Historie Nooitgedacht

Historie Nooit Gedacht

Nog een krappe 2 maanden te gaan en het Stompwijks feest staat weer voor de deur. Een feest dat al meer als een eeuw niet meer weg te denken is in Stompwijk en omgeving. Tijd om eens  terug te kijken hoe het allemaal begonnen is …..

De aanloop naar de oprichting van de vereniging Nooit Gedacht begon al begin 19de eeuw.

Stompwijk, een overwegend agrarisch dorp bekend om de goede kwaliteit boter, kaas en eieren, heeft een levendige handel in het westen van ons land. Dagelijks trekken Stompwijkse boterboeren met paard en wagen vol beladen met hun handel naar de stad. De paarden die deze wagens trekken, zijn sterk en kunnen een flink stuk draven. De Hollandse boer heeft dan ook graag een in het tuig goed gaand paard.

Leiden, Rotterdam, Voorburg en Den Haag liggen voor die tijd op een enorme afstand. Een sterk paard met uithoudingsvermogen was onontbeerlijk.

Om zondags naar de kerk te gaan of doordeweeks naar de beestenmarkt in Leiden, gebruikte men  een rijtuig met veelal een wat luxer paard ervoor.

Op de terugweg naar huis wordt er dan ook stevig doorgereden.

Aan de rand van de stad wachten de boeren op elkaar om dan met zijn allen een wedstrijdje te doen wie het eerste thuis is. Op deze wijze ontstond de behoefte om ook eens in wedstrijdverband de krachten onderling te meten.

In 1909 zijn in Stompwijk de condities aanwezig om een kortebaandraverij te gaan beginnen !!!

 

Wordt vervolgd volgende week

 

Conny Oliehoek