Marathonschaatsen

Christiaan Hoekstra winnaar in Utrecht bij de 1e divisie

Afgelopen zaterdag op de Vechtsebanen in Utrecht had de ijsmeester, ondanks de hoge temperaturen, voor redelijk goed ijs gezorgd. Met + veertien graden is dat een prestatie.

Door de valpartijen van vorige week met zwaar gewonde rijders is beschermende kleding en helm dragen een hot item geworden. Sommige ploegen zijn aan het experimenteren met kleding. Andere eisen van hun rijders is dat ze een helm dragen. Uiteindelijk zal het gewoon worden om de risico’s te beperken zoals in het wielrennen, waar een helm normaal is. Bij de Topdivisie was de ongenaakbare Arjan Stroetinga de snelste van 8 rijders die twee ronden voorsprong hadden op het peloton. 2e werd Ingmar Berga en 3e Robert Post. Zeven rijders hadden een ronde voor op het peloton waaronder Thom van Beek. Thom werd 3e in sprint van zeven en elfde in de uitslag. Hij miste net de slag voor 2 ronden voor. Na drie wedstrijden blijkt dat Thom zich goed kan handhaven bij de grote mannen zoals Jorrit Bergsma die zondag ook nog even de 10 km won in Heerenveen. Bij de dames won Rix Meijer die samen met Lisa van der Geest een ronde voorsprong had op het peloton. Mariska Huisman werd 3e. Zoey van den Bosch wist zich prima te handhaven bij de landelijke dames en finishte als 30e. Bij de 1e divisie pakten 10 rijders een ronde voor op het peloton. Christiaan Hoekstra had de beste benen en de juiste tactiek om de koers te winnen. Op weg naar Utrecht had hij al door laten schemeren dat hij zich heel goed voelde. De ploeg hield hem na de inloop ronde uit de wind, om energie te sparen voor de 10 finale ronden. Dit was de eerste overwinning van Christiaan in zijn 2e seizoen als marathon schaatser. We gaan vast nog mooie dingen van hem zien. Proficiat. Ploegleider Joost Juffermans was dik tevreden over zijn mannen. Thans staan  twee man ruim aan kop in het klassement. A.s. Zaterdag is het peloton op de Haagse Uithof met een uitgebreid programma door te beginnen met de 1e wedstrijd voor de mass-start competitie. Start om 16.30 uur. Daarna om 18.30 de start voor de  dames, om 20.00 uur, topdivisie heren en om 21.30 uur start 1e divisie heren.

Natuurlijk is Den Haag voor ons fans en schaatsliefhebbers om de hoek van de deur. Kom onze plaatselijke toppers aanmoedigen, geniet van deze mooie sport en daarna naar het carnaval.