beter dan in 2013). Reden genoeg om in de kantine tot twee keer toe het ereschavot te beklimmen! 

Parcoursrecord

Zeker zo opvallend was de tijd van de winnaar van de 15 km. heren. Ene Pascal van Norden uit de regio Gouda noteerde 53.44 en verpulverde daarmee het parcoursrecord met maar liefst vijf(!) minuten. Hij bleef zondag jl. de nummer twee met circa 5,5 minuten voor! Trouwens, ook Mariska Scholtes vestigde een parcoursrecord.

De omstandigheden voor de Meerhorstloop 2014 waren geweldig: een graad of acht en een heerlijk zonnetje. In totaal 306 mensen, jong en oud, genoten van hun loop door het polderlandschap. Dat wordt telkens weer mogelijk gemaakt door een groepje organisatoren (Jan en Henny Kenemans, Wybo Lelieveld, Hans de Graaf, Aad Waaijer en Tino Verburg). Ook bijzonder: Tino, tegenwoordig woonachtig in Olst, is een soort directeur sportief van de Meerhorstloop en houdt op deze manier binding met zijn geboorteplaats Stompwijk.

Tot slot nog een paar bijzonderheden van deze jubileumloop:

  Vlak voor de start van de jeugdloop zeeg de finishboog ineen. Oorzaak: de    ‘warmhouder’ van de erwtensoep vroeg te veel stroom. Stop doorgeslagen. Euvel kon gelukkig snel worden verholpen!

  Wybo Lelieveld stond klaar voor het startschot van de 15 km, toen Prins en page van De Gaanders aan de finish opdoken. Wybo reageerde snel: hij liet de eer en het startpistool aan Erwin de Eerste, die exact op tijd de trekker overhaalde.

  Een team van ruim zestig medewerkers was zondag jl. in touw om dit evenement mogelijk te maken. Dat is één op vijf, moet niet gekker worden.

  Ruim 25 jaar terug heette deze loop nog de ‘Schakelloop’, waarvoor Jan Kenemans ooit het initiatief nam. Die loop werd toentertijd ondersteund door de plaatselijke winkeliersvereniging ‘De Schakel’.

– Een van de organisatoren van het eerste uur was ene Cor Rijnvis. Afgelopen zondag was hij er ook weer bij: hij liep de 10 km. in een verdienstelijke 52.38.

– Tot slot: een compleet overzicht van uitslagen, deelnemers en tijden is te vinden op: www.Stompwijk92.nl/evenementen.

Jack Luiten

Uitslagen:

1,8 km

Jongens: 1. Finn Kulker (7.35), 2. Jonas Schutte (7.40), 3. Freek Bennis (7.48)

Meisjes: 1. Meike de Beer (9.01), 2. ex aequo : Fleur Switzar, Milou v/d Bosch, Kyra Kerkvliet (9.16)

5.6 km

Heren:  1. Robert Belt (22.25), 2. Rick den Hartog (22.44), 3. Herman de Beer (23.01)

Dames: 1. Anne Zekveld (27.19), 2. Wil Verbeij (28.30), 3. Willy Schutte (28.36)

10 km

Heren: 1. Marc Lelieveld (36.22), 2. Jeroen Zuiderduin (37.28) , 3. Robin Konijnenburg (39.00).

Dames: 1. Mariska Scholtes (37.30), 2. Deborah de Haas (44.52), 3. Magdelene Captein (48.07)

15 km

Heren: 1. Pascal van Norden (53.44), 2. Kees Captein (59.13), 3. Hessel de Boer (1.00,09).

Dames: 1. Jacqueline Veth (1.09,16), 2. Susanne de Haan (1.10,39), 3. Heleen van ’t Hof (1.11,00)