Nooit Gedacht

nooit gedacht

Nooit Gedacht

Na de afgelopen weken de historie van Nooit Gedacht in beeld te hebben gebracht, wil ik nu wat nader ingaan op een sinds 1969 vast onderdeel van de Stompwijkse Paardendagen: de nationale ponyrennen.

Woensdag 23 juli 1969 om 14.00 uur wordt de eerste race gehouden. In deze begintijd zijn de races nog vrij eenvoudig. Bijna iedereen komt te voet of op de pony naar het kermisterrein. Paardentrailers staan er nog niet. Een zadel is nog een zeldzaam verschijnsel, een cap is niet verplicht en de teugels zijn vaak niet meer als 2 gevlochten strotouwtjes. Het doet aan de spanning en het plezier niets af. Het publiek weet de spontaniteit en het enthousiasme van de jeugdige rijders te waarderen.

Elke deelnemer brengt wel een aantal bezoekers mee, (opa’s, oma’s tantes, ooms, vriendjes en vriendinnetjes), zodat het qua bezoekersaantal meteen een succes is!

De eerste jaren zijn er maar 2 koersen: tot en met een schofthoogte van 1,05 meter en de grote koers tot 1,35m, alles wat hoger was vonden ze in die tijd een paard.

De kinderen worden groter en de pony’s ook. In 1976 wordt daarom besloten om een derde klasse pony’s toe te voegen. Vanaf dit jaar is de grootste klasse gereserveerd voor pony’s van 1,30 meter tot 1,45 meter. Er is een tussenklasse gecreëerd van 1,06 m tot 1,30 meter. De kleinste klasse blijft tot en met 1,05 meter.

Voor sommigen waar onder zeker mijn opa was het wel wennen aan deze stokmaat! Hij kreeg bijna een rolberoerte toen hij zag dat zijn kleindochter, ik dus, met haar pony van 1,30 m een tegenstander kreeg van 1,45 m.

Hij stond op van de tribune en verkondigde luidkeels dat het een schande was dat zulke Belzen mee mochten doen. Mijn oma probeerde de boel te sussen want had allang in de gaten dat de eigenaar van die Bels naast hun zat!

Kleine pony’s worden steeds zeldzamer. In 1983 wordt de kleinste categorie met tien centimeter opgehoogd tot 1,15 meter.

Bij het 75 jarig bestaan in 1984, wordt een nieuwtje geïntroduceerd: In samenwerking met Albert Jan Barendse, de plaatselijke huisarts, wordt de Dokter Barendse Trofee verreden tussen de winnaars van de 3 koersen, in acht neming van een handicap van 10m resp. 20m voor de grotere pony’s.

In 1994 worden de 2 hoogtes van de twee ponyrennen nog een keer aangepast. De grootste maat pony wordt opgetrokken naar 1,57 meter. Landelijk is dan al ingesteld dat het onder deze maat nog pony mag heten. In de paardensport wordt het tot E pony bestempeld.

De ponyrennen zijn vanaf de schuchtere start in 1969 in de loop der jaren uitgegroeid tot een gigantisch evenement.

Hedendaags worden de eisen en reglement wat strakker gehanteerd om de veiligheid te waarborgen:

1. Zo is de cap rijlaarzen en een bodyprotector met goede sluiting verplicht!

2. Deze dienen ook met de prijsuitreiking te worden gedragen!

3. Gebruik van sporen en of zweep is niet toegestaan!

4. Er mag alleen gereden worden op het aangegeven terrein!

5. De aanwijzingen van de wedstrijdleiding dienen strikt te worden gevolgd!

6. Bij twijfel over de stokmaat mag het bestuur de pony’s over meten.

7. Onhandelbare pony’s worden uit de koers gehaald!

Dit jaar wordt er per pony een bedrag van € 15,— uitgekeerd als een tegemoetkoming van eventuele onkosten.

Wij hopen dat er weer genoeg animo zal zijn voor deze altijd weer unieke tak van paardensport, die al jaren rijders en publiek een geweldige dag bezorgt!

De eerste inschrijvingen zijn al binnen maar je kan je met jouw pony nog steeds opgeven bij Kevin van den Bosch:

info@stompwijksepardendagen.nl

Namens Nooit Gedacht, Conny Oliehoek