Marathonschaatsen

thom van beek

Marathonschaatsen

Thom van Beek Nederlands kampioen 1e divisie

Dit was de derde wedstrijd op rij die onze kanjer won. Eerder won hij in Rotterdam het kampioenschap van Kralingen en de cup wedstrijd in Enschede. Afgelopen zondag op de altijd koude ijsbaan Leisure World in Dronten was de mooiste overwinning. Deze titel was zeker geen cadeautje . Hij had voor deze wedstrijd geleefd, getraind en hard gewerkt in de wedstrijd. Thom was zwaar favoriet en dat geeft extra druk. In de wedstrijd werd hij met argusogen in de gaten gehouden door de concurrenten. Geholpen door zijn ploegmaats en naar bleek, de juiste tactiek uitgezet door ploegleider Joost Juffermans, kon Thom zijn naaste concurrenten Evert Hoolwerf en Tom Schuit in de eindsprint voorblijven. Aanvankelijk begon de wedstrijd afwachtend. Halverwege de wedstrijd sloeg de vlam in het peloton. Acht rijders pakten één ronde waaronder Thom en zijn ploegmaat Remco Schouten (Lekkerkerk). Tijdens de inhaal ronde liet Christiaan Hoekstra (Stompwijk) zich uit het peloton zakken. Haalde Thom op en reed ronden lang op kop waardoor zijn eigen kansen verdampten. Ook ploegmaat Thijs Smets (Vlaardingen) sleurde Thom het laatste stuk naar voren. Schouten nam in de finale het initiatief waardoor Thom zijn kansen kon afwachten. Mooi team werk van de GroenHartSport ploeg wat werd gewaardeerd door het vele publiek.

Zoey van den Bosch was niet fit. Ze liet al een paar wedstrijden lopen. Afgelopen zondag kwam ze wel aan de start bij het NK maar moest voortijdig afhaken. Bij de dames won Foske Tamar van der Wal het NK voor Manon Kaminga en Sharon Hendriks.

Bij de Topdivisie reed wereldtopper Jorrit Bergsma ¾ van het peloton naar huis. Met geweldige uitbarstingen om ontsnapte rijders terug te halen werd gedurende een aantal ronden een dermate hoge snelheid gereden waardoor veel rijders compleet verzuurde. De benen gaan dan weigeren en is de weg naar de kleedkamer nabij. Arjan Stroetinga won de sprint van de overgebleven negentien rijders nipt voor Garry Hekman en Frank Vreugdenhil. Voorwaar een mooie dag schaatsen.

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag in Groningen. Start 1e divisie 18.00 uur, dames 19.30 en Topdivisie om 20.30 uur.

Aad de Haas