Toerclub

Toerclub Stompwijk

Na een buiige nacht stond afgelopen zondag voor alle groepen de Wiekentocht op het programma. De straten waren nog nat, maar toch zag het weer er voor de ochtend goed uit. Rond half 9 verschenen zo’n 54 fietsers, al dan niet op tijd, aan het vertrek.

De A1 reed met 9 man, net als de A2, via Pijnacker en Oude Leede naar Rotterdam en over de Brienenoordbrug. Daarna volgden we het fietspad langs de A16, zodat het wel leek of we de Tunneltocht gingen rijden. Bij een lekke band bij Ridderkerk werd voor het eerst de overstap van Jan Verhagen naar de A2 gevoeld. We moesten het nu doen zonder hulp van zijn lange hp-pomp. Prompt kwam de A2 net langsgereden, maar ze reden zwaaiend voorbij. We vervolgden de route via de Pruimendijk, wat dan weer niets met een roze buurt te maken zou hebben en haalden even later de A2 weer in. Daarna ging het even mis toen bij de kopman bij het aanzetten z’n ketting doortrapte en er plots 2 man op de grond lag. Gelukkig viel de schade mee en bleef het bij een schaafwondje. Niet veel later reden we vanaf de dijk zo de molens van Kinderdijk tegemoet. Wat een prachtig gezicht toch altijd. Ook nu met de dreigende bewolking op de achtergrond. Als dat niet typisch Hollands is!

Bij het vertrek vanaf het terras zagen we vanuit het westen donkere wolken naderen. Dat is in principe ook de richting waar we weer terug naartoe moeten, maar eerst maakten we nog een omtrekkende beweging via het fietspad langs de molens (en de toeristen). We verlengden de droge route nog wat langer door via Brandwijk te fietsen, maar toen de weg afboog richting Groot-Ammers reden we alsnog de bui in. Wind en regen geselden ons en onze fietsen. Op de Lekdijk aangekomen werd het al weer droog en aan de overkant brak ook de zon weer door. Bij de pont naar Bergambacht hadden we geluk. Hij stond al op het punt van vertrekken, maar speciaal voor ons ging de slagboom nog even omhoog. Op de rest van de route via Stolwijk en Gouda waaiden we al weer redelijk droog, waarna we met zo’n 120 km op de teller weer terug in Stompwijk waren.

toerclub koeien

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 6-en (5 mannen/1 vrouw) voor de fantastische klassieker naar Kinderdijk. We werden heen continu vergezeld door de zon. Met Jaap weer in de gelederen bereikten we vrij snel Krimpen, echter verderop, vlak voor Krimpen aan de Lek, ondervonden we een tijdsduurvertraging. Hier werd de weg versperd door een koppel koeien die door een boer, met zijn zoon, gemigreerd werd van weide A naar een 500 meter verderop gelegen weide B. De boer vertelde ons dat de koppel 90 koeien groot was. Zij sjokten op hun dooie gemak over het mooie landweggetje, het was voor het tenslotte ook zondag! De oversteek van de dames (melkkoeien) duurde ca. 1 kwartier waarna we onze voeten weer aan de pedalen konden klikken. Met ca. 45 km op de teller arriveerden we bij het café “De Molenhoek” voor de koffiestop. We troffen het, de tafels en stoelen op het zonnige terras, met fantastisch uitzicht op de molens, waren beschikbaar voor de TC. Alle groepen zaten net lekker aan de koffie toen er plotseling een harde knal klonk! Toch geen vuurwerk door Ajax supporters? Neen, er ontplofte een binnenband van een van de vele racefietsen die, naast het terras, in het zonnetje geparkeerd stonden. Gelukkig was reparatie mogelijk. Net toen we op de terugweg langs de 19 molens waren gereden ontstond er een korte hevige plensbui. Gelukkig brak direct hierna de zon weer door. Terug in Stompwijk aangekomen stond de km-teller op 96 km. Thuis in Leiden stond de teller op 120 km.

Hans Heemskerk

De C groepen

Het was een frisse bedoening toen ik vanmorgen naar de start fietste, amper 12°! Het leek wel herfst! Maar gelukkig scheen de zon en dan is het goed te doen. In één groep van 12 en de C2 met 2 heren, (3 andere van de C2 waren wat verlaat en hadden problemen om de Roerdomp te vinden!) reden wij een korte route naar de Rotte Meren. Daar vandaan is het makkelijk, alsmaar het water aan je linkerhand houden! Dat kan iedereen en dan kan ik de kop even overgeven aan een ander. Het reed lekker met veel matige zijwind en we passeerden de ene na de andere brug. Ook de 3 bekende koffietenten lieten we links (eigenlijk rechts) liggen. We gingen voor het hele rondje. Vlakbij Rotterdam vroegen we ons af of het daar al Rotterdam heette en tot onze verbazing passeerden we het bordje Rotte. Nooit geweten dat dat een plaatsnaam was. Uiteindelijk na 35 km kwam de koffietent in zicht. Het was er binnen al druk met Swift wielrenners en daarom bleven wij in de serre zitten. Ook wij werden vlot voorzien van de koffie/thee en er werd druk bijgekletst over de vakanties en dergelijke. Wat bij andere fietsers de opmerking ontlokte dat we ons in het kippenhok bevonden! Terug nam Henk met Peter de kop en reden we de kortste weg naar huis, want in de verte zagen we wel heel veel donkere luchten aankomen. Uit voorzorg werden al de regenjasjes aangedaan en inderdaad, bij Moerkapelle brak de bui los. Het viel gelukkig mee en duurde maar ± 15 minuten, maar als je geen regenjasje aan hebt ben je toch behoorlijk nat! Bij het spoorwegviaduct even oponthoud vanwege een valpartij, maar na het bekomen van de schrik viel de schade wonderwel mee en konden we onze rit voortzetten. De zon was weer gaan schijnen en we droogden weer aardig op. De Zoetermeerders haakten af bij de Benthuizerplas en de twee uit Zoeterwoude bij ‘t Geertje. De rest was iets na 12.00 uur thuis met 55 km.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag staat voor alle groepen de rit naar Nieuwkoop op de kalender. De A rijdt 90 km, de B 75 km en de C 65 km. We vertrekken om 8.30 uur vanaf het Klaverblad