Toerclub Stompwijk

Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondagochtend was het twijfelachtig hoe het weer zich zou ontwikkelen. Vanuit het zuidwesten leken enkele regenbuitjes langzaam in aantocht, maar voorlopig was het slechts bewolkt en stond er niet al te veel wind. Reden voor zo’n 61 leden om gewoon op de fiets te stappen.

Op de parkeerplaats kwam al het verzoek om een route ‘bovenlangs’ te kiezen om mogelijke buien te ontwijken. Dit was niet in lijn met de plannen van de captain van de A1. Die dacht een makkelijke dag te hebben door richting de Brienenoordbrug te rijden daarna langs de Lek. De route werd toch maar omgegooid en zo reden we met 13 man een tijdlang langs of parallel aan de A12, eigenlijk tot aan Waarder en daarna via Woerden en Montfoort. Een mooie route met lekker veel doorgaande wegen zonder al te veel oponthoud. Toen de weg in de buurt van Lopik richting tegenwind ging draaien hadden we veel profijt van Thom die wel op een derny leek te rijden; een strak tempo en iedereen erachter. Het laatste stuk over de Lekdijk genoten we van het mooie uitzicht over de rivier. We hadden er inmiddels 70 km op zitten, dus kozen we terug voor de korte, maar niet minder mooie route langs de Vlist en de Reeuwijkse Plassen. Zoals de buienradar onderweg al aangaf bleven we alsnog van buien gespaard en kwamen we na zo’n 110 km weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 6-en (5 mannen/1 vrouw) naar Schoonhoven. (Vorig jaar reden we “Schoonhoven” nog met z’n 13-en). De wegblijvers hebben een fantastische tocht door het Groene Hart gemist! Goeie benen strekten wel tot aanbeveling want er is ondanks de wind (die we zelden mee hadden) flink doorgekacheld. Tot na Hazerswoude hebben we de voor ons rijdende A3 in het vizier gehouden. Hierna gingen we onze eigen route langs o.a. de Reeuwijkse plassen, door het mooie plaatsje Haastrecht, langs de rivier De Vlist waarna we Schoonhoven binnenrolden. Aldaar was het nog een stukje over de eeuwenoude grachten alvorens we via de Stadspoort bij het restaurant “Lekzicht”, de koffiestop, arriveerden (40 km op de teller). Vanwege de aanwezige wind (en de ontbrekende zon) zochten we binnen een plekje. Tot groot genoegen van het management werd het, samen met de A-groepen, volle bak binnen. In record tijd zat iedereen aan de welverdiende koffie en (een aantal) ook aan het appelgebak. De jongedames liepen met volle dienbladen die bijna even groot waren als zij zelf. Vanuit onze zitplaatsen aan het raam hadden we een mooi uitzicht op de rivier de Lek, waarop vele soorten binnenvaartschepen, elk op hun eigen route. De terugweg was even mooi als de heenreis. Om 12.30 uur weer thuis in Leiden met 100 km op de teller.

Hans Heemskerk

Bewolkt maar met een goede temperatuur gingen de C-groepen op weg naar de koffietent “Het Rieten Dak” in Delft. Beide groepen telden 8 personen, met in ons midden de a.s. bruidegom Stijn. Ik had mijn route niet zo goed voorbereid en besloten maar te kijken waar we uitkwamen! Eerst maar naar het Westerpark, waar de kopmensen ons goed doorheen loodsten. Daarna Balijbos, Pijnacker, waar we karpers spotten in een tuindersbassin en naar Delfgauw. Met hier en daar een ommetje kwamen we door het Delftse Hout al bijtijds bij de koffietent aan. Wij waren de eerste gasten en binnen no-time stond de koffie voor ons. Wij genoten onderhand van het prachtige uitzicht aan het water. Even later nam de C2 plaats op de nieuwe loungebank. Voor de terugweg gekozen via Ypenburg naar de Vliet en om aan de kilometers te komen nog langs het ADO stadion richting Zoetermeer, Veenweg en Voorweg. Het weer viel nog steeds mee al hadden we het idee, door de soms donkere luchten en een enkele spetter, dat we het niet droog zouden houden! Bij Intratuin haakten de Zoetermeerders af en om half 12 waren de Stompwijkers thuis met 45 km op de teller. De C2 was door materiaalpech pas om 12.30 thuis. Waarschijnlijk vanwege een doorstoter werd de lekke band geplakt, maar hadden ze niet in de gaten dat er nog 2 gaatjes zaten. Dus is de band er 3 keer omgelegd! Beetje pech dus!

Annie van Rijn

Aanstaand weekend is het in Stompwijk feest maar rijdt de Toerclub op zondag gewoon haar ritten. De A gaat dan naar Cruquius (85 km). De B naar Langevelderslag (80 km) en de C naar Meijendel voor 50 km. Een week later is iedereen weer bijgekomen en staat voor de A en B de rit naar Harmelen op het programma voor ongeveer 90 km. De C gaat dan naar Noordwijk voor 55 km. Vertrek is steeds om 8.30 uur vanaf het Klaverblad.