Marathon schaatsen

MARATHON SCHAATSEN

Dankzij het kordate optreden van het medisch team van Ijsbaan Thialf in Heerenveen is erger voorkomen. Tijdens de 2e ronde bij de 1e divisie was er een valpartij van 4 á 5 rijders.

Martin van der Pol had geen geluk, hij kreeg een scherpe schaats van een andere rijder in zijn knieholte. Deze sneed bijna alles af, inclusief een slagader. De medische hulpverleners wisten net op tijd de enorme bloeding te stoppen en redde daarmede het leven van de jonge schaatser uit Culemborg. Hij werd van het ziekenhuis Heereven met een helikopter naar Groningen gebracht waar hij een 6 uur durende operatie onderging. Zijn toestand is naar verluid stabiel.

Tijdens de wedstrijd van de dames kwam Jane Ravesteijn uit Oegstgeest ongelukkig tegen de boarding en brak daarbij een ruggewervel. Zij werd ook zaterdagavond geopereerd. Of ze zal herstellen is nog niet bekend.

Cristijn Groeneveld die in Inzell een paar weken geleden zijn rug brak is weer thuis. Volgens de berichtgeving gaat het goed met hem. Er een goede kans dat hij binnenkort weer kan lopen.

Het ijsstadion Thialf in Heerenveen was overigens goed gevuld. Bij de dames won Irene Schouten de massa sprint voor Mariska Huisman en Janneke Ensing. De Topdivisie wedstrijd was bijzonder snel. Met 1.03 uur en een gemiddelde van 47 km per uur was dit één van de snelste marathons ooit. Het geeft natuurlijk het niveau van de schaatsers aan, maar ook de kwaliteit van het ijs op Thialf. Erik Jan Kooiman, de 27 jarige zoon van de bekende Jan Kooiman, won de wedstrijd. Als enige rijder had hij 3 ronden voorsprong op het peloton. 2e werd Bob de Vries en 3e Frank Vreugdenhil. Deze rijders hadden met nog 6 rijders 2 ronden voorsprong.

Thom van Beek had een ronde voorspronng op het peloton. Hij miste net de slag voor de 2e inhaal ronde. Thom werd 18e in de wedsrijd.

Zoey van den Bosch reed een uitstekende wedstrijd. Ze werd 31e. Door de valpartij bij de 1e divisie werd de wedstrijd, op verzoek van ploegleiders en rijders afgelast. Een aantal jongens hadden het moeilijk om hun vriend daar te zien liggen. De volgende wedstrijd is a.s. zaterdag in Utrecht. Start 1e divisie om 18.00 uur, dames om 19.30 uur en de Topdivisie om 20.30 uur.  Zaterdag 8 november start het peloton op de Haagse Uithof. Uiteraard is dit een thuiswedstrijd voor onze supporters en schaatsliefhebbers.

Aad de Haas