Marathonschaatsen

MARATHON SCHAATSEN

Afgelopen zaterdag is op de Amsterdamse Jaap Edenbaan het marathonseizoen 2014/2015 van start gegaan. Door de hoge temperatuur was de piste aan de binnenzijde niet berijdbaar, daardoor was de baan 1,5 meter smaller. Om 19.00 uur werd het startschot gegeven voor de dames . De levendige wedstrijd werd gewonnen door Janneke Ensing die als enige rijdster een ronde voorsprong had op het peloton. Janneke reed tactisch weg en werd uitstekend geholpen door olympisch medaille winnares Carien Kleibeuker die zich uit het peloton liet zakken om haar teamgenote op te halen. 2e werd Mariska Huisman en 3e de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Bij de Topdivisie, die na de dames startte werd het een klinkende overwinning voor trainer/coach Jillert Anema met zijn ploeg Team A-Ware/Fonterra, met olympisch kampioen Jorrit Bergsma als winnaar. Bergsma had als enige rijder twee ronden voorsprong op het peloton. Nog tien man had één ronde voorsprong, 2e werd Arjan Stroeting en 3e Ingmar Berga. Beide rijders zijn teamgenoot van Bergsma. Ook Cristiaan Hoekstra was van de partij. Cris deed mee in de tussensprints om punten te verzamelen wat hij ook deed. In de eindsprint werd hij 7e en dus 8e in de uitslag en een 4e plaats in het klassement.

Thom van Beek kreeg de vuurdoop in de Topdivisie. Thom rijdt voor Team van Werve. De ploeg kwam afgelopen week in het nieuws door de val van Teamgenoot Cristijn Groeneveld. Hij kwam in Inzell tijdens de training zwaar ten val en brak daarbij een aantal ruggenwervels. Het is thans nog onzeker of hij invalide blijft. Het gehele team van Werve reed steeds achter de feiten aan. Wellicht heeft het ongeval toch zijn sporen bij de andere rijders nagelaten. Tom finishte als 25e.

Ook ploegleider Joost Juffermans (1e divisie) was dik tevreden over zijn pupillen, met een klinkende overwinning van Remco Schouten Ook hier had Schouten als enige rijder één ronde voorsprong op het peloton. De ploegentactiek werd op uitstekende wijze uitgevoerd door de andere rijders van het Groene Hart Team. 2e werd eveneens onder hoede van Juffermans, maar officieel niet bij het Groene Hart behorend, Rik Qualm. Dit is een 17 jarig talent uit Wassenaar. Tevens is Mark Tuitert ook onder de vleugels van Joost. Deze kon de wedstrijd echter nog niet uit rijden en moest na 40 ronden de strijd staken.

Zoey van den Bosch is ook dit seizoen weer actief bij de landelijke dames. Zaterdag zat ze in de verkeerde groep. Deze werd op 45 ronden door het peloton gedubbeld en moest de baan verlaten.

A.s. zaterdag is het peloton in Heerenveen. Start dames om 19.00 uur, Topdivisie om 20.00 uur en de 1e divisie om 21.30 uur.

Aad de Haas