Toerclub Stompwijk

Toerclub Stompwijk

In het Paasweekend hebben alle groepen van de Toerclub op 2e Paasdag weer een mooie route gereden. Onder zonnige omstandigheden en met een matige noordoostenwind vertrokken de A en B richting Haastrecht en de C ging naar De Zweth. De meesten zouden echter niet bij de geplande koffiestops aldaar terecht komen.

De A1 vertrok met slechts 4 man. Een drietal afwezigen had zaterdag al de Toerversie Amstel Gold gereden en verkoos nu een rustdag met het gezin. Net als de meeste andere afwezigen waarschijnlijk. Twee andere Amstel Gold-rijders waren wel gewoon weer present. Met nog wat vermoeidheid in de benen reden we in strak tempo richting Alphen en via Bodegraven en Papekop naar de koffiestop. Vlak daarvoor kwamen we de A3 tegen die ook nog een ommetje via Papekop maakten. Vooraf waren we al gewaarschuwd dat het in Haastrecht wel eens erg druk kon worden, omdat ook andere groepen/clubs daar voor de koffie verwacht werden. Om die drukte te ontlopen streken we neer op het terras in Hekendorp, net als de A2-groep die vlak voor ons arriveerde. Onder hen een A1-rijder die meteen de overstap naar onze tafel maakte. Even later besloot ook de A3 het zekere voor het onzekere te nemen en zo zat het terras al snel bijna vol met Stompwijkse fietsers. Op het menu stonden niet alleen appelpunten maar ook kersen- en abrikozenvlaai. Opvallend genoeg kreeg je dan niet een punt, maar een ronde minivlaai die absoluut goed smaakte.

De terugweg verliep gelukkig met meer wind in de rug, die ook nog wat toegenomen leek. Na de hefbrug bij Waddinxveen was het even puzzelen voor de route. Vanwege de plaatselijke wielerronde waren enkele wegen afgesloten en de bekende route om het centrum heen bleek door bouwwerkzaamheden zelfs geheel afgesloten. Ook bij wat pogingen via de woonwijk stuitten we overal op hekken en een spoorlijn, zodat we uiteindelijk maar de weg langs de Gouwe naar Gouda namen. Daarbij kwamen we in ’t Weegje opnieuw in de drukte terecht. Op de motorcrossbaan aldaar waren jeugdwedstrijden bezig waarvan de herrie al van verre te horen was. Al met al werd de route wel wat langer wat resulteerde in 95 km op de teller bij terugkeer in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B heeft met z’n 10-en (6 mannen/ 4 vrouwen) de Tweede Paasdagtocht naar Haastrecht gereden. Dit hoogste aantal tot nu toe vraagt om een nadere toelichting. Jan Luiten en Wim Overdevest waren de herintreders, bij de start sloot de A3-rijder Peter de Jong zich aan en in de Geer achterhaalde Mieke Buitelaar van de A3 ons. In een grotere groep is het lekkerder rijden en ook het weer liet zich van haar goede kant zien: zonnig en weinig wind. Via een mooie route, o.a. langs Hazerswoude, Boskoop en Gouda arriveerden we na ca. 38 km als eerste bij de koffiestop “Over de Brug” in Haastrecht. We schoven binnen twee tafels aaneen en genoten van de koffie (en een aantal van de appelgebak). Aad de Haas voegde zich hier (voor één bakkie) bij ons, hij was op doorreis naar een wielerwedstrijd in Werkendam waar Thom van Beek aan mee zou doen. Ondanks dat we de tijd genomen hebben voor de pauze, hebben we tot onze verbazing geen van de andere groepen gezien! De reden hiervoor blijkt achteraf uit het verslag hierboven. Op de terugweg kwamen we Sjaak van Santen tegen op route-inspectie voor de Elfdorpentocht. Bij Gouda haakte W.O. af op weg naar zijn (schoon)familie; prima gereden! Weer terug in Stompwijk stond de km-teller op ca. 65 km. Thuis in Leiden stond de teller op 90 km.

Hans Heemskerk

Een Prinsenstad bakkie!!

Op de toerkalender stond voor de C-groepen het café “Het Schielicht” in Delft. Met een leuk groepje van 9 reden we de route Zoetermeer, Pijnacker naar Oude Leede. Geregeld zagen we de andere groep (7) achter ons die het zelfde parcours in gedachten hadden. Het weer was prima, beetje zon en weinig wind nog. Halverwege werd er even een stop ingelast om de jasjes uit te doen. Bij de Ackerdijkse Plassen even niet opgelet en kwamen we bij het smalle paadje uit dat ik ooit eens gefietst had. Een heel mooi stukje langs het water, waar we een paar km. achter elkaar moeten rijden. Het pad eindigt bij de tunnel onder de A13. Dan zijn we er al bijna en komen we Fried met zijn groepje weer tegen bij de Kandelaarbrug. Bij de koffietent aangekomen bleek hij dicht (tot de 29e) en ook het aan de overkant gelegen rest. Zwetheul was gesloten. We bedachten te gaan kijken bij de Manege “Prinsenstad” er vlakbij. Daar waren we welkom, stond ook op een bord bij de ingang. Het is er heel groot en een mooie locatie. Een aparte ervaring en de koffie was heel lekker. Onderhand konden we de verrichtingen van de Paas-springwedstrijden bekijken, met mooie gele versieringen van de pony`s/paarden. Hierna weer op ons “ijzeren paard” en fietsten via de Ackerdijkse Plassen, Delfgauw, Nootdorp naar Leidschendam. Het was wat harder gaan waaien en nu we tegenwind hadden daalde ook het tempo. Via het Duinwaterpad kwamen we om 12.30 uur Stompwijk binnen, met 50 km. Een leuke Paastocht!   

Annie van Rijn

Afgelopen weekend stonden er vanwege Koningsdag 2 ritten op de kalender.  zaterdag kon je mee met het rondje Ringvaart en zondag was er een mooie rit naar de Bollenstreek.

Rondje Ringvaart

Sommige jaren kun je bij onze toerclub een “dubbel” rijden; op twee opeenvolgende dagen een rit. Dit kan als Koningsdag op een zaterdag of maandag gevierd wordt. Op zondag de reguliere toerclubrit en op Koningsdag staat dan het rondje Ringvaart, met koffie en een oranje poes in Cruquius, op het programma. Ondergetekende was dit jaar van plan “de dubbel” te rijden. Te beginnen met het rondje rondom de Haarlemmermeerpolder.

Googlen op “Rondje Ringvaart” levert onder andere de volgende bespiegelingen van andere fietsers op: “Eigenlijk is het rijden van een rondje Ringvaart helemaal niet gezellig of mooi, het rijden van een rondje Ringvaart doe je om kilometers te maken of om eens flink je snelheid te testen”

“Het rondje Ringvaart is lange tijd mijn referentiepunt geweest voor mijn progressie. Kon ik datzelfde rondje nog iets sneller afleggen? En dan nog iets sneller. En weer. Nu weet ik beter. Die snelheid zegt niet veel. Je hebt tenslotte te maken met veranderende omstandigheden die het rondje elke keer verschillend maken. En elke keer weer zo snel mogelijk rijden is helemaal niet trainen, dat doe je heel anders, weet ik inmiddels. En toch kijk ik stiekem nog steeds naar mijn teller: Zou ik weer sneller gaan?”

Ook voor ons is het rondje Ringvaart toch wel iets speciaals, al is het alleen al omdat de route die de A1 rijdt door de jaren heen niet veranderd is (dus toch stiekem even kijken of het sneller kan dan vorig jaar). Ook verleiden de rechte stukken weg, met goed zicht op de verkeerssituatie, enkelen van ons ook steevast om af en toe het gas erop te zetten. Zo stonden we afgelopen zaterdag met zeven man van de A1 aan de start. Ronald en Mark L. dachten de start in Stompwijk niet meer te halen en besloten een stukje langs de Vliet richting Ringvaart af te snijden. Net voor we bij de Ringvaart arriveerden, haalden we hen bij. Met z’n negenen ging het voor de wind goed vooruit  richting Aalsmeer. Met name Jurriën testte af en toe of hij nog steeds de snelle benen van weleer heeft. Na de koffie en de traditionele Oranje poes, zakte het tempo tegen de wind in uiteraard wel iets, maar met een mooi gemiddelde van boven de 33 km/h was het rondje Ringvaart ook dit jaar weer een erg leuke rit.

Toen ik op zondag naar buienradar keek, zag ik een grote pluim richting Lisse drijven en besloot ik de zondagrit aan me voorbij te laten gaan; helaas geen dubbel voor mij dus.

Patrick Delanghe

Slechts 6 A1 leden aan het vertrek voor de rit naar de Bollenstreek. Meivakantie, familiedag/weekend, het rondje Haarlemmermeer op Koningsdag of de nieuwste trend, de “Time Out”, kan hier de oorzaak van zijn, maar het meest waarschijnlijk was het de twijfelachtige weersvoorspelling. De heenweg bracht ons langs wat gekleurde velden in bijv. Wassenaar, Katwijk en Voorhout, maar de meeste velden waren al aardig uitgebloeid. Volgens Natuur.nl loopt de lente dit jaar een maand voor op vorig jaar! Na het nuttigen van volgens kenners een slap bakkie in de wielerkantine zijn we, inmiddels wat opgedroogd, op de terugweg via de duinen weer huiswaarts gereden.

Ronald Spaans

De B vertrok met z’n 11-en (8 mannen/ 3 vrouwen) voor de Bollentocht naar Lisse. Het hoogste aantal tot nu, met uitsluitend rijd(st)ers van de B-groep! Hierbij gerekend dat Margriet dit keer een andere zondagochtendbestemming had, zijn we potentieel met z’n 12-en! Vanuit de start brak het peloton al snel in tweeën. De voorsten dachten dat zij hoofdstuk 1 “Eerst warm rijden vanuit de start” wel over konden slaan. Toen het enkele kilometers verder wel erg stil achter hen was, knepen ze in de remmen, waardoor de “wel warmrijders” weer aan konden sluiten. Op de heenroute zagen we nog alleen mooie bollenvelden op de Geestgronden in Wassenaar. De timeline van onze routekalender is dit jaar 3 weken later dan die van de natuur. We zaten na ca. 35 km aan de koffie in de kantine van de raceclub waar het een drukte van belang was. Op de terugweg zagen we warempel nog enkele mooie Lissense bollenvelden. In Leiden reden we o.a. over het mooie fietspad langs de Zijl. Om 12.15 uur weer thuis in Leiden met 75 km op de teller. Volgende week rijdt ook de B de Elfdorpentocht. We verzamelen vanaf 7.45 uur in de Bles, vertrek om 8.00 uur. De route 80 km of 125 km afhankelijk van de weersomstandigheden. We kunnen altijd als groep vertrekken, omdat onderweg (na ca. 60 km) bij het routebord, nabij Oude Leede, geswitcht kan worden.

 

Hans Heemskerk